Χάρκοβο: Σκληρές μάχες με την προέλαση των Ουκρανών – Αντεπίθεση της Ρωσίας

 Χάρκοβο: Σκληρές μάχες με την προέλαση των Ουκρανών – Αντεπίθεση της Ρωσίας

Αεροπορική επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικές εγκαταστάσεις στο Χάρκοβο και άλλες ουκρανικές επαρχίες ως απάντηση στα ανακοινωθέντα εδαφικά κέρδη του Κιέβου στην περιοχή, που ανάγκασαν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σε άτακτη υποχώρηση.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, Ίχορ Τερέκοφ, δήλωσε ότι από την αεροπορική επιδρομή προκλήθηκε μπλακ άουτ και διακοπή νερού σε μεγάλο μέρος της πόλης, κάνοντας λόγο για ρωσικά «αντίποινα» στις τελευταίες επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές για μπλακ άουτ στο Ντνίπροπετρόφσκ, την Πολτάβα και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, επηρεάζοντας ενδεχομένως εκατομμύρια αμάχους.

Η ουκρανική ηγεσία φοβάται ότι μπορεί να δεχθεί σοβαρά πλήγματα στο κεντρικό δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας ενόψει του χειμώνα.

Στην επαρχία Σούμι στα βορειοανατολικά, ο κυβερνήτης προέτρεψε τους κατοίκους να αποσυνδέσουν τις ηλεκτρικές συσκευές. «Η ηλεκτρική ένταση έχει πέσει στο δίκτυο της περιοχής», έγραψε ο Ντμίτρο Ζβίτσκι στο κανάλι του στο Telegram. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές στην περιοχή, τουλάχιστον 135 πόλεις έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, αμερικανική δεξαμενή σκέψης, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει στην τελευταία της αντεπίθεση περισσότερα εδάφη σε πέντε μέρες από ο,τι είχε καταλάβει η Ρωσία από τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ρωγμές στο ρωσικό στρατιωτικό σχέδιο.

  • Σύμφωνα με τον Guardian, σε μια ένδειξη πιθανής ρήξης στη ρωσική ηγεσία, ο Ραμζάν Καντίροφ, ο επικεφαλής της Τσετσενίας που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο, είπε ότι η υποχώρηση οφείλεται σε αστοχίες των ρωσικών αρχών.

«Έχουν κάνει λάθη και νομίζω ότι θα βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα», είπε ο Καντίροφ. «Εάν δεν κάνουν αλλαγές στη στρατηγική διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τις επόμενες μέρες, θα αναγκαστώ να επικοινωνήσω με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και την ηγεσία της χώρας για να εξηγήσω την πραγματική κατάσταση στο έδαφος».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι ο πόλεμος πιθανότατα θα συνεχιστεί για μήνες, προτρέποντας τη Δύση να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

  • Άμεση ήταν η αντίδραση του Ουκρναού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ως είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.

«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χαρκόβου και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «Ρώσους τρομοκράτες».

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να μείνουν οι άνθρωποι χωρίς φως και θέρμανση».

Σχετικά Άρθρα