Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει σχέδιο επιτάχυνσης του εμβολιασμού για τη γρίπη – Κανονικά τον Οκτώβριο

 Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει σχέδιο επιτάχυνσης του εμβολιασμού για τη γρίπη – Κανονικά τον Οκτώβριο

Σε διευκρινίσεις, παράλληλα με τη βασική ενημέρωση, για θέματα που αφορούν την προστασία από τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας, κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σήμερα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, αναμένουμε τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τους τελικούς πίνακες προτεραιοποίησης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που χρήζουν επαναληπτικού, αναμνηστικού εμβολιασμού. 

Συστάσεις έναρξης του εμβολιασμού για τη γρίπη

Απαντώντας η κα Θεοδωρίδου σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα δεδομένα του Νοτίου Ημισφαιρίου δείχνουν ότι μπορεί φέτος να έχουμε ένα πολύ έντονο και πρόωρο κύμα εποχικής γρίπης και εάν θα αλλάξουν οι συστάσεις για έναρξη του εμβολιασμού για τη γρίπη, διευκρίνισε ότι «δε χρειάζεται (αλλαγή συστάσεων). Είμαστε χώρα με πολύ καλό καιρό, υπάρχει επιτήρηση αυστηρή αλλά δεν έχουμε μία έκρηξη κρουσμάτων για να πούμε να γίνει το εμβόλιο μέσα στις αρχές ΟκτωβρίουΝα γίνει όμως μέσα στον Οκτώβριο, δεδομένου ότι χρειάζονται γύρω στις δύο εβδομάδες για την ανοσοποίηση και συνήθως η επιδημία έρχεται μετά τα μέσα Δεκεμβρίου και στη χώρα μας.
Επομένως δεν υπάρχει ένα σχέδιο επιτάχυνσης του εμβολιασμού για τη γρίπη, αλλά υπάρχει μία προτροπή να γίνει στο χρόνο που πρέπει και που συστήνεται, να μην αναβάλλεται. Οι περισσότεροι στη χώρα μας κάνουν το εμβόλιο γρίπης όταν αρρωστήσουν με γρίπη τα μισά άτομα της οικογενείας τους».

Ενημέρωσε, επίσης, ότι τα εμβόλια της γρίπης έχουν φθάσει και είναι ήδη στα περισσότερα φαρμακεία, ενώ η εγκύκλιος που εκδίδεται κάθε χρόνο με τις σχετικές συστάσεις για τον εμβολιασμό, ανακοινώνεται τέλος Σεπτεμβρίου και προτείνει εμβολιασμό εντός του Οκτωβρίου.

Κόπωση του πληθυσμού από τους επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς

Σχολιάζοντας την πιθανότητα οι συχνοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και η σύσταση για συνδυασμό με εμβολιασμό κατά της γρίπης να προκαλούν κόπωση του πληθυσμού που θα μπορούσε να έχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής κάλυψης, η κα Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι η κόπωση από τον εμβολιασμό είναι όντως ένα φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς, αλλά δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για τον τρόπο που μπορεί κανείς να κάνει ανάταξη αυτού του φαινομένου. Πρόσθεσε ότι η σωστή ενημέρωση -όχι η πιεστική ενημέρωση- δρα ευεργετικά.

Διαφορά εμβολιαστικής πολιτικής μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής

Προς σχολιασμό στους ειδικούς τέθηκε μία παρατήρηση σχετικά με την εμβολιαστική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν επιλέξει να ξεκινήσουν την εμβολιαστική τους εκστρατεία δίνοντας βάρος στα εμβόλια που καλύπτουν κυρίως τις παραλλαγές Ο4 και Ο5, ενώ η Ευρώπη χορηγούνται παράλληλα και τα δύο εμβόλια. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν υπάρχει κάποια διαφορά ή μήπως είναι θέμα επάρκειας (εμβολίων) η στρατηγική που ακολουθεί η Ευρώπη.

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου σχετικά με τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, απάντησε: «Αποτελεσματικότητα δεν έχουμε για κανένα από τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Χρειάζεται να εφαρμοστεί το εμβόλιο για να έχουμε στοιχεία αποτελεσματικότητας. Η έγκριση κυρίως γίνεται με τα στοιχεία της ανοσογονικότητας. Κάθε χώρα, με βάση την επιδημιολογική της εικόνα και τις πιθανές προβλέψεις που κάνει, επιλέγει το εμβόλιο που χρησιμοποιεί».

Από τη μεριά του, ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραλαμβάνει και ο ΕΜΑ εγκρίνει. Σήμερα (χτες) είναι η αναμενόμενη ημερομηνία έγκρισης και με το που θα τα έχουμε και εμείς, θα τεθούν στην κυκλοφορία, όπως ακριβώς κάνουν και οι Αμερικάνοι, δεν υπάρχει καμιά διαφορά».

Τέλος, να αναφέρουμε τα αριθμητικά στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος, όπως τα έδωσε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:

·         Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 21.350.000 εμβολιασμοί.

·         Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 7.600.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

·         Η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση και σε ποσοστό που ξεπερνάει το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

·         Περισσότεροι από 5.845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση, αριθμό που μας τοποθετεί στη 12η θέση από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό 54,8% του γενικού πληθυσμού, την ώρα που αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 53,7%.

·         Επίσης, μέχρι σήμερα, έχουν εμβολιαστεί με 2η αναμνηστική δόση περισσότεροι από 555.000 συμπολίτες μας και με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 10η θέση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά Άρθρα