Προσοχή: Τηλεφωνική απάτη για “χακάρισμα” προσωπικών δεδομένων και τραπεζικών λογαριασμών- Μήνυμα στα αγγλικά από την…Hellenic Police!

 Προσοχή: Τηλεφωνική απάτη για “χακάρισμα” προσωπικών δεδομένων και τραπεζικών λογαριασμών- Μήνυμα στα αγγλικά από την…Hellenic Police!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότεροι δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, με εμφανή τα στοιχεία, και ηχογραφημένα μηνύματα στα αγγλικά. Πρόκειται για ένα νέο κύκλωμα απατεώνων που με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να “αλιεύσουν” προσωπικά δεδομένα, ακόμα και κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών!

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχτηκε δεκάδες καταγγελίες από πολίτες που ανέφεραν πως δέχτηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα κλήσεις από άγνωστο αριθμό στις οποίες ακουγόταν ένα ηχογραφημένο μήνυμα να τους ενημερώνει πως εμπλέκονται σε σοβαρά αδικήματα.

Όπως πληροφορείται το libre, τα ηχογραφημένα μηνύματα ξεκινούν με την δήλωση ότι προέρχονται από την Ελληνική Αστυνομία (Hellenic Police) και “ενημερώνουν” τον δέκτη πως εμπλέκεται σε σοβαρή ποινική υπόθεση. Άλλοι έχουν λάβει αυτό το μήνυμα για υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, άλλοι για ναρκωτικά, άλλοι για traficking κ.ά.

Στη συνέχεια, το μήνυμα καλεί το υποψήφιο θύμα να πληκτρολογήσει 1,2, ή 3, ανάλογα με τις επιλογές που του δίνονται, και μέσω αυτής της διαδικασίας το λογισμικό ξεκινά να ζητά και άλλα προσωπικά δεδομένα, ακόμα και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για μεγάλη οικονομική απάτη, πιθανώς, όμως, να προσβλέπει και σε παρακολούθηση του τηλεφώνου. Είναι χαρακτηριστικό -τυχαίο;- πως μεταξύ αυτών που έχουν μέχρι τώρα λάβει σχετικό μήνυμα είναι και γνωστοί δημοσιογράφοι (όπως ο Νίκος Σβέρκος της “Αυγής”), αλλά και βουλευτές.

Το libre προσπάθησε να ταυτοποιήσει τους αριθμούς από τους οποίους προέρχονται οι κλήσεις με το ηχογραφημένο μήνυμα και διαπίστωσε πως κάποιοι από αυτούς αντιστοιχούν σε υπαρκτά πρόσωπα (;) στην ευρυτερη περιοχή του Πειραιά. Ο αριθμός, για παράδειγμα, 2104928576 εμφανίζεται στον τηλεφωνικό κατάλογο να ανήκει σε κάποιον Κ.Σ που διαμένει στην οδό Μαρτίου της Νίκαιας.

Στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνουν:

«Δεχθήκαμε αρκετές καταγγελίες που σχετίζονται με την ιστορία αυτή. Ευτυχώς πλέον οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και δύσκολα πέφτουν στην παγίδα. Και πέρσι είχαμε αντιμετωπίσει μία παρόμοια απάτη, πιθανόν από το ίδιο κύκλωμα, που και πάλι αφορούσε σε σοβαρά αδικήματα στα οποία υποτίθεται πως εμπλεκόταν ο πολίτης που σήκωνε το τηλέφωνο. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που μας λέει το μήνυμα. Δηλαδή να πατήσουμε τον αριθμό 1. Και αυτό γιατί στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια απόσπασης προσωπικών στοιχείων. Είναι πιθανό μετά το μήνυμα να ακούσουμε ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο να προσπαθήσει να μας χειραγωγήσει και να μας ζητήσει να πληρώσουμε ένα ποσό στον τάδε λογαριασμό λόγω του αδικήματος που υποτίθεται πως έχουμε διαπράξει. Θέλει πολύ προσοχή».

«Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο. Οι απάτες αυτές γίνονται μέσω ειδικών πλατφορμών και σέρβερ τρίτων χωρών με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός τους. Χρησιμοποιούν τηλέφωνα ανάλογα με τη χώρα-στόχο τα οποία όμως ουσιαστικά δεν αντιστοιχούν πουθενά ή αντιστοιχούν σε πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τους απατεώνες» τόνισαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα