Ανδρουλάκης: “Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό” -“Ψεκασμένα τα σενάρια περί πολιτικής τερατογένεσης”

 Ανδρουλάκης: “Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό” -“Ψεκασμένα τα σενάρια περί πολιτικής τερατογένεσης”

Το δικό του αντιδίλημμα στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή δεύτερη φορά συμφορά» του πρωθυπουργού έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της ΔΕΘ. «Δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία;» Αυτό είναι το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ομιλία του στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, απαντώντας στο «Μητσοτάκης ή χάος» του πρωθυπουργού.

«Στοίχημα μας», είπε στην αρχή της ομιλίας του, «στις επόμενες εκλογές οι πολίτες να επιλέξουν ένα πρόγραμμα που εξυπηρετεί την ευημερία». Απέρριψε δε το δίπολο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «δύο κακές επιλογές που συσσώρευσαν περισσότερα δεινά.

«Δεν μας αξίζουν οι εκπρόσωποι των παλιών αντιλήψεων. Μας φόρτωσαν τη χρεοκοπία γιατί μέλημά τους ήταν πόσο γρηγορότερα θα επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας», συνέχισε.

«Βιώνουμε την πλήρη αποκαθήλωση και ηθική απαξίωση του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και μίλησε για ένα «απόλυτα συγκεντρωτικό, κλειστό και αδιαφανές σύστημα ελέγχου της εξουσίας που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ο θάνατος της Φώφης τους ανέτρεψε τους σχεδιασμούς στις υποκλοπές

Και συμπλήρωσε: «Το «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη έχει μετατραπεί πλέον σε «όλα στο σκοτάδι». Από αυτό εδώ το βήμα με κάλεσε ξανά με θράσος, το θράσος της αλαζονείας, της ατιμωρησίας, να πάω να ενημερωθώ, από την ΕΥΠ για τους τυπικούς λόγους της παρακολούθησής μου γιατί όλοι καταλαβαίνουν ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι».

Συνεχίζοντας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, διερωτήθηκε πώς γίνεται «να βαφτίζομαι εθνικός κίνδυνος την ώρα της υποψηφιότητάς μου».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΘΛΑΚΗΣ ΔΕΘ 2022

Σημείωσε δε: «Διαβάζω δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, ότι ο φάκελος μου έχει καταστραφεί. Από τη μία μου ζητούν να παρανομήσω και από την άλλη καταστρέφουν τον φάκελο. Για να μην υπάρχουν τα πειστήρια της απόπειρας να τεθεί το ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία; (Η παράταση της δίμηνης παρακολούθησης). Γιατί καταστρέψαν τον φάκελο. Η ΕΥΠ κάνει δίμηνες παρακολουθήσεις. Δυστυχώς ο θάνατος της Φώφης, τραγική απώλεια, ανέτρεψε τους σχεδιασμούς τους και έδωσαν παράταση πάνω από τους δύο μήνες. Αν υπήρχε ο φάκελος σήμερα θα ρωτούσαμε “τι βρήκατε κύριοι του παρακράτους για να συνεχίσετε την παρακολούθηση μετά από δύο μήνες;”».

«Να μάθουν οι πολίτες πριν τις εκλογές τι ακριβώς έχει συμβεί. Εδώ θα κριθεί αν επιδιώκει το φως και τη σταθερότητα ή την αστάθεια και το σκοτάδι» υπογράμμισε.

Ψεκασμένα σενάρια Μητσοτάκη

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ για τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη ότι ο Πούτιν επιδιώκει την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός «πάνω στην απελπισία του επιστρατεύει ψεκασμένα σενάρια περί συγκυβέρνησης κομμάτων προγραμματικά ετερόκλητων για να ενισχύσει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος».

«Τι θέλει να πει ο ποιητής με τον όρο “τερατογενέσεις”;» δοερωτήθηκε επίσης.

Καταχειροκροτούμενος, έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του ‘65; Θυμάστε το ‘89 και το ειδικό δικαστήριο; Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ διχάζατε αυτόν εδώ τον λαό;»

Μέτρα για τους αγρότες

Για τους αγρότες, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

-Επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης,

-Κκάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και των ζωοτροφών

-Χρηματοδότηση αγροτών-γεωργικών επιχειρήσεων- συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων για εγκατάσταση ΑΠΕ.

«Είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλο κομμάτι της παραγωγής να σαπίσει στα δέντρα πριν συλλεχθεί από την έλλειψη εργατών γης. Για το ΠΑΣΟΚ η ρύθμιση της νόμιμης παροχής εργασίας και διαμονής αποτελούν κομβικές παραμέτρους του σημαντικούς θέματος αυτού» επισήμανε και τόνισε: «Είναι αναγκαία, η χρονική και χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας και η διασύνδεση της με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Γιατί όμως; Δεν μπορούμε μόνο να χειροκροτάμε χωρίς να υπολογίζουμε τι αφήνουν πίσω στην οικονομία. Θέλουμε ο επισκέπτης να είναι καταναλωτής 365 μέρες τον χρόνο και από τις πατρίδες τους. Να μην γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο ξενοδοχείο».

Μέτρα για την Εργασία

«Στο πεδίο της εργασίας δεν θέλουμε μια κοινωνία που απλώς επιβιώνει, που έχει χαμηλές προσδοκίες. Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να εργάζονται με πλήρη δικαιώματα, με αξιοπρέπεια. Να μπορεί ο άνθρωπος να κάνει οικογένεια» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και δεσμεύτηκε μάλιστα ότι «κανένα παιδί δεν θα βρεθεί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης».

