Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή στην αντλία

 Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή στην αντλία

Περίπου στο 1,35 έως 1,5 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα τα σημερινά δεδομένα, συνυπολογίζοντας και το επίδομα θέρμανσης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρωί.

Να σημειωθεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή προκειμένου να προσεγγίσουμε την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η διαφορά στην πώληση του diesel κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 35 – 40 λεπτά το λίτρο, ανάλογα με την χρονική στιγμή.

Να σημειωθεί ότι ο φόρος στο diesel κίνησης είναι 41 λεπτά το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης 20 λεπτά το λίτρο. Αν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ τότε αυτομάτως προκύπτει μία διαφορά της τάξεως των 25 λεπτών το λίτρο και εν συνεχεία διαμορφώνεται η τιμή και οι τιμές διυλιστηρίου.

Σήμερα η μέση τιμή για diesel κίνησης είναι 1,917 ευρώ στα οποία όμως θα πρέπει να προστεθούν και τα 15 λεπτά της κρατικής επιδότησης στην αντλία, οπότε κατά συνέπεια η πραγματική τιμή είναι στα 2,067 ευρώ το λίτρο.

Από αυτή την τιμή θα πρέπει να αφαιρεθεί η συνήθης διαφορά που υπάρχει. Με την υπόθεση ότι είναι η μέγιστη διαφορά των 40 λεπτών, τότε το πετρέλαιο θέρμανσης, αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεσή του, θα ήταν στα 1,667 ευρώ το λίτρο.

Από την τιμή αυτή θα πρέπει να αφαιρεθεί και η κρατική επιδότηση που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση, οπότε η μέση τιμή εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα του 1,417 ευρώ το λίτρο.

Με δεδομένο βέβαια ότι σε κάποιες περιοχές είναι υψηλότερη από κάποιες άλλες, τότε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ξεκινάει από τα 1,35 ευρώ το λίτρο και θα κλιμακώνεται έως και τα 1,5 ευρώ σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές.

Επίδομα θέρμανσης

Βέβαια θα πρέπει οι δικαιούχοι να υπολογίσουν και το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν. Το εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό με βάση της βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι.

Σχετικά Άρθρα