Ο Ντράγκι δεν θα αναλάβει ξανά το αξίωμα του πρωθυπουργού – Τι δήλωσε για τις εκλογές

 Ο Ντράγκι δεν θα αναλάβει ξανά το αξίωμα του πρωθυπουργού – Τι δήλωσε για τις εκλογές

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάβει εκ νέου τη θέση του πρωθυπουργού μετά τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το υπουργικό συμβούλιο, όπου εγκρίθηκε πακέτο βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Ο Ντράγκι, στον οποίο υπενθυμίστηκε ότι ορισμένα κόμματα επιθυμούσαν να παραμείνει στη θέση του σε περίπτωση που δεν υπήρχε σαφής νικητής στις εκλογές και ρωτήθηκε αν θα γίνει και πάλι πρωθυπουργός, απάντησε κατηγορηματικά «όχι». Κάλεσε επίσης όλους τους Ιταλούς να ψηφίσουν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Ντράγκι δήλωσε ότι διαφωνεί με τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη του Κόμματος της Λέγκας, ο οποίος αντιτάχθηκε στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και δήλωσε: «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λειτουργούν. Η ρωσική προπαγάνδα προσπάθησε να το κάνει να φανεί ότι δεν λειτουργεί, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Κάποια δεν λειτουργούν, κάποια δεν λειτουργούν καλά και κάποια λειτουργούν αρκετά καλά. Ως εκ τούτου, η κατεύθυνση αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Αυτή είναι η πολιτική γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία μέχρι να κερδίσει τον αγώνα της για ελευθερία. Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τη θέση του Σαλβίνι».

Ο Ντράγκι αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας εμπλέκονται σε αυτό, με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ να υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει δαπανήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια για να κατευθύνει την εξωτερική πολιτική από το 2014.

Δήλωσε ότι ρώτησε σχετικά σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αυτή την εβδομάδα και ότι ο Αμερικανός υπουργός του επιβεβαίωσε ότι κανένα ιταλικό πολιτικό κόμμα δεν αναφέρεται σε αυτόν τον κατάλογο. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν δημοσιεύονται λόγω του σύντομου χρόνου που απομένει μέχρι τις εκλογές στη χώρα.

Καθώς οι προεκλογικές εκστρατείες των πολιτικών κομμάτων συνεχίζονται λίγο πριν από τις εκλογές, ο Ντράγκι έκλεισε την πόρτα σε ορισμένα κόμματα του κέντρου που θέλουν να τον κάνουν και πάλι πρωθυπουργό μετά τις εκλογές με τη σημερινή του απάντηση «όχι».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Ιταλίας, οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να δημοσιευθούν 15 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Τα τελευταία αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που ανακοινώθηκαν από εταιρείες έρευνας κοινής γνώμης στις 10 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η κεντροδεξιά συμμαχία που αποτελείται από το φασιστικής κατεύθυνσης ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας (FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα της Λέγκας υπό τον Σαλβίνι, το κόμμα Forza Italia (FI) υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ορισμένα μικρά δεξιά κόμματα θα βγει από τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου με την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα