Τουρκία: Κραχ στο χρηματιστήριο με sell off στις τραπεζικές μετοχές

 Τουρκία: Κραχ στο χρηματιστήριο με sell off στις τραπεζικές μετοχές

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται τις τελευταίες τρεις ημέρες το χρηματιστήριο της Τουρκίας, με τις τραπεζικές μετοχές να καταβαραθρώνονται. Το sell off έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εξανεμιστεί τα κέρδη που σημείωνε το τουρκικό χρηματιστήριο.

Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης Borsa Istanbul Banks που κατέγραφε άνοδο 150% σε διάστημα δύο μηνών, πλέον έχει υποχωρήσει 24% από το κλείσιμο της Δευτέρας, με τη χρηματιστηριακή του αξία να μειώνεται κατά 94 δισ. λιρών (5,1 δισ. δολ.). Μόνο την Πέμπτη ο ομώνυμος δείκτης κατακρημνίστηκε κατά 10%.

Σημειώνεται πως από τα μέσα του Ιουλίου οι τραπεζικές μετοχές στην Τουρκία κατέγραψαν μεγάλη άνοδο, με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζουν πως οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών στους εγχώριους τραπεζικούς τίτλους αποτελούν σημάδια της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία.

Το έντονα πτωτικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο χρηματιστήριο της Τουρκίας οφείλεται στα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος μειώθηκε λιγότερο από τις εκτιμήσεις. Οι πωλήσεις στις τουρκικές τραπεζικές μετοχές ήταν μαζικές και προκάλεσαν την ενεργοποίηση margin callς.

Ο Τουνά Τσεντικαγιά, βοηθός γενικού διευθυντή στην Info Yatirim στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε πως «οι ανησυχίες ότι ένα απότομο ράλι θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε απότομο ξεπούλημα, σε συνδυασμό με κινήσεις στα margin calls, ενέτεινε τον ρυθμό της πτώσης, οδηγώντας σε πωλήσεις πανικού».

Σχετικά Άρθρα