Μαξίμου: Εμμένει στην πολιτική “τερατογένεση” και τη ρωσική χρηματοδότηση κομμάτων – Τι δείχνουν τα στοιχεία

 Μαξίμου: Εμμένει στην πολιτική “τερατογένεση” και τη ρωσική χρηματοδότηση κομμάτων – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Να σπάσει το μέτωπο της μετεκλογικής πολικής «τερατογέννησης» θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει καλά πως η ειδοποιός διαφορά των τεσσάρων κομμάτων είναι ο ευρωπαϊκός τους προσανατολισμός. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση ενώ ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 έχουν αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Της Άννας Καραβοκύρη

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέτει στο μικροσκόπιο τα πεπραγμένα της Μόσχας την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να εκθέσει την αντιπολίτευση υποστηρίζοντας πως εξυπηρέτησε την ρώσικη προπαγάνδα.

  • Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα η Ρωσία έχει μεταφέρει μυστικά τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 24 χώρες από το 2014 προκειμένου να ασκήσει πολιτική επιρροή και να επηρεάσει τα αποτελέσματα εκλογών.  

Η Μόσχα πλήρωνε σε μετρητά και κρυπτονομίσματα μέσω των ρωσικών πρεσβειών, κάνοντας πολυτελή δώρα ή ακόμη και μέσω ρωσικών ιδρυμάτων. Η Αθήνα αναμένει τα στοιχεία από την αμερικανική δικαιοσύνη προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξαν ανάλογα περιστατικά στη χώρα μας. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέχρι στιγμής στη λίστα αυτών των χωρών, χωρίς ωστόσο να προστεθεί όσο εντείνονται οι έρευνες.

Οι ευρωπαϊκές Αρχές βάζουν στο στόχαστρο τις χώρες, τα κόμματα και τα ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν από τη Μόσχα την περίοδο μετά το 2014 προκειμένου να περνούν τη ρωσική προπαγάνδα. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη αναρωτήθηκε γιατί εκείνη την περίοδο δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη:

  • «Η Κομισιόν οφείλει να ακολουθήσει τη διαδρομή του χρήματος, να ερευνήσει τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται και να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν είχαν εφαρμοστεί στην Ελλάδα οι κυρώσεις εναντίον του Ρώσου ολιγάρχη, που στόχο είχε να δημιουργήσει ένα δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών».

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι:

  • «Ζούμε σε μια περίοδο εξαιρετικά ανησυχητική. Είμαστε σε μια χώρα που έχει συγκεκριμένη απειλή εξ ανατολών, σε μια χώρα που είναι σε πόλεμο με την Ρωσία λόγω της στάσης της με την Ουκρανία, σε μια χώρα που δέχεται ασύμμετρες απειλές» και συμπλήρωσε ότι η Ρωσία έχει «ρίξει» 10 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτικά στοιχεία που περιέχονται σε έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών τα ποσά αυτά μεταφέρθηκαν το 2015 σε ενδιάμεσο πρόσωπο στην χώρα μας. Στο ζήτημα των ρωσικών παρεμβάσεων αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη Δ.Ε.Θ. επισημαίνοντας:

  • «Ναι υπάρχουν και εντός της Ευρώπης κόμματα, δυνάμεις, οι οποίες είναι φίλα προσκείμενες προς τη Ρωσία και η Ρωσία θα είχε κάθε λόγο αυτές τις δυνάμεις να τις υποστηρίξει. Δεν σας λέω κάτι καινούριο, σας λέω πράγματα τα οποία είναι ευρέως γνωστά. Και καθώς η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική τροχιά θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις -γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους γίνονται- δεν θα τις επιτρέψουμε στην Πατρίδα μας ώστε να επηρεάσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών».

Τόνισε μάλιστα πως

  • «Έχουμε ήδη στοιχεία για παρεμβάσεις οι οποίες είχαν γίνει στο παρελθόν. Αναφέρονται μάλιστα πολύ αναλυτικά σε αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης για τη διοχέτευση πολύ σημαντικών ποσών μέσω Ρώσων ολιγαρχών σε Έλληνες εκπροσώπους -σε αυτά συμμετείχαν και Έλληνες δημοσιογράφοι- με σκοπό να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016. Σας αναφέρω πράγματα τα οποία είναι γνωστά, δεν είναι άγνωστα. Μην πέφτουμε λοιπόν από τα σύννεφα όταν συζητάμε για τα θέματα αυτά».

Η ΝΔ σε ανακοίνωση της μόλις είχε δημοσιοποιηθεί η άσκηση δίωξης από την αμερικανική Δικαιοσύνη στον Ρώσο ολιγάρχη έκανε λόγο για τρίγωνο διαπλοκής ΣΥΡΙΖΑ-ΜΜΕ- Ρωσία και ανέφερε μεταξύ άλλων:  

  • «όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια περίοδο που Καλογρίτσας και Παππάς προσπαθούσαν να στήσουν το “ΣΥΡΙΖΑ channel” και όταν η προσπάθειά τους καταρρέει, δημιουργούν την εφημερίδα ‘Documento” με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη. Αυτά είναι ορισμένοι μόνο σταθμοί της απόπειρας του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει δίκτυο διαπλοκής επί ημερών του, ενώ την ίδια εποχή Ρώσοι ολιγάρχες επεκτείνουν το δίκτυό τους, προφανώς όχι επειδή ενδιαφέρονταν για την αντικειμενική ενημέρωση. Ευτυχώς για την Ελλάδα, οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλων του απέτυχαν. “Συμπτώσεις” θα πει κάποιος. Από την άλλη, οι Ρώσοι ολιγάρχες αποδεικνύεται ότι πουθενά στον κόσμο δεν άφηναν τόσα γεγονότα στην τύχη».

Σχετικά Άρθρα