Ευρωκοινοβούλιο/Υποκλοπές: Λάβρος ο Επίτροπος, εκνευρίστηκε η Ασημακοπούλου

 Ευρωκοινοβούλιο/Υποκλοπές: Λάβρος ο Επίτροπος, εκνευρίστηκε η Ασημακοπούλου

Κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών με την πλειονότητα των ευρωβουλευτών να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αυταρχικές πρακτικές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ προσπάθησαν να… γενικεύσουν τα όσα γίνονται παρακινώντας μάλιστα την ολομέλεια να συζητήσει για τα κακόβουλα λογισμικά και τη θέσπιση νέων ευρωπαϊκών νόμων.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι ιν’τ Βελντβ και πρόεδρος της PEGA ανέφερε:

  • «Οι πολίτες αναρωτιούνται μπορεί η Ευρώπη να προστατεύσει; Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη διερεύνηση των σκανδάλων spyware. Αλλά τελικά είναι οι ίδιες οι ένοχοι».

Ο προεδρεύων Μικουλάς Μπεκ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ως Ευρώπη «Έχουμε καθήκον να δούμε ότι τηρείται επαρκώς η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τα ανθρωπινά δικαιώματα. Η υπάρχουσα νομοθεσία πρέπει να τηρείται. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να λειτουργούν απαλλαγμένοι από πολιτικές πιέσεις» ανέφερε ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ελλάδα οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Ο Ντιντιέ Ρέιντερς αρμόδιος Επίτροπος για την Δικαιοσύνη «καταδίκασε απόλυτα κάθε παράνομη πρόσβαση σε κινητά μελών του ευρωκοινοβουλίου». Φωτογραφίζοντας την Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων πως τα κράτη που επικαλούνται «την εθνική ασφάλεια» θα πρέπει να μπορούν και να το αποδείξουν η επίκληση αυτής δεν φτάνει» τόνισε.

  • «Καταδικάζουμε απόλυτα κάθε παράνομη πρόσβαση στα συστήματα επικοινωνίας. Ασφαλώς είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών να καθορίσουν ποια είναι τα συμφέροντα ζωτικής σημασίας, παρόλα αυτά το κράτος μέλος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι η εσωτερική του ασφάλεια απειλείται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν φτάνει να γίνεται απλώς μνεία για να παρακαμφθεί ό,τι ισχύει στην ΕΕ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας» σημείωσε αρχικά παίρνοντας τον λόγο.

Στη συνέχεια ο επίτροπος Δικαιοσύνης πήρε ξανά τον λόγο, και αφού είχαν προηγηθεί τα παράπονα από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με τον Ντιντιέ Ρέιντερς να τονίζει:

“Η πρόσβαση στα προσωπικά ιδιωτικά δεδομένα είναι απαράδεκτη και όταν αυτό γίνεται από κρατικές υπηρεσίες και από υπηρεσίες πληροφορίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αδιάσειστο νομικό κεκτημένο για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή. Αυτό πρέπει να υλοποιείται σε όλα τα κράτη μέλη. Μία εξαίρεση στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η εθνική ασφάλεια σε αυτήν την περίπτωση. Δεν εφαρμόζονται οι κανόνες αλλά πρέπει να είναι αιτιολογημένη η προσφυγή βάσει των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Καταδικάζουμε την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού αλλά το γεγονός πρέπει να τεκμηριωθεί από την Δικαιοσύνη».

Ο εκνευρισμός Ασημακοπούλου

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου εμφανίστηκε έντονα εκνευρισμένη μετά το ράπισμα του επιτρόπου Δικαιοσύνης και τον κάλεσε να ανακαλέσει. Από την πλευρά του ο Ντιντιέ Ρέιντερς κοιτούσε έκπληκτος την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «μύθο» το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Ας πάμε κατευθείαν στην αλήθεια. Θέλω να ζητήσω από τον Επίτροπο να διορθώσει. Η ελληνική κυβέρνηση είπε σαφέστατα ότι δεν χρησιμοποιεί παράνομα λογισμικά. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη. Έχουμε ενισχύσει το θεσμικό μας πλαίσιο, ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει το ίδιο. Ξέρω ότι η μυθολογία είναι μέρος της ελληνικής ταυτότητας. Ίσως αυτή η αγάπη για τους μύθους είναι που χρησιμοποιούν οι εχθροί του κυρίου Μητσοτάκη που προσπαθούν για να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα για να έχουν πλεονέκτημα στις επόμενες εκλογές» ισχυρίστηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και συνέχισε στο ίδιο ύφος:

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύθους που έχουν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της Ελλάδας, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός ξέρει τη διαφορά μεταξύ του μύθου και της αλήθειας και αναμένω να κάνετε και εσείς το ίδιο».

Η τοποθέτηση των άλλων ευρωβουλευτών

H Σάσκια Μπρίκμοντ από τους Οικολόγους κατηγόρησε την Ευρώπη για «ηχηρή σιωπή» κα κάλεσε τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα καταγγέλλοντας όσους «κρυφακούν παράνομα πολίτες».

H Γερμανίδα ευρωβουλευτής Χριστίν Άντερσον, σε πολύ έντονο ύφος και θέλοντας να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είπε ότι νιώθει «θυμό, αυτό δεν είναι δημοκρατία, αυτό είναι αυταρχισμός».

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου γλαφυρά σχολίασε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ένα «τεράστιο σκάνδαλο που υπονομεύει το κράτος δικαίου και είναι με εντολή Μητσοτάκη». Μάλιστα ο ευρωβουλευτής άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα να υπάρχει και σύνδεση με την Κύπρο, κι έκανε λόγο για «Ομερτά συγκάλυψης των παρανομιών».

  • «Με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας, απειλείται η δημοκρατία» ανέφερε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Juan Ignacio Zoido προσθέτοντας ακόμα μία κατηγορία.

«Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι με ευθύνη Μητσοτάκη» σχολίασε αιχμηρά ο Γιώργος Κύρτσος. Θύμισε – τις διώξεις δημοσιογράφων – εισαγγελέων και τώρα οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων – η κατάσταση χειροτερεύει, σημείωσε με νόημα.

Μάλιστα ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον αρχηγό του Λαϊκού κόμματος Βέμπερ να κρατήσει αποστάσεις από τον Μητσοτάκη.

Η άκρα δεξιά σε μία απέλπιδα προσπάθεια επιχείρησε να αποφύγει τη συζήτηση ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Η πρόταση της Ευρωομάδας της Άκρας Δεξιάς απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία: 44 υπέρ, 272 κατά.

Σχετικά Άρθρα