Διώξεις στην Τουρκία για το σατιρικό βίντεο για τον Ερντογάν στο Tik Tok που έγινε viral (vid)

 Διώξεις στην Τουρκία για το σατιρικό βίντεο για τον Ερντογάν στο Tik Tok που έγινε viral (vid)

«Αστεία σε βάρος του Τούρκου προέδρου ενδέχεται να κοστίσουν ακριβά όσους Τούρκους το έπραξαν. Στο στόχαστρο της εισαγγελίας βίντεο στο TikTok, το οποίο σατιρίζει την νομισματική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν», γράφει το Spiegel Online με τίτλο «Έρευνες της τουρκικής δικαιοσύνης κατά σατυρικού βίντεο».

Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Το βίντεο δείχνει ανθρώπους να κρατούν ή να μετρούν δεσμίδες μετρητών. Μόλις ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ξαφνικά πίσω τους με την προτροπή να τα καταθέσουν στις τράπεζες, εκείνοι τα κρύβουν αμέσως στην τσέπη ή κάτω από το χαλί.

Οι τουρκικές διωκτικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε βάρος των δημιουργών του βίντεο, αλλά και σε βάρος εκείνων που το μοιράστηκαν στο ίντερνετ, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας Κων/πολης έναντι του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων. Βάσει του άρθρου 299 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα οι ένοχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τετραετή φυλάκιση».

Μόνο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, περισσότεροι από 31.000 Τούρκοι αντιμετώπισαν την κατηγορία της «προσβολής» του Ταγίπ Ερντογάν. Από την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία, το 2014, οι μηνύσεις έχουν ξεπεράσει τις 160.000. Σχεδόν 39.000 άνθρωποι έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Όπως επισημαίνει ο Γιαμάν Ακντενίζ, καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, 13.000 από τους κατηγορούμενους έχουν καταδικαστεί- μάλιστα 3.600 οδηγήθηκαν στη φυλακή- ενώ άλλοι 5.500 αθωώθηκαν. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν επίσημα στοιχεία. Περισσότεροι από 100 κατηγορούμενοι, επισημαίνει ο Ακντενίζ στην DW, δεν είχαν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια, όταν καταδικάστηκαν. Άλλοι 24 ήταν μεταξύ 12 και 14 ετών τη στιγμή που τέλεσαν το αδίκημα.

To βίντεο που έγινε viral

Οι χρήστες του TikTok στην Τουρκία έχουν ξεκινήσει μια νέα τάση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με την εικόνα και τη φωνή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πολίτες έχουν δημοσιεύσει βίντεο με τους ίδιους να μετρούν χρήματα αλλά στη συνέχεια να τα κρύβουν όταν εμφανίζεται πίσω τους μια εικόνα του Ερντογάν.

Το βίντεο συνοδεύεται από τη φωνή του Ερντογάν που λέει «Βγάλε τα συνάλλαγμα και τον χρυσό από κάτω από τα μαξιλάρια σου».

Ο «χρυσός» κάτω από το μαξιλάρι είναι μια από τις παραδοσιακές μεθόδους αποταμίευσης του τουρκικού λαού. Με τα εξαντλημένα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας και τις επικείμενες πληρωμές εξωτερικού χρέους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να βάλουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, τα μεσάνυχτα της 14ης Σεπτεμβρίου, η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα για τα σχετικά βίντεο με την κατηγορία της «προσβολής του Προέδρου». Οι εισαγγελείς ανέθεσαν στην αστυνομία να καθορίσει τα άτομα που δημιούργησαν και μοιράστηκαν τα βίντεο.

Σχετικά Άρθρα