Πρότεινε αναλυτικά:

-Την Κατάργηση των διατάξεων νόμων της ΝΔ, όπως η προώθηση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών, τα 10ωρα των εποχικών εργαζομένων, η εκτίναξη των υπερωριών.

-Την Αναβάθμιση και ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

-Ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη ή νόμο, που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

-Καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

-Πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους με τηλεργασία στις πλατφόρμες και στις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Απαρέγκλιτη τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και ιδιαίτερα του ωραρίου εργασίας.

-Διασφαλίζουμε τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, και εγγυόμαστε ότι κανένα παιδί δεν θα βρεθεί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης.

Μέτρα για την Στέγη

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα μας να έχουν πρόσβαση σε φτηνή και ποιοτική στέγη».

«Μιλήσαμε πρώτοι για την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να αυξηθεί το δημόσιο απόθεμα κατοικιών που διατίθεται προς ενοικίαση,
αλλά και για μια δέσμη κινήτρων σε ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων, να τα ανακαινίσουν και να τα διαθέσουν στην αγορά με χαμηλό ενοίκιο. Για την ανάγκη κατασκευής νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών και θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου για τη χρήση ακινήτων μέσω πλατφορμών.»

Ασφαλιστικό

Είναι αδιαπραγμάτευτη, για εμάς, η ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει ένα Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες.

Με τη θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ. To νέο ΕΚΑΣ για εμάς είναι προτεραιότητα.

Εκτός από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με το βουνό του ιδιωτικού χρέους που ολοένα και γιγαντώνεται. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει.
Μόνο 1.500 ρυθμίσεις έχουν εγκριθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός των κόκκινων δανείων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Είναι θρ’άσος να λες ότι μειώθηκε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:

-Τη ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

-Την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας με επικαιροποιημένα κριτήρια και ασφαλιστικές δικλείδες, με οδηγό τον νόμο ΠΑΣΟΚ του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

-Ένα διαφανές πλαίσιο στη διαδικασία ρύθμισης των δανείων από τις εταιρίες διαχείρισης.

-Την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.

-Τη σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για 100.000 Ευάλωτα και Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

ΕΣΥ

Οι προτάσεις:

-Κίνητρα για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών ειδικά για τις υποστελεχωμένες περιφερειακές και ακριτικές δομές.

-Κίνητρα και για ειδικότητες που λείπουν από το σύστημα υγείας.

-Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

-Αύξηση των κλινικών ημερήσιας φροντίδας που θα αποσυμφορήσει τις υπάρχουσες δομές.

Παιδεία

Η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για εμάς δεν αποτελεί απλώς λειτουργική δαπάνη αλλά κρίσιμη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας.

Κι επειδή η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση, καταθέτουμε στον διάλογο συγκεκριμένες προτάσεις:

-Σχολεία και Προγράμματα Σπουδών, αξιολογημένα και πιστοποιημένα, συμπεριλαμβανομένης της Πληροφορικής και της Ξένης γλώσσας που θα οδηγούν στην απόκτηση ενός ισάξιου και αναγνωρισμένου Εθνικού Απολυτήριου, για όλους τους μαθητές που αποφοιτούν από το Λύκειο.

-Άνοιγμα των Πανεπιστημίων μας, με εξωστρέφεια, σε φοιτητές από άλλες χώρες και δίγλωσσα προγράμματα

Διαφάνεια

Στο πλαίσιο της διαφάνειας, ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε, μεταξύ άλλων «κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαφανή λειτουργία και ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Μέτρα για τη φορολογία

-Γενίκευση ηλεκτρονικών πληρωμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μείωση του ΦΠΑ.

-Φορολογία εισοδήματος από διάφορες πηγές, με συμπεριληπτικές προοδευτικές κλίμακες για να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη

-Φορολογία μερισμάτων και δωρεών, από το 5% στο 15%.

-Περιορισμός του αφορολόγητου γονικών παροχών από τις 800.000 στις 400.000 ευρώ, για να ευνοούνται κυρίως οι μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες.

«Ας τελειώσει ο φορολογικός λαϊκισμός» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Στο όνομα της δήθεν στήριξης της μεσαίας τάξης, ο κ. Μητσοτάκης δίνει το παντεσπάνι στους πλούσιους».

«Αυτό είναι ένα ψίγμα των ιδεών μας που στην ολότητά του θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα» είπε καταλήγοντας ο κ. Ανδρουλάκης.

«Θέλω να μείνουμε βαθιά προσηλωμένοι στη δέσμευση της υπευθυνότητας. Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές τα δύσκολα χρόνια. Θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Αυτή είναι η εθνική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, εμείς εγγυόμαστε την ευημερία, την αξιοπρέπεια, τη σταθερότητα» υπογράμμισε.

Και ξαναέθεσε το δίλημμα με το οποίο ξεκίνησε την ομιλία του: «Δυναμική ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή ανοχή στον καθεστωτισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ελάτε μαζί μας για μια νέα εποχή. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.»

Με τη φράση το ΠΑΣΟΚ είναι «υπηρέτης για τον λαό και την πατρίδα» ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Θεόκριτος Αργυριάδης