ΕΛΑΣ: “Δεν έγινε χρήση χημικών” – “Δολοφονική ενέργεια” καταγγέλλει δημοσιογράφος (vid)

 ΕΛΑΣ: “Δεν έγινε χρήση χημικών” – “Δολοφονική ενέργεια” καταγγέλλει δημοσιογράφος (vid)

Για «χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών», κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Αστυνομία, σχετικά με τα επεισόδια με χημικά και δακρυγόνα που ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής στο Αριστοτέλειο κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων, αποσπάστηκε από το χώρο της συναυλίας και εκτόξευσε πέτρες και άλλα αντικείμενα στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται εγκατεστημένη στο κτίριο του Τμήματος Γεωπονίας, για την περιφρούρηση των έργων κατασκευής της Βιβλιοθήκης. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η Αστυνομία, η απώθηση των κουκουλοφόρων έγινε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, όπου δεν έγινε χρήση χημικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας.

Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολούθως περί τα (1.000) άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στη συνεχεία οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ’ όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δε φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκληθήκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

«Δολοφονική ενέργεια και αποπνικτική ατμόσφαιρα»

Ο δημοσιογράφος, Χρήστος Αβραμίδης, που ήταν παρών στο ΑΠΘ, έκανε λόγο για «δολοφονική ενέργεια που δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα αφού πέταξαν δακρυγόνα σε 5.000 κόσμο». Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε σε σχετικές δηλώσεις του στο KONTRA πως «δεν υπήρχε κανένα σημείο διαφυγής».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Τα δακρυγόνα έπεσαν ακριβώς δίπλα στη σκηνή, οι τραγουδιστές δεν κατέστη δυνατόν να συνεχίσουν, έχασαν την αναπνοή τους. Στη συνέχεια, όμως, οι τραγουδιστές και οι μουσικοί ανέβηκαν ξανά στη σκηνή και συνέχισαν χωρίς τη βοήθεια των μηχανημάτων».

Μια σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές

Σε μία σύλληψη και τέσσερις προσαγωγές προχώρησαν οι αρχές της Θεσσαλονίκης μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες βράδυ στο ΑΠΘ και επεκτάθηκαν στο κέντρο της πόλης. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στο ΑΠΘ, όμως γρήγορα επεκτάθηκαν και εκτός πανεπιστημίου μέχρι και την οδό Αριστοτέλους, στην οδό Εγνατία. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ακόμα και τον «Αίαντα» πραγματοποιώντας ρίψεις νερού.

Σχετικά Άρθρα