Washington Post: Το ρωσικό χρήμα σε πολιτικά κόμματα σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Μαδαγασκάρη

 Washington Post: Το ρωσικό χρήμα σε πολιτικά κόμματα σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Μαδαγασκάρη

Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διοχετεύσει κρυφά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους σε περισσότερες από 24 χώρες από το 2014, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει τα πολιτικά γεγονότα πέρα από τα σύνορά της, σύμφωνα με μια νέα αναφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η αποκάλυψη έγινε χθες, Τετάρτη, από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η Μόσχα σχεδίαζε να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επιπλέον, στο πλαίσιο της μυστικής εκστρατείας της για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση παγκόσμιων πολιτικών δυνάμεων, που θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την έρευνα, την οποία ανέθεσε στις μυστικές υπηρεσίες η κυβέρνηση Μπάιντεν το καλοκαίρι.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, μίλησε στους δημοσιογράφους την Τρίτη υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ικανότητα της Ρωσίας να επηρεάζει τα πολιτικά συστήματα σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και αλλού.

«Με το να ρίχνουμε αυτό το φως στη ρωσική μυστική πολιτική χρηματοδότηση και στις ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσης των δημοκρατικών διαδικασιών, προειδοποιούμε αυτά τα ξένα κόμματα και τους υποψηφίους, ότι αν δέχονται κρυφά ρωσικά χρήματα, μπορούμε και θα το αποκαλύψουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε ποιες χώρες χρηματοδοτήθηκαν κόμματα από τον Πούτιν

Στις χώρες όπου εντοπίστηκαν τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνονται η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και, ενδεχομένως, ο Ισημερινός, σύμφωνα με πηγή της κυβέρνησης που γνωρίζει το θέμα.

Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν μια ασιατική χώρα, την οποία αρνήθηκαν να κατονομάσουν, όπου είπαν ότι ο Ρώσος πρεσβευτής έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε έναν προεδρικό υποψήφιο.

Είπαν ότι δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν επίσης χρησιμοποιήσει εταιρείες – κέλυφος, δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα, για να επηρεάσουν πολιτικά γεγονότα, μερικές φορές προς όφελος ακροδεξιών ομάδων.

Ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εντόπισε μια έξαρση της ρωσικής μυστικής πολιτικής χρηματοδότησης το 2014. Η επανεξέταση δεν ασχολήθηκε με τις ρωσικές δραστηριότητες εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η εκστρατεία παρέμβασης υπέρ του Τραμπ το 2016»

Οι εκτιμήσεις τόσο των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, όσο και μια διακομματική έρευνα της Γερουσίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε εκστρατεία παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον τότε υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Η δημοσίευση των λεπτομερειών σχετικά με την υποτιθέμενη εκστρατεία πολιτικής επιρροής του Κρεμλίνου έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, ο οποίος διανύει πλέον τον έβδομο μήνα.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Λευκός Οίκος έχει προβεί στο ασυνήθιστο βήμα της επανειλημμένης δημοσιοποίησης αποχαρακτηρισμένων πληροφοριών, που σχετίζονται με τις προθέσεις και τις ενέργειες της Μόσχας σε σχέση με την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποκρούσει τις φιλοδοξίες του Πούτιν εκεί και να εξουδετερώσει αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει ως «ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης».

Ένα διάβημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε περισσότερες από 100 χώρες περιέγραψε τις φερόμενες ρωσικές δραστηριότητες και πρότεινε μέτρα που μπορούν να λάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους για να αντιδράσουν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ή της απέλασης ύποπτων Ρώσων κατασκόπων, που εμπλέκονται σε δραστηριότητες πολιτικής χρηματοδότησης.

Το τηλεγράφημα, το οποίο οι αξιωματούχοι παρέδωσαν στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ρωσική πολιτική χρηματοδότηση επιβλέπεται μερικές φορές από Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες και ότι έχει εκτελεστεί από φορείς όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας.

Κατονόμασε επίσης Ρώσους ολιγάρχες που, όπως είπε, εμπλέκονταν σε «χρηματοδοτικά σχέδια», συμπεριλαμβανομένων των Γεβγκένι Πριγκοζίν και Αλεξάντερ Μπαμπακόφ.

Ο Πριγκοζίν, γνωστός ως «ο σεφ του Πούτιν», αφού κέρδισε τεράστια ποσά από συμβόλαια τροφοδοσίας της ρωσικής κυβέρνησης, κατηγορήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους το 2018 για απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Έχει συνδεθεί με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner και καταζητείται από το FBI.

Ο Μπαμπακόφ είναι ένας Ρώσος βουλευτής, που φέρεται να εμπλέκεται στη χρηματοδότηση ενός ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία.

Κρυπτονόμισμα, μετρητά και δώρα

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονόμισμα, μετρητά και δώρα για να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα σε άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας συχνά λογαριασμούς και πόρους ρωσικών πρεσβειών για να το πράξει, αναφέρει το τηλεγράφημα.

«Τους επόμενους μήνες, η Ρωσία μπορεί να βασίζεται όλο και περισσότερο στην εργαλειοθήκη της για την κρυφή επιρροή της, συμπεριλαμβανομένης της κρυφής πολιτικής χρηματοδότησης, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων και να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτές τις περιοχές, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της στην Ουκρανία», ανέφερε.

Αμερικανοί διπλωμάτες ενημερώνουν τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες σχετικά με τις δραστηριότητες, οι οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, μπορεί να υπερβαίνουν κατά πολύ τα έθνη και τα ποσά που έχουν εντοπιστεί.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Έτσι, αντί να καθόμαστε στο περιθώριο, μοιραζόμαστε αυτά τα μέτρα αντιμετώπισης».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν επίσης από τα κράτη-εταίρους να μοιραστούν τις δικές τους πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική χρηματοδότηση, για να βοηθήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα για το τι κάνει η Ρωσία.

Ενώ η έρευνα δεν ασχολήθηκε με τις ρωσικές προσπάθειες επιρροής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ανώτερος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει μια σημαντική πρόκληση που απαιτεί συνεχή εργασία για τη διασφάλιση του πολιτικού συστήματος και των εκλογών των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε και εμείς ευάλωτοι», δήλωσε χαρακτηριστικά…

Σχετικά Άρθρα