Τα μέτρα… της ΔΕΘ: Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης – Ποιοι θα το πάρουν

 Τα μέτρα… της ΔΕΘ: Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης – Ποιοι θα το πάρουν

Στην εξιδείκευση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας: «Η οικονομία μας στέκεται όρθια και εκπέμπει ασφάλεια και σταθερότητα εν μέσω κρίσης», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως επισήμανε, «το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά. Στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους. Η εκτίμηση του υπουργείο Οικονομικών αναθεωρείται ανοδικά στο 5,3% για το 2022 από αρχική εκτίμηση 3,1%. Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1% για το ’22 και στο 0,9% το 2023. Η Ελλάδα αναπτύσσεται πολύ πιο ισχυρά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ θα υπερβεί φέτος τα 200 δισ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει τα 205 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Φέτος, εκτιμάται πως θα έχουμε ιστορικό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Εξαγωγές που διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΠΕ το 2021, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Σήμερα η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεργία «συρρικνώνεται» και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών: «Συρρικνώνεται και ήδη έχει υποχωρήσει πάνω από 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019 και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 4,2 εκατομμύρια πολίτες», είπε συγκεκριμένα.

Όπως τόνισε έπειτα, «το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται», ενώ υπενθύμισε πως «η Ελλάδα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία».

«Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε 11 φορές μέσα στην τελευταία τριετία -παρά τις διαδοχικές κρίσεις- και βρίσκεται κοντά στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας», πρόσθεσε.

Ενίσχυση 250 ευρώ: Ποιοι θα τη λάβουν

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι δικαιούχοι διευρύνονται και θα είναι άτομα με σύνταξη μέχρι 800 ευρώ και όχι μέχρι 600 ευρώ.

Ανέφερε, επίσης, πως για τους συνταξιούχους το πακέτο είναι 1,1 δισ. ευρώ και εδράζεται σε τρεις πυλώνες:

έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους,
κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους μόνιμα και
μόνιμη αύξηση των συντάξεων με 1, 5 εκατ. Έλληνες να βλέπουν μια αύξηση τουλάχιστον 6% το 2023

Για ποιους αναδιπλασιάζεται το επίδομα θέρμανσης

Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι διευρυμένα και θα δοθούν 300 εκατ. -ενώ πέρσι ήταν περίπου το μισό. Μάλιστα, τόνισε πως το ποσό αυξάνεται από 300 σε 350 ευρώ.

Την ίδια ώρα, θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο: για όσους χρησιμοποιούν διαφορετικό καύσιμο από αυτό του φυσικού αερίου, το επίδομα αναδιπλασιάζεται.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης έχουν ως εξής:

16.000 ευρώ για άγαμους (από 14.000 ευρώ)
24.000 ευρώ για παντρεμένους (από 20.000 ευρώ)

Σχετικά Άρθρα