Ενισχυτική δόση υπό προϋποθέσεις – Ποιοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν – Νέες εκτιμήσεις για την “Κένταυρος”

 Ενισχυτική δόση υπό προϋποθέσεις – Ποιοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν – Νέες εκτιμήσεις για την “Κένταυρος”

Πρώτοι εμβολιασμοί ενισχυτικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της υποπαραλλαγής Όμικρον BA1. Οι δικαιούχοι κλείνουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία άνοιξε τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. Πριν τη χορήγηση των νέων εμβολίων απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορονοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:

  • σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • σε επαγγελματίες υγείας
  • σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Διευκρινίζεται ότι:

-Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

-Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

-Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Εντοπίστηκε η μετάλλαξη Κένταυρος

Εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης (13/9) το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης “Κένταυρος” στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου, εξετάστηκαν 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα.

  • Η μετάλλαξη «Κένταυρος», υποπαραλλαγή της Όμικρον του κορονοϊού, ενδέχεται να μην είναι η παραλλαγή που θα μας προβληματίσει μέσα στον χειμώνα. Αυτό τόνισε μιλώντας στο iatropedia.gr, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο «Κένταυρος» είναι ένα νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, το οποίο εντοπίστηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ.

Έχει επικρατήσει σε περιορισμένες περιοχές του πλανήτη, ενώ έχει εντοπιστεί σε περισσότερες.

  • «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει να επικρατήσει σε άλλη χώρα εκτός από κάποιες περιοχές στην Ινδία. Παραμένει ως παραλλαγή “ενδιαφέροντος” και δεν έχει αναβαθμιστεί σε παραλλαγή “ανησυχίας”. Κι αυτό γιατί -εκτός από περιοχές στην Ινδία- δεν έχουμε δει σε καμία άλλη χώρα που έχει εντοπιστεί η “Κένταυρος”, να έχει επικρατήσει. Ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλά μέρη δηλαδή, δεν έχει προκαλέσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Προς το παρόν είναι υπό παρακολούθηση», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, στο σύνολο των 664 δειγμάτων που εξετάστηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 22 Ιουλίου 2022 έως 04 Σεπτεμβρίου 2022, απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529), ενώ «ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2)».

Η παραλλαγή Κένταυρος, έχει επικρατήσει σε πολλές περιοχές στην Ινδία (όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά), ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία και τον Καναδά, όπου έχει εντοπιστεί δεν έχει καταφέρει να «εκτοπίσει» την επικρατούσα παραλλαγή Όμικρον 5 (ΒΑ.5).

  • «Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην είναι η Κένταυρος η παραλλαγή που θα προκαλέσει τη χειμερινή έξαρση του κορονοϊού», σχολιάζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης και προσθέτει πως δεν είναι απίθανο να εντοπιστούν στο άμεσο μέλλον και άλλα κρούσματα από την παραλλαγή αυτή στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν είναι στην πρώτη γραμμή στην εξάπλωση της παραλλαγής Κένταυρος. Yπάρχουν χώρες που έχουν την παραλλαγή αυτή εδώ και ένα με δύο μήνες και δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

  • Εντωμεταξύ, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ, στις οποίες ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια στα άτομα άνω των 60 ετών και σε όσους πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών, σύμφωνα πάντα με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η χώρα μας προπορεύεται στον εμβολιασμό με τα νέα εμβόλια, ακριβώς όπως είχε συμβεί και με τη διεύρυνση στη χορήγηση της τρίτης (πρώτης αναμνηστικής) δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, απόφαση την οποία είχαν λάβει πρώτες οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η μόνη χώρα στην οποία οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθυστερήσει την έναρξη του φθινοπωρινού εμβολιασμού προγράμματος με τα επικαιροποιημένα δισθενή εμβόλια κατά της Covid-19, που προστατεύουν από τις αρχικές μορφές της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

«Η Μεγάλη Βρετανία έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με την 5η δόση -δηλαδή την τρίτη αναμνηστική- ενώ η Ε.Ε. εξαρτάται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος έδωσε σχετικά πρόσφατα την έγκριση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο ανεξάρτητο και έχει ξεκινήσει σχεδόν ένα μήνα τους εμβολιασμούς με τα ενισχυμένα εμβόλια», εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και προσθέτει πως οι εμβολιασμοί θα καταφέρουν σίγουρα να περιορίσουν τα περιστατικά σοβαρής νόσησης, ή μοιραίας έκβασης από Covid-19, αλλά όχι και τη διασπορά που αναμένεται με το νέο φθινοπωρινό και χειμερινό κύμα.

«Ο ρόλος του εμβολιασμού είναι να μειώσει την επίπτωση σε άτομα υψηλού κινδύνου. Δεν ξέρουμε πόση επίδραση μπορεί να έχει στη διασπορά, αλλά σίγουρα θα έχει μεγάλη και σημαντική επίδραση στη σοβαρότητα της νόσου».

Όσο για το εάν η επόμενη γενιά εμβολίων που καλύπτουν και τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του κορονοϊού και αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, θα καταφέρουν να μειώσουν τη διασπορά;

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός, και εξηγεί γιατί: «Υπάρχει πολύ μεγάλη φιλολογία γύρω από αυτό. Εγώ κρατάω πολύ μικρό καλάθι για το εάν και κατά πόσον θα μπορέσουμε με ένα εμβόλιο να μειώσουμε και να περιορίσουμε τη διασπορά. Κι αυτό γιατί ο ιός προσβάλλει το επιθήλιο του ανώτερου αναπνευστικού, το οποίο δεν έχει έντονη ανοσολογική απάντηση. Δηλαδή παραδοσιακά το επιθήλιο του ανώτερου αναπνευστικού προσβάλλεται από μικροοργανισμούς για τους οποίους δεν έχουμε και πολύ καλά εμβόλια. Και του μηνιγγιτιδοκόκκου και του πνευμονιοκόκκου τα εμβόλια, δεν μπορούν να κόψουν τον αποικισμό. Πιο απλά, δεν έχουμε ενδείξεις ότι μπορούμε να αναπτύξουμε εμβόλια τα οποία να σταματήσουν τον αποικισμό ή τη μόλυνση στο ανώτερο αναπνευστικό. Και τα ρινικά εμβόλια δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα. Μόνο ένα από αυτά έχει πάρει αδειοδότηση στην Κίνα», καταλήγει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.