Εξελίξεις στον πόλεμο: Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν πάνω από 40 περιοχές – Ακόμη και ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για ήττα και λάθη – Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν;

 Εξελίξεις στον πόλεμο: Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν πάνω από 40 περιοχές – Ακόμη και ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για ήττα και λάθη – Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν;

Σημαντικές εξελίξεις σημειώνονται στο μέτωπο του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με την Ουκρανική αντεπίθεση των τελευταίων ημερών να στέφεται στις περισσότερες περιπτώσεις με επιτυχία. Ακόμη και ρωσικά ΜΜΕ ασκούν κριτική στους στρατηγούς του Πούτιν και μιλούν για ήττες σε διάφορα γεωγραφικά σημεία υψηλής στρατηγικής σημασίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ανατολικής στρατιωτικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού συνταγματάρχης Σεργκέι Τσερεβάτιι, δήλωσε στο BBC ότι η επιτυχής αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένη και τα αποτελέσματα της έχουν στρατηγική σημασία.

Οι τελευταίες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού οφείλονται σε μια σειρά λόγους, δήλωσε ο Ουκρανός στρατιωτικός. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται, όπως είπε, ο φιλόδοξος στόχος που έθεσε η διοίκηση, ο λεπτομερής σχεδιασμός όλων των λεπτομερειών της επιχείρησης, οι παραπλανητικοί ελιγμοί, η επιλογή των πιο απρόσμενων τοποθεσιών για να πληγεί η άμυνα του εχθρού και αναμφισβήτητα το υψηλό μάχιμο ηθικό των ουκρανών στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τον Τσερεβάτιι η αντεπίθεση στην περιοχή του Χαρκόβου ήταν αποφασιστικής σημασίας, επειδή στην πραγματικότητα στερεί από τους Ρώσους την δυνατότητα να συνεχίσουν την επίθεση στο Σλαβιάνσκ και να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς.

Επίσης , υπογράμμισε ο Τσερεβάτιι, καταφέραμε να εκδιώξουμε τον εχθρό από το ίδιο το Χάρκοβο, που είναι ένα σημαντικό στρατιωτικό και βιομηχανικό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί πλέον να βομβαρδίζει το ρωσικό πυροβολικό.

Συνολικά ο ουκρανικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχο του περισσότερες από 40 κατοικημένες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Μπαλακλέγια, Ιζιούμ, Βολτσάνσκ και άλλες.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός, τόνισε ότι οι επιτυχίες του ουκρανικού στρατού αποσκοπούν στο να κάμψουν σθεναρά το ηθικό του εχθρού. Είπε επίσης ότι «υπάρχουν σχέδια να απελευθερωθεί ολόκληρη η Ουκρανία, εκπονούνται λεπτομερώς επιχειρήσεις» και προσέθεσε ότι «σημαντική πτυχή στην περίπτωση αυτή είναι η δυτική στρατιωτική βοήθεια, την οποία αφομοιώνουμε γρήγορα».

Δύσκολη η κατάσταση ακόμη και στο Ντονέτσκ για τους Ρώσους

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ο αντίπαλος προσπαθεί να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές» είπε ο Πουσίλιν στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, κάνοντας λόγο για «μαζικούς βομβαρδισμούς».

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» αναφέρθηκε επίσης σε επιθέσεις των Ουκρανών στην πόλη Λιμάν.

Η κατάσταση, αν και «δύσκολη», παραμένει «υπό έλεγχο», υποστήριξε, λέγοντας ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις «προωθούνται σε ορισμένες ζώνες», χωρίς να τις κατονομάσει.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε ζώνες που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί κοντά στο Χάρκοβο και στους τομείς του Κουπιάνσκ και του Ιζιούμ.

Για πρώτη φορά τα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για ήττα

«Σπάνια παραδοχή» χαρακτηρίζει δημοσίευμα του BBC τα όσα μετέδωσε χθες η ρωσική κρατική τηλεόραση, η οποία αντί να επιχειρήσει να «τρομοκρατήσει» με τις επιτυχίες του Κρεμλίνου, ανέφερε το εξής:

«Στην πρώτη γραμμή της ειδικής επιχείρησης (στην Ουκρανία), αυτή ήταν η πιο δύσκολη εβδομάδα μέχρι στιγμής». Αυτά ήταν τα λόγια του παρουσιαστή Ντμίτρι Κισέλεφ, ο οποίος πρόσθεσε πως «ήταν ιδιαίτερα δύσκολα κατά μήκος του μετώπου του Χάρκοβο, όπου μετά από επίθεση από εχθρικές δυνάμεις που ξεπερνούσαν αριθμητικά τις δικές μας, τα (ρωσικά) στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πόλεις που είχαν προηγουμένως απελευθερώσει».

