Το Λιμενικό διαψεύδει τις κατηγορίες των Τούρκων για επαναπροωθήσεις προσφύγων

 Το Λιμενικό διαψεύδει τις κατηγορίες των Τούρκων για επαναπροωθήσεις προσφύγων

Στην κατηγορηματική διάψευση των τουρκικών ισχυρισμών για νέες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό προχώρησε το βράδυ της Τρίτης το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα, το Αρχηγείο διαψεύδει κατηγορηματικά την ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής που αναφέρεται σε φερόμενη εμπλοκή της Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περιστατικό υποτιθέμενης επαναπροώθησης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή της Μαρμαρίδας, εντός Τουρκικών Χωρικών Υδάτων.

Τι ισχυρίζεται η Τουρκία

Οι αναφορές από τα τουρκικά ΜΜΕ και την ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας, που κυκλοφόρησαν το απόγευμα της Τρίτης, έκαναν λόγο για «επαναπροωθώσεις μεταναστών από την Ελλάδα», οι οποίες είχαν σαν συνέπεια τον θάνατο «έξι ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δυο βρέφη, τρία παιδιά και μια γυναίκα».

Στο θέμα που αναπαράγουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται πως «παράτυποι μετανάστες απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Αιγαίου από ελληνικά στοιχεία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, «στις 00.10 της Τρίτης, δυο σκάφη του Λιμενικού αναπτύχθηκαν μετά από πληροφορία ότι υπήρχε ομάδα παράτυπων μεταναστών σε σωσίβιες λέμβους στα ανοικτά της Μαρμαρίδας. Τα πληρώματα διέσωσαν 66 παράτυπους μετανάστες σε 3 σωσίβιες λέμβους».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τους παράτυπους μετανάστες, ένα ελικόπτερο του λιμενικού, ένα αεροπλάνο και ένα σκάφος κατευθύνθηκαν στην περιοχή αφού έγινε γνωστό ότι οι μετανάστες απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα μέσα σε σωσίβιες λέμβους από τα ελληνικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης, διασώθηκαν άλλοι 7 παράτυποι μετανάστες που βρίσκονταν σε μια ημιβυθισμένη σωσίβια σχεδία και εντοπίστηκαν οι σοροί 6 μεταναστών, μεταξύ των οποίων 2 μωρά, 3 παιδιά και μια γυναίκα» ανέφερε η ενημέρωση του τουρκικού Λιμενικού.

Αγνοούνται ακόμα 5 πρόσφυγες

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για άλλους πέντε μετανάστες, μεταξύ των οποίων και δυο βρέφη.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τους παράτυπους μετανάστες, δηλώθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί ξεκίνησαν από τον Λίβανο στις 10 Σεπτεμβρίου με ξύλινη βάρκα μήκους 15 μέτρων για να πάνε στην Ιταλία, ζήτησαν βοήθεια από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας αφού ξέμειναν από καύσιμα στα ανοιχτά της Ρόδου χθες, και επιβιβάστηκαν στο σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος, που έφτασε στην περιοχή. Όπως αναφέρει η ενημέρωση των Τούρκων, μετά την παραλαβή τους «τοποθετήθηκαν σε συνολικά 4 σωσίβιες λέμβους σε σημείο κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και αφέθηκαν στην τύχη τους».

Σχετικά Άρθρα