Ασφυκτικές πιέσεις της αντιπολίτευσης για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών – Ποια κόμματα έχουν καταθέσει αίτημα

 Ασφυκτικές πιέσεις της αντιπολίτευσης για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών – Ποια κόμματα έχουν καταθέσει αίτημα

Το ζήτημα των υποκλοπών φαίνεται πως συνεχίζει να ενώνει την αντιπολίτευση, τα κόμματα της οποίας ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με σκοπό την περαιτέρω διερεύνησή της υπόθεσης. Από την άλλη, η κυβέρνηση φαίνεται ανήμπορη να βρει πειστική αιτιολόγηση στην απόρριψη του αντιπολιτευτικού αιτήματος.

Την αρχή έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μόλις σήμερα (δηλαδή πέντε μέρες μετά την κατάθεση του αιτήματος για σύγκληση της επιτροπής) είδε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα να απορρίπτει το αίτημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει δριμεία κριτική στον ίδιο τον πρωθυπουργό προειδοποιώντας τον πως όσα αρχεία και να καταστρέψει, όσα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και να στήσει τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. «Απλά επιβεβαιώνει την ενοχή του και δεν θα γλιτώσει στο τέλος από τις ευθύνες του».

Κατά την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τασούλας δεν προέβαλε καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη σύγκληση της Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς με τη σιωπή του πως η εντολή ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Αίτημα κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ

Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αντικείμενο τα νέα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ζητά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Με επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θανάση Μπούρα που υπογράφει σύσσωμη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον Χάρη Καστανίδη ζητείται να κληθούν προς ακρόαση όλα τα αναφερόμενα στην υπόθεση πρόσωπα.

Η επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Επειδή προκύπτουν πρόσθετα στοιχεία στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων (π.χ. καταγγελία Χρήστου Σπίρτζη), τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε σύμφωνα με την από 29/8/2022 απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, ζητούμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώπιον της οποίας προτείνουμε να κληθούν για ακρόαση όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στις ήδη δημοσιευθείσες και υποβληθείσες προς εσάς αιτήσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Αίτημα και από το ΚΚΕ

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά το ΚΚΕ προκειμένου να εξεταστούν υποθέσεις παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, το αίτημα που υπογράφει ο βουλευτής του κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, ζητά να κληθούν στελέχη της ΕΥΠ και οι εκπρόσωποι των εταιρειών παροχής τηλεφωνίας προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις συνακρόασης – υποκλοπών στα γραφεία του ΚΚΕ αλλά και οι καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη.

Αναλυτικά το αίτημα έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ

τον κ. Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

κ. Αθανάσιο Μπούρα

Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα της καταστροφής των αρχείων στην ΕΥΠ για τις υποθέσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Αθανασίου Κουκάκη καθώς και οι καταγγελίες του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη για μηνύματα με κακόβουλο σύνδεσμο στο κινητό του τηλέφωνο που δημιουργεί ερωτηματικά για πιθανή παρακολούθηση.

Κατά συνέπεια σύμφωνα με τα παραπάνω πρέπει να κληθούν σε ακρόαση οι:

1. Ο Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης.

2. Η Εισαγγελέας στην ΕΥΠ κ. Βλάχου και

3. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος

Επίσης για την υπόθεση των συνακροάσεων- υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ

Ζητάμε να κληθούν σε ακρόαση εκπρόσωποι των παρόχων τηλεφωνίας ΟΤΕ, VODAFONE, WIND και OTEGLOBE, και ειδικότερα τα παρακάτω αρμόδια στελέχη τους:

Από τον ΟΤΕ

1. Μέγας Κωνσταντίνος (Executive Director Επιχειρησιακής Ασφάλειας και Συνέχειας)

2. Λεμονιάς Ευάγγελος (Προϊστάμενος Τμήματος Παρακολούθησης Συστημάτων και Διαχείρισης Περιστατικών Ασφαλείας Ομίλου ΟΤΕ)

3. Διαμαντόπουλος Γεώργιος (Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Αποτροπής Τηλ. Απάτης Ομίλου ΟΤΕ)

Από τη VODAFONE

Πανάγος Κωνσταντίνος (Υπεύθυνος Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών)

Από τη WIND

Κρόγκος Πέτρος (Διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης του Δικτύου)

Από την OTEGLOBE

Σύρμαλης Αναστάσιος (Υπεύθυνος Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών)

Αθήνα 15/09/2022

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Μανώλης Συντυχάκης

Μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Σχετικά Άρθρα