Η Μόσχα είχε καταλάβει αυτές τις περιοχές πριν από μήνες, αλλά μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, ο ρωσικός στρατός έχασε σημαντικό έδαφος στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μια πιο «γενναία» περιγραφή στα πράγματα. Επισήμως, αυτό που συνέβη στην περιοχή του Χάρκοβο δεν αναφέρεται από τη Ρωσία ως «υποχώρηση».

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τις φήμες ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέφυγαν ντροπιασμένα από το Μπαλακλιά, το Κουπιάνσκ και το Ιζιούμ», ισχυρίστηκε η τελευταία έκδοση της κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta. «Δεν τράπηκαν σε φυγή. Αυτή ήταν μια προσχεδιασμένη ανασυγκρότηση.», αναφέρθηκε επίσης.

Στον ιστότοπο Moskovsky Komsomolets, ένας στρατιωτικός αναλυτής είχε διαφορετική άποψη, μιλώντας για λάθη των στρατηγών στο μέτωπο:

«Είναι ήδη σαφές ότι υποτιμήσαμε τον εχθρό. Οι ρωσικές δυνάμεις άργησαν πολύ να αντιδράσουν και ήρθε η κατάρρευση… Ως αποτέλεσμα, υποστήκαμε μια ήττα και προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε την απώλεια, αποσύροντας τα στρατεύματά μας για να μην περικυκλωθούν».

Εντωμεταξύ, αυτή η «ήττα» έχει πυροδοτήσει οργή στα φιλορωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης και στους «πατριώτες» Ρώσους μπλόγκερ, οι οποίοι κατηγόρησαν τον στρατό τους για λάθη.

Το ίδιο και ο ισχυρός ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ. «Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική», προειδοποίησε ο κ. Καντίροφ, «θα αναγκαστώ να μιλήσω με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και την ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την πραγματική κατάσταση επί τόπου….»

Σε δύσκολη θέση ο Πούτιν;

Έχει περάσει πάνω από μισός χρόνος από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Τις ημέρες που ακολούθησαν, πολλοί Ρώσοι πολιτικοί, σχολιαστές και αναλυτές στην τηλεόραση, προέβλεπαν ότι αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα ολοκληρωνόταν εντός ημερών.

Έλεγαν επίσης ότι ο ουκρανικός λαός θα χαιρετούσε τα ρωσικά στρατεύματα ως απελευθερωτές, αλλά και ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα κατέρρεε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Όμως αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, πάνω από έξι μήνες αργότερα, ο ρωσικός στρατός χάνει έδαφος.

Κρίσιμα ερωτήματα

Το BBC θέτει λοιπόν ένα βασικό ερώτημα: θα έχει αυτό πολιτικές συνέπειες για τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Πούτιν απολάμβανε τη φήμη του νικητή στη ρωσική ελίτ και να μοιάζει «ανίκητος». Αυτό όμως άλλαξε μετά τις 24 Φεβρουαρίου (σ.σ. ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Οι τελευταίοι έξι μήνες δείχνουν ότι η απόφαση του Ρώσου προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία ήταν ένας μεγάλος λάθος υπολογισμός. Ανήμπορη να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη, η Ρωσία «εγκλωβίστηκε» σε μια μακρά, αιματηρή επίθεση και υπέστη μια σειρά από ντροπιαστικές ήττες.

Όταν η αύρα του αήττητου ενός αυταρχικού ηγέτη εξασθενεί, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην εικόνα του.

Για την ιστορία, η ήττα της Ρωσίας από την Ιαπωνία οδήγησε στην πρώτη Ρωσική Επανάσταση του 1905. Οι στρατιωτικές αποτυχίες στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησαν την Επανάσταση του 1917 και το τέλος του Τσάρου.

Πάντως, δημόσια, ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει ως ο ηττημένος.

Τη Δευτέρα (12/9), ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους: «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί έως ότου εκπληρωθούν όλα τα καθήκοντα που είχαν τεθεί αρχικά».

Αυτό φέρνει το BBC να θέσει ακόμα ένα βασικό ερώτημα: Tι θα κάνει στη συνέχεια ο κ. Πούτιν;

Θα «πατήσει το κουμπί» η Ρωσία;

Από αυτά που λένε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, φαίνονται ήδη σημάδια, ότι οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης αποδίδονται στη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Το Κίεβο, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε μια αντεπίθεση», μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Υπάρχει λοιπόν άλλο ένα άβολο ερώτημα που βρίσκεται στο παρασκήνιο εδώ και μήνες, σύμφωνα με το BBC: Εάν δεν μπορέσει να πετύχει τη νίκη μέσω συμβατικών όπλων, θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνική ενέργεια;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ανοιχτά σημάδια για πανικό από το Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος της Ρωσίας φαίνεται ακόμα να πιστεύει ότι η «ειδική επιχείρηση» θα στραφεί υπέρ του.

Σχετικά Άρθρα