Liberation: Καταγγελίες για παιδεραστία σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι – Εφιάλτης για τρία αδέρφια

 Liberation: Καταγγελίες για παιδεραστία σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι – Εφιάλτης για τρία αδέρφια

H εφημερίδα Libération φέρνει στο φως τη μαρτυρία δύο αδελφών, που φέρονται να βιάστηκαν σε μικρή ηλικία κατ’ εξακολούθηση, στη διάρκεια της διαμονής τους για τρία καλοκαίρια από το 1978-1980, στο ορθόδοξο μοναστήρι Saint-Nicolas, à la Dalmerie που βρίσκεται στη νότια Γαλλία, 60 χιλιόμετρα από το Μονπελιέ και ανήκει στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με την μαρτυρία των δύο αδελφών που σήμερα είναι 50 ετών, την πρώτη φορά που κακοποιήθηκαν αυτοί και ο έτερος αδελφός τους – που δεν κατέθεσε τη μαρτυρία του στην εφημερίδα – ήταν 8, 10 και 12 ετών. Οι μοναχοί που καταγγέλλουν ως βιαστές τους, έχουν πεθάνει.

Το μοναστήρι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιστεύει όσα καταμαρτυρούν τα δύο αδέλφια, αλλά οι πράξεις έχουν παραγραφεί.

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γαλλίας, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, δήλωσε με ανακοινωθέν του την Παρασκευή 16/9, ότι θα διεξαχθεί έρευνα, χωρίς κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο μοναστήρι “για το παρελθόν και το παρόν του” εκφράζοντας “αποτροπιασμό” και “μεγάλη θλίψη”, στην έλλειψη επίβλεψης, της οποίας επωφελήθηκαν οι παιδοεγκληματίες”. Ο Μητροπολίτης Δημήτριος διαβεβαίωσε πως θα εξετάσει προσωπικά με μεγάλη προσοχή “κάθε περίπτωση που θα αποκαλυφτεί στο πλαίσιο της έρευνας”.

Ο ιδρυτής του μοναστηριού, ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος, ήταν ηγούμενος μέχρι το 2000. Το μοναστήρι Saint-Nicolas, à la Dalmerie, ιδρύθηκε το 1965 και λειτουργούσε και ως πολιτιστικό κέντρο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το επισκέφτηκε για να τιμήσει τον ιδρυτή του το 2016.

Σχετικά Άρθρα