Μήνυμα ενότητας από Μητσοτάκη-Μακρόν κατά των τουρκικών προκλήσεων

 Μήνυμα ενότητας από Μητσοτάκη-Μακρόν κατά των τουρκικών προκλήσεων

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron. Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ηχηρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, έστειλε ο Εμάνουελ Μακρόν, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων, πριν από την συνάντηση τους. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο.Να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που δείξατε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Η Ελλάδα μας βοήθησε κα θα ήθελα να σας ευχαριστώ για την απτή κίνηση αλληλεγγύης. Δεν θα την ξεχάσουμε”, είπε αρχικά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν. Και συνέχισε: “Στηρίζουμε πλήρως – και το λέω με μεγάλη σαφήνεια – την Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική σχέση δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από όσα είπε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ 2022) για τα ελληνοτουρκικά. “Σε αυτούς που λένε ότι θα έρθουν μια νύχτα, απαντάμε ότι τους περιμένουμε στο φως της ημέρας, εκεί που φαίνεται ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του”, είπε χαρακτηριστικά

“Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι εν μέσω μίας ενεργειακής, πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η ήπειρος μας. Οι κρίκοι της Ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν πληθαίνουν συνεχώς. Πέρυσι, το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την πατρίδα μου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδα να δείξει την αλληλεγγύη της. Οι δύο χώρες μας συνεργάζονται και στην Άμυνα”, είπε στην αρχή των δηλώσεων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Και συνέχισε: “Η ΕΕ έχει την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα της Ρωσίας να μετατρέψει την ενέργεια σε μοχλό αποσταθεροποίησης. Ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με την Ουκρανία που αμύνεται. Σε καμία περίπτωση να μην νομιμοποιηθεί ένας δεσποτικός αναθεωρητισμός, που θα μπορούσε να μιμηθεί ο κάθε τοπικός ταραχοποιός. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν για τη στήριξή του απέναντι στη στάση της Τουρκίας.

Η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές γι’ αυτό θα μοιραστώ τις σκέψεις μου με τον κ. Μακρόν. Η δική μας απάντηση σε αυτή την προκλητικότητα είναι η ετοιμότητα.

Δείτε τις δηλώσεις των Μητσοτάκη-Μακρόν

Θεόκριτος Αργυριάδης