“Οι Ρώσοι έχουν πρόβλημα” – 200 μέρες πολέμου και το σκηνικό αλλάζει…

 “Οι Ρώσοι έχουν πρόβλημα” – 200 μέρες πολέμου και το σκηνικό αλλάζει…

Η ουκρανική αντεπίθεση που ανάγκασε τις ρωσικές δυνάμεις σε μία… εσπευσμένη υποχώρηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στον πόλεμο και να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα.

Κι αυτό ώστε να επιστρατεύσει πρόσθετες δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψει και άλλες πιθανές ουκρανικές νίκες, δήλωσαν τη Δευτέρα Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι.

Το αν οι νίκες αυτές τελικά δεν θα αποδεχτούν «πύρρειες» εξαρτάται από τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, ιδίως αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εφαρμόσει στρατολόγηση ή «παραγγείλει» ενισχύσεις από αλλού για να αντισταθμίσει τις βαριές απώλειες στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστούν πρόσφατες αναλύσεις των μυστικών υπηρεσιών.

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σχεδόν όλη την περιοχή του Χάρκοβο που κατείχαν οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου. Η ταχύτητα της υποχώρησης φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει τα ρωσικά στρατιωτικά στρατεύματα και τους διοικητές, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τη Washington Post.

«Οι Ρώσοι έχουν πρόβλημα», τόνισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. «Το ερώτημα θα είναι πώς θα αντιδράσουν οι Ρώσοι, αλλά οι αδυναμίες τους έχουν αποκαλυφθεί και δεν έχουν μεγάλα αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού ή εξοπλισμού».

Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να προχωρούν προσεκτικά και να εδραιώνουν τις νίκες τους, δήλωσε άλλος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν αναγνωρίσει πως δεν διαθέτουν τα όπλα και το ανθρώπινο δυναμικό για να κρατήσουν τις πρόσφατα απελευθερωμένες πόλεις και τα χωριά στα βορειοανατολικά της χώρας.

Μάλιστα, ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά καθώς διέφευγαν.

Θα κατέφευγε ο Πούτιν σε πυρηνικά όπλα;

Οι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το ότι ο Πούτιν, ο οποίος έχει πει -προς το παρόν- «όχι» στην επιστράτευση πρόσθετων δυνάμεων, θα κατέφευγε σε ακραίες τακτικές, όπως η χρήση χημικών ή τακτικών πυρηνικών όπλων.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις ελλείψεις τους οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να ανασυνταχθούν και να αντεπιτεθούν σκληρά, προειδοποίησαν ορισμένοι αξιωματούχοι.

Οι πρόσφατες νίκες, όμως, έχουν «γεννήσει» μια νέα αίσθηση αισιοδοξίας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν περισσότερα εδάφη τις επόμενες εβδομάδες και ενδεχομένως να αναγκάσουν τους Ρώσους να φύγουν από τα εδάφη που κατέχουν από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο. Χαρακτηριστικά, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών είναι εδώ και καιρό σίγουροι για μία ενδεχόμενη νίκη.

«Σίγουρα πρόκειται για μία στρατιωτική οπισθοδρόμηση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το αποκαλέσω σημαντική στρατηγική απώλεια σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, «ακυρώνοντας» άλλους που είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν η δυναμική έχει μετατοπιστεί πλήρως υπέρ του Κιέβου και ότι οι σκληρές μάχες είναι πιθανό να συνεχιστούν.

Η Ρωσία κατέχει μεγάλες εδαφικές εκτάσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικής σημασίας πόλεων Μαριούπολη και Χερσώνα. Οι ουκρανικές ανακαταλήψεις εκεί θα ήταν πιο σημαντικές από αυτές των τελευταίων ημερών, εκτιμούν αξιωματούχοι. Οι μάχες σε αυτές τις περιοχές, όμως, έχουν προκαλέσει βαρύ «φόρο αίματος» στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες λένε ότι δεν διαθέτουν το πυροβολικό που απαιτείται για να εκτοπίσουν τις καλύτερα εξοπλισμένες και οχυρωμένες ρωσικές δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα