Σουηδία: Σφοδρή ευρωπαϊκή κριτική στο ΕΛΚ για τη συνεργασία με ακροδεξιά

 Σουηδία: Σφοδρή ευρωπαϊκή κριτική στο ΕΛΚ για τη συνεργασία με ακροδεξιά

«Τώρα αρχίζει η δουλειά για να ξανακάνουμε τη Σουηδία καλή», δήλωσε ο ηγέτης του SD Τζίμι Άκεσον μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. [EPA-EFE/Stefan Jerrevang]

Το δεξιό μπλοκ στο οποίο κυριαρχούν οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας κέρδισε μια οριακή πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο την Τετάρτη (14 Σεπτεμβρίου), καθώς οι ευρωβουλευτές που συγκεντρώθηκαν στο Στρασβούργο καταδίκασαν τον ρόλο της κεντροδεξιάς στην άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της Κυριακής (11 Σεπτεμβρίου), τα αποτελέσματα των 6.578 σουηδικών εκλογικών περιφερειών έχουν καταμετρηθεί και έδωσαν στο δεξιό μπλοκ μια μικρή πλειοψηφία με 176 έδρες από τις 349 (49,6% των ψήφων), καθώς το αριστερό μπλοκ, με επικεφαλής την ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών και πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον, πήρε 174 έδρες (48,9%).

Το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών (SD), μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) έγινε επισήμως το δεύτερο κόμμα στη Σουηδία με 73 έδρες (20,6%), μετά τους Σοσιαλδημοκράτες και τις 108 έδρες τους (30,4%).

«Τώρα αρχίζει η δουλειά για να ξανακάνουμε τη Σουηδία καλή», δήλωσε ο ηγέτης του SD Τζίμι Άκεσον μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Η εκτελών χρέη πρωθυπουργού Άντερσον αναγνώρισε την ήττα, λέγοντας ότι «πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα από τα αποτελέσματα».

Οι Μετριοπαθείς, τα μέλη των οποίων συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), έχασαν τη θέση του μεγαλύτερου δεξιού κόμματος που κατείχαν από το 1979 με 19,1%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Europe Elects και ειδικό σε θέματα Σουηδίας Νασρεντίν Τάιμπι, ο λόγος για αυτή την ιστορική ανασύνθεση οφείλεται κυρίως στην απόφαση του ηγέτη των Μετριοπαθών και πιθανότατα μελλοντικού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον να συνεργαστεί με την ακροδεξιά για να κερδίσει τις εκλογές.

«Οι Μετριοπαθείς έχασαν προοδευτικούς ψηφοφόρους από το κόμμα του Κέντρου, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους», δήλωσε στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι οι προοδευτικοί αστοί ψηφοφόροι των Μετριοπαθών προτίμησαν να ψηφίσουν τους Φιλελεύθερους ή ακόμη και τους Σοσιαλδημοκράτες αντί να προειδοποιήσουν για μια συμμαχία με την ακροδεξιά.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταρρέουν στη Στοκχόλμη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, την ίδια ημέρα με τις βουλευτικές εκλογές, και το κόμμα των Μετριοπαθών πήρε τα χειρότερα αποτελέσματα στη σουηδική πρωτεύουσα τα τελευταία 52 χρόνια, με 18,3%. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες πήραν 29,5%.

Με τη δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων, θα ξεκινήσει τώρα μια έντονη περίοδος συνομιλιών για συνασπισμό μεταξύ των δεξιών κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία για έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις τους, οι μετριοπαθείς, οι φιλελεύθεροι και οι χριστιανοδημοκράτες θα σχηματίσουν κοινή κυβέρνηση χωρίς την ακροδεξιά, η οποία θα γίνει κόμμα στήριξης, συνεργαζόμενοι σε προκαθορισμένα θέματα όπως ο προϋπολογισμός, η μετανάστευση και η ενσωμάτωση.

Ευρωπαϊκός απόηχος

Τα αποτελέσματα των σουηδικών εκλογών βρήκαν ιδιαίτερη απήχηση την Τετάρτη, καθώς η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ένωση τονίστηκε από αρκετούς ομιλητές μετά την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επέκριναν ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα κεντροδεξιά κόμματα που πρόσκεινται στο ΕΛΚ στο θέμα αυτό.

«Θέλω να πω στους συναδέλφους μας από το ΕΛΚ, και ιδιαίτερα στον κ. Βέμπερ, να είστε προσεκτικοί με ποιους συνάπτετε συνεργασίες! Κοιτάζοντας την Ιταλία, συμβιβάζετε τη Δημοκρατία και τις κοινές μας αξίες, για την εξουσία.», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ.

Σε δήλωσή της, η ευρωβουλευτής του σουηδικού κόμματος της Αριστεράς Μαλίν Μπγιόρκ επέκρινε τους δεξιούς Μετριοπαθείς και τις προθέσεις τους να συνεργαστούν με το ακροδεξιό κόμμα SD, καθώς η Σουηδία πρόκειται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2023.

«Περιμένω ότι εσείς, σε αντίθεση με τη σουηδική δεξιά, δεν θα βασιστείτε στους ακροδεξιούς», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Σουηδία πρόκειται σύντομα να έχει κυβέρνηση που θα βασίζεται σε ένα δεξιό εθνικιστικό και ρατσιστικό κόμμα.

«Τι θα σημαίνει για την κλιματική πολιτική της ΕΕ να εξαρτάται από τους αρνητές του κλίματος; Τι θα σημαίνει για την πολιτική της ΕΕ για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ βασίζεται σε μια ομάδα ανθρώπων που, σε μια απλή ερώτηση, δεν μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν;», διερωτήθηκε.

Το 2018, όταν ρωτήθηκε στο Sveriges Radio αν προτιμά τη Γαλλία του Μακρόν ή τη Ρωσία του Πούτιν, ο ηγέτης της SD Άκεσον δήλωσε ότι, αν και βρίσκει το καθεστώς του Πούτιν «επιθετικό και ιμπεριαλιστικό», δεν θέλει να «πρέπει να επιλέξει έναν αριστερόφιλο ιμπεριαλιστή που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο μέσω της ΕΕ».

Η Μπγιόρκ ολοκλήρωσε την παρέμβασή της τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για την Ένωση να μην βασίζεται σε ακροδεξιά κόμματα.

«Τότε δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το κλίμα», είπε. «Τότε δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά δικαιώματα. Τότε δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την ευημερία και δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αυτά που χρειαζόμαστε για να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη Ευρώπη».

Πηγή: Euractiv

Σχετικά Άρθρα