Υποκλοπές: Τι έγινε στη θυελλώδη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής – Οι “φωτιές” Κοντολέοντα, ο “ανέλεγκτος” Δεμίρης και το μέτωπο της αντιπολίτευσης

 Υποκλοπές: Τι έγινε στη θυελλώδη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής – Οι “φωτιές” Κοντολέοντα, ο “ανέλεγκτος” Δεμίρης και το μέτωπο της αντιπολίτευσης

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής παρά την εμμονή της κυβέρνησης στην επίκληση του απορρήτου προέκυψαν νέα αποκαλυπτικά στοιχεία σε πολιτικό επίπεδο που άναψαν νέες φωτιές στο ζήτημα των υποκλοπών και ειδικότερα την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και δημοσιογράφων.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυξάνουν την πίεση στην κυβέρνηση, η οποία, μοιάζει απομονωμένη και συνεχίζει ματαίως τους έωλους ισχυρισμούς, προσπαθώντας να διαφοροποιήσει την ατζέντα.

  • Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση. Αν και επιχείρησε να κρυφτεί ξανά πίσω από το απόρρητο, εντούτοις «κατάφερε» να εκθέσει τόσο τον πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, όσο και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και να «αδειάσει» τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι είπε ο Π. Κοντολέων στη Βουλή; Υποστήριξε ότι είχε συχνή, καθημερινή επικοινωνία με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη, ενημερώνοντάς τον για τα θέματα της ΕΥΠ. Επίσης ανέφερε ότι ενημέρωνε συχνά και τον υπουργό Επικρατείας, δημιουργώντας έτσι εύλογα ερωτήματα για το εάν τελικά το Μαξίμου γνώριζε για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Όσο για τον πρωθυπουργό, ο Π. Κοντολέων ανέφερε ότι τον ενημέρωνε μόνο για τα σημαντικά θέματα. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ήξερε για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά ούτε καν τον ρώτησε για τους λόγους της – προκαλώντας κι εδώ εύλογες απορίες. Όσο για την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ, υποστήριξε ότι ο ίδιος επέλεξε να παραιτηθεί από τη θέση του, επειδή δημιουργήθηκε πολιτικό θέμα: «αδειάζοντας» έτσι τον πρωθυπουργό που έχει υποστηρίξει ότι ήταν δική του η απόφαση.

Με βάση τα… αποκαλυπτικά μισόλογα του Κοντολέοντα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζαν πως μπαίνει στο κάδρο και ο υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ότι πλέον είναι «μονόδρομος» η αποπομπή του κ. Γεραπετρίτη.

Αποκάλυψη της Καθημερινής για πλαστογραφημένο έγγραφο(;)

Παράλληλα, σε μια σοβαρή αποκάλυψη προέβη η εφημερίδα «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία είναι πιθανόν ένα από τα έγγραφα της ΕΥΠ που αφορούν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, να είναι πλαστό. Όλα αυτά, ενώ επισήμως έχει γίνει παραδοχή ότι ο φάκελος της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει καταστραφεί, πλην ενός εγγράφου.

Μάλιστα, η ΑΔΑΕ φέρεται να προτίθεται να καλέσει σε ακρόαση τον Π. Κοντολέοντα, την εισαγγελέα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και τη μέχρι πρότινος αποσπασμένη στην ΕΥΠ αστυνομικό, που φέρεται να είχε ανάμειξη στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάθεση Δεμίρη και το… επεισόδιο Κυρανάκη

Με επίκληση του απορρήτου ξεκίνησε και η κατάθεση του νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην εξεταστική επιτροπή, που θα συνεχιστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 20 Σεπτεμβρίου. Η κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ ξεκίνησε λίγο μετά τις 4:30 και διεκόπη μετά από δύο ώρες.

Αυτό συνέβη μετά από έντονη αντιπαράθεση όταν την ώρα που ρωτούσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρη, ο Κ. Κυρανάκης τον διέκοψε λέγοντας ότι προσπαθεί να εκβιάσει τις απαντήσεις.

Τότε ο Δ. Τζανακόπουλος τον αποκάλεσε – σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη – “χρυσαυγίτη”.

Ο Κυρανάκης ανταπάντησε, έγινε μία μίνι σύρραξη, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κεφαλογιάννης να διακόψει για λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει ότι ο Γ. Κεφαλογιάννης απέβαλε τον κ. Κυρανάκη και εφηύραν την διακοπή της συνεδρίασης για να μην προκληθεί εσωκομματικό θέμα.

Οι βουλευτές της ΝΔ το διαψεύδουν.

Ο “ανέλεγκτος” Δεμίρης

  • Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή και έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι είναι «ανέλεγκτος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης παρουσίασε τον εαυτό του υπεράνω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Μάλιστα, φέρεται να είπε πως «μετά την υπογραφή της εισαγγελέως, είμαι ανέλεγκτος».

Ο διοικητής της ΕΥΠ αρνήθηκε να απαντήσει για το αν έχουν καταστραφεί οι φάκελοι του Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη.

Παράλληλα υποστήριξε ότι έχει δει τις διατάξεις για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. «Έγιναν τυπικά, νόμιμα. Το γνωρίζει η ΑΔΑΕ, της μεταβιβάστηκαν» φέρεται να είπε και συμπλήρωσε πως οι διατάξεις για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι τρεις και αφορούν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, την παράταση αυτής και την παύση της.

Για την περίπτωση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, φέρεται να ισχυρίστηκε πως «δεν έχω δει τίποτα, μόνο μια ημερομηνία».

Τέλος, φέρεται να σημείωσε πως δεν έχει προμηθευτεί η ΕΥΠ παράνομα λογισμικά και πως δεν είναι αρμόδια για να ελέγξει εάν κυκλοφορούν κακόβουλα λογισμικά.

Μέτωπο για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών

Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ) ζητούν να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέβη πρόσφατα στο σχετικό αίτημα μετά την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του. Την Πέμπτη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε ανάλογο αίτημα, ζητώντας παράλληλα να κληθούν για ακρόαση όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβάλει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Νωρίτερα, το ΚΚΕ ζήτησε κι αυτό τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών για την καταστροφή των αρχείων της ΕΥΠ, που αφορούσαν τις υποθέσεις παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, του Χρήστου Σπίρτζη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σχετικά Άρθρα