Μεσογειακός κυκλώνας ενόψει; Νέα στοιχεία για την κακοκαιρία με υπό διαμόρφωση συνθήκες – Πότε θα πλήξει την Ελλάδα

 Μεσογειακός κυκλώνας ενόψει; Νέα στοιχεία για την κακοκαιρία με υπό διαμόρφωση συνθήκες – Πότε θα πλήξει την Ελλάδα

Μετά το τριήμερο καλοκαίρι μπαίνουμε σε νέα φάση καιρικών συνθηκών από σήμερα Κυριακή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ) με τους ειδικούς να επισείουν τον κίνδυνο ακόμη και για την εμφάνιση πολύ έντονων φαινομένων όπως ο Μεσογειακός Κυκλώνας.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου ο οποίος μιλά για δημιουργία συνθηκών που ευνοεί ένα τέτοιο φαινόμενο ενδεχομένως στο τέλος της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει:

  • «Επιμένει το ευρωπαϊκό μοντέλο για τον σχηματισμό ενός “ύποπτα” βαθέος σχηματιζόμενου βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Το αν αυτό, όμως, θα εξελιχθεί σε μεσογειακο κυκλώνα ή όχι είναι πολύ νωρίς ακόμα να φανεί με τα σημερινά δεδομένα! Το σίγουρο είναι ότι θα το παρακολουθούμε στενά!».

Οι μεσογειακοί κυκλώνες, επίσης γνωστοί ως μεσογειακοί τυφώνες, είναι σπάνια μετεωρολογικά φαινόμενα που παρατηρούνται στη Μεσόγειο Θάλασσα λόγω της ξηράς φύσης της περιοχής. Ακόμα, έχουν καταγραφεί μόνο 100 καταγεγραμμένες τροπικές καταιγίδες από το 1947 ως και το 2011. Τα περισσότερα συστήματα παραμένουν στην ένταση της τροπικής καταιγίδας, αλλά σε μερικές περιπτώσεις ορισμένες καταιγίδες έχουν φτάσει σε επίπεδο τυφώνα Κατηγορίας 1 και μόνο ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» άγγιξε, τον Σεπτέμβριο του 2020, οριακά το επίπεδο 2 της κλίμακας αυτής.

Η ανάπτυξη τροπικών ή υποτροπικών κυκλώνων στη Μεσόγειο Θάλασσα συνήθως μπορεί να συμβεί μόνο υπό κάπως ασυνήθιστες περιστάσεις. Η χαμηλή διάτμηση ανέμου και η ατμοσφαιρική αστάθεια που προκαλείται από τις επιδρομές κρύου αέρα είναι συχνά απαραίτητη. Η πλειονότητά τους συνοδεύεται από γούρνες ανώτερου επιπέδου, που τους παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια για την εντατικοποίηση της ατμοσφαιρικής μεταφοράς – καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις.

Επίσης, οι βαροκλινικές ιδιότητες της περιοχής της Μεσογείου, με τις κλίσεις υψηλής θερμοκρασίας, παρέχουν την αναγκαία αστάθεια για το σχηματισμό τροπικών κυκλώνων. Ένας άλλος παράγοντας, η αύξηση του δροσερού αέρα, δίνει την απαραίτητη υγρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας είναι – ως επί το πλείστον – περιττές ως παράγοντας, καθώς οι περισσότεροι μεσογειακοί κυκλώνες τροφοδοτούνται με ενέργεια προερχόμενη από υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα. Η ανάπτυξη των κυκλώνων στη Μεσόγειο μπορεί να συμβεί όλο τον χρόνο, αλλά παρατηρείται κυρίως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου.

Παναγιώτης Δρίβας