ΣΥΡΙΖΑ: Πυρετώδεις συσκέψεις ενόψει ΔΕΘ – Το μέτρο έκπληξη που θα ανακοινώσει ο Τσίπρας για την ενεργειακή κρίση

 ΣΥΡΙΖΑ: Πυρετώδεις συσκέψεις ενόψει ΔΕΘ – Το μέτρο έκπληξη που θα ανακοινώσει ο Τσίπρας για την ενεργειακή κρίση

Το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η προμετωπίδα των μέτρων που επεξεργάζεται ο Αλέξης Τσίπρας και στη ΔΕΘ αναμένεται να καταθέσει στους φορείς και στους πολίτες μια πρόταση που θα δίνει εναλλακτική στην κοινωνία και τη χώρα.

Η ενέργεια είναι το πεδίο όπου δοκιμάζεται η αξιοπιστία των προγραμμάτων των κομμάτων σε μια προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει και πάνω στην οποία θα κριθεί και η τελική κρίση των πολιτών στην κάλπη.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Οι συσκέψεις του Αλέξης Τσίπρα με το επιτελείο του είναι διαρκείς και καθημερινές και επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες μια ολοκληρωμένη πρόταση για να μειωθούν οι εφιαλτικοί λογαριασμοί του ρεύματος.

  • Ο πήχης έχει μπει ψηλά και το στοίχημα για το επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι η πρόταση που θα καταθέσει από το βήμα της ΔΕΘ εκτός από ριζοσπαστική να είναι και ρεαλιστική.

Γνωρίζουν καλά ότι η Ενέργεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο όπως έλεγε στο libre κορυφαίος κομματικός παράγοντας που μετέχει και στον πολιτικό σχεδιασμό και με βάση τη διεθνή ρευστότητα μια λάθος πρόβλεψη ή ένα παρακινδυνευμένο μέτρο να σκορπίσει ολόκληρο το προγραμματικό πλαίσιο.

  • Οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα το γνωρίζουν αυτό και για το λόγο αυτό η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες που θα καταθέσει θα είναι και κοστολογημένη και τεκμηριωμένη σε απόλυτο βαθμό ώστε να μη χωρά αμφισβήτησης για να είναι και πειστική απέναντι στους πολίτες αλλά και στις επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το υπόδειγμα της παραγωγής ενέργειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι αυτό που θα αναδειχθεί ως βασική αιτία της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τη χώρα ήδη από το περασμένο καλοκαίρι και πάνω σε αυτό θα γίνει και η αντιπρόταση που θα καταθέσει ενώπιον των πολιτών ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δώρο που αποκρυστάλλωσε και την εγκληματική διαχείριση του Πρωθυπουργού το έκανε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όταν χθες αποκάλυψε και την τεράστια σπατάλη πόρων που έχει κάνει η κυβέρνηση σε επιδοτήσεις που κατέληξαν απευθείας στου παραγωγούς και παρόχους ενέργειας.

  • Από τα 13δις που σπατάλησε από τα δημόσια ταμεία σε επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος τα 10δις κατέληξαν απευθείας στις εταιρείες ενέργειας.

«Θα επαναγοράζαμε τουλάχιστον τέσσερις και πέντε φορές τη ΔΕΗ» σχολίαζε δηκτικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.  

Αλλάζει το κλίμα

Οι προσδοκίες για αυτή τη διεθνή έκθεση είναι πολλές και ίσως είναι και η κρισιμότερη για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς η επιτυχία της πρότασης που θα καταθέσει και η κοινωνική της αποδοχή ευελπιστούν ότι θα αποτελέσει το σημείο καμπής και για το πολιτικό σκηνικό.

Από το περιβάλλον του δεν δέχονται τη λογική του ώριμου φρούτου που χρεώνουν στον Αλέξη Τσίπρα ως αντιπολιτευτική του τακτική. Μπορεί να δούλεψε τα πρώτα τρια χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ωστόσο πλέον όπως σημειώνουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και συγκρουσιακή κατάσταση των τελευταίων μηνών, ιδιαίτερα από το καλοκαίρι και μετά έχει αρχίσει να αποδίδει.

  • Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις σημειώνουν και αποδίδουν τη οριακή αλλά σταθερή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις στη φυσιολογική ροή των πραγμάτων καθώς προηγείται η ραγδαία πτώση των ποσοστών του πρώτου κόμματος και της κυβέρνησης και στη συνέχεια οι πολίτες αρχίζουν να εκφράζουν την πρόθεσή τους για τις επόμενες κάλπες.

Είναι χαρακτηριστικό οτι ακόμη και δημοσκοπήσεις όπως η GPO που έδιναν  έως και 14 μονάδες διαφορά πλέον κλείνουν την ψαλίδα στις 5 και 6 μονάδες μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση το μομέντουμ δεν πρέπει να χαθεί και οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες πλέον που ακόμη και τα περσινά φάλτσα μετά την επιτυχημένη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα που έφερε ένα βήμα πριν τη διαγραφή τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο να επαναληφθούν καθώς η συσπείρωση στελεχιακά βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 19 και μετά.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ίδια στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένος στις δικές του παλινωδίες με την επικοινωνιακή τακτική του «παμε στην οικονομία» να έχει παντελώς αδρανοποιηθεί καθώς κυριαρχούν τα ζητήματα των εκλογών και των υποκλοπών με το βλέμμα όλων πλέον να βρίσκεται στην επόμενη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός όπως παρατηρούν είναι ο ίδιος που τώρα παραδέχεται και δημόσια την απομόνωσή του επιχειρώντας βέβαια να τη μετατρέψει σε όπλο του ωστόσο είναι εμφανής πλέον και αδυναμία του να απεμπλακεί επικοινωνιακά από την δυσμενή για τον ίδιο πολιτική ατζέντα καθώς ούτε εκλογές μπορεί να κάνει, ούτε τον εκλογικό νόμο να αλλάξει ούτε ακόμη ακόμη και ανασχηματισμό για να δώσει μια κάποια ώθηση στο κυβερνητικό του σχήμα για να διασκεδάσει το δύσκολο χειμώνα με ανανεωμένο προφίλ.

Σχετικά Άρθρα