Ανησυχία στο ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία να αποφύγουν τα ατυχήματα στο Αιγαίο

 Ανησυχία στο ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία να αποφύγουν τα ατυχήματα στο Αιγαίο

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, αυτή τη φορά από τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς ο οποίος προειδοποίησε τη χώρα μας «να μην καταλήξει όπως η Ουκρανία».

«Όπως κάποιοι χάιδεψαν την πλάτη της Ουκρανίας και δημιούργησαν περιβάλλον σύγκρουσης με τη Ρωσία, τώρα, με τον ίδιο τρόπο, χαϊδεύουν την πλάτη της Ελλάδας», «λένε στην Ελλάδα “Είσαι λιοντάρι, είσαι τίγρης”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νουμάν Κουρτουλμούς σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Εν συνεχεία απευθυνόμενος ξανά προς τη χώρα μας τη συμβούλεψε «να μην ξεχνά πως δεν θα μπορέσει ποτέ να εγκλωβίσει την Τουρκία και υπό την έννοια αυτή να μην ξεπεράσει τα όριά της βασιζόμενη σε αυτό» και χαρακτήρισε το τουρκικό έθνος «ιερό», το οποίο, όπως τόνισε «δεν θα ανεχθεί ποτέ την αδικία που του γίνεται».

«Η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι η εξής: Μην ξεχνάτε αυτό το ιερό έθνος. Αυτό το ιερό έθνος δεν ανέχεται ποτέ την αδικία που του γίνεται και δεν θα επιτρέψει ποτέ να εγκλωβιστεί η Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια, μην εμπλακείτε σε πράγματα που ξεπερνούν τα όρια σας βασιζόμενοι σε αυτόν ή τον άλλον. Δεν έχει δικαίωμα η Ελλάδα να παρενοχλεί την Τουρκία», είπε συγκεκριμένα ο δεύτερος στην κομματική ιεραρχία του κυβερνώντος κόμματος.

Ακολούθως έκανε λόγο για δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να αυξήσουν την ισχύ τους, χρησιμοποιώντας άλλα κράτη και συμβούλεψε εκ νέου την Ελλάδα «να μην γίνει εργαλείο αυτόν» καθώς και «να μην μπουν σε εχθρικές ή ανταγωνιστικές σχέσεις με την Τουρκία πιστεύοντας αυτά που λένε οι τρίτες χώρες, οι τρίτες πλευρές» για να προειδοποιήσει εκ νέου πως «η Τουρκία προσπαθεί να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο προστατεύοντας τα δικαιώματα και το δίκαιό της σε κάθε πλατφόρμα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες εξαπέλυσε απειλές και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι κατά τη διάρκεια σε ομιλία του προς τα μέλη του κόμματός του λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα» και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί ότι «Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε» και πως η χώρα μας «έλαβε το μήνυμα».

Παρέμβαση Στόλτενμπεργκ

Να αποφύγουν «οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα» στο Αιγαίο κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Ασφαλώς και υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, το μήνυμά μας είναι ότι αυτές θα πρέπει να λύνονται με διπλωματικά μέσα και είναι σημαντικό να αποφεύγονται οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα στο Αιγαίο Πέλαγος και γι’αυτό τον λόγο το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης, στον οποίο μέλη είναι η Τουρκία και η Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ σε φόρουμ που διοργανώθηκε την Πέμπτη από το αμερικανικό περιοδικό «Foreign Policy».

Σχετικά Άρθρα