Καφές: Πόσο κοστίζει σε 20 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης- Η θέση της Αθήνας (πίνακας)

 Καφές: Πόσο κοστίζει σε 20 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης- Η θέση της Αθήνας (πίνακας)

Με τη χρηματιστηριακή τιμή του καφέ να ανεβαίνει στα 2,16 δολάρια -ανά 0,45 κιλά – οι καταναλωτές πληρώνουν πολύ ακριβά την καθημερινή τους απόλαυση.

Πόσο όμως κοστίζει μία κούπα καφέ σε 20 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις;

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύονται στην ετήσια έρευνα του Post Office Travel Money «City Costs Barometer 2022», ο καφές στην Αθήνα δεν είναι πολύ ακριβός, αλλά σίγουρα δεν είναι και φθηνός.

Μία κούπα καφέ φίλτρου σε café/bar της ελληνικής πρωτεύουσας κοστίζει 2,60 βρετανικές λίρες (3,03 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία), όταν στην ανταγωνιστική τουριστικά Λισαβόνα κοστίζει ακριβώς τα μισά (1,30 βρετανικές λίρες ή 1,52 ευρώ), ενώ στη Ρώμη οι τιμές είναι περισσότερο κοντά στα ελληνικά δεδομένα (2,51 βρετανικές λίρες ή 2,93 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η Λισαβόνα είναι η φθηνότερη πόλη μεταξύ των 20 που περιλαμβάνονται στην έρευνα.

Ίδια τιμή με της Αθήνας συναντά κάποιος στην Μπριζ του Βελγίου, ενώ οριακά υψηλότερα είναι η τιμή στο Βερολίνο (2,68 βρετανικές λίρες ή 3,13 ευρώ) και στη Στοκχόλμη.

Η έκπληξη της Ανατολικής Ευρώπης

Στην Ανατολική Ευρώπη, όπου θεωρείται ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες έναντι της δυτικής Ευρώπης, ο καφές κοστίζει μεν χαμηλότερα συγκριτικά με την Αθήνα, αλλά δεν καταγράφονται δραματικές διαφορές.

Συγκεκριμένα στην Κρακοβία, μία κούπα καφέ κοστίζει 2,17 βρετανικές λίρες ή 2,53 ευρώ, ενώ στη Ρίγα της Λετονίας κοστίζει 2,34 βρετανικές λίρες (2,73 ευρώ).

Στη Βιέννη ο ακριβότερος καφές

Αναφορικά με το ύψος της τιμής, στην κορυφή βρίσκεται η Βιέννη, όπου μία κούπα καφέ κοστίζει 4,24 βρετανικές λίρες ήτοι 4,95 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία.

Στο top3 περιλαμβάνονται επίσης το Παρίσι, με την τιμή του καφέ στις 3,25 βρετανικές λίρες (3,79 ευρώ), καθώς και η Κοπεγχάγη (2,99 βρετανικές λίρες ή 3,49 ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η έρευνα συγκρίνει το κόστος ενός city break σε 20 πόλεις σε όλη την Ευρώπη για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, συγκρίνει το κόστος 12 τουριστικών ειδών/υπηρεσιών, που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων και ο καφές.

Η οικονομικότερη επιλογή για φθινοπωρινά city break η Αθήνα

Πάντως για όσους Βρετανούς θέλουν να ξεσκάσουν για λίγες μέρες δραπετεύοντας σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα φέτος το φθινόπωρο, η Αθήνα αναδεικνύεται ως η οικονομικότερη επιλογή και αυτό εξαιτίας της πτώσης που εμφανίζουν οι τιμές των καταλυμάτων στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι τιμές των καταλυμάτων έχουν αυξηθεί πάνω από 20% σε ετήσια βάση, σε 15 από τις 20 πόλεις, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στο Άμστερνταμ (+104%), στη Βαρκελώνη (+67%) και στο Παρίσι (+62%). Μόνο η Αθήνα και η Κρακοβία καταγράφουν μείωση, 15% και 1% αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα