Υποκλοπές/Εξελίξεις: Επίσημο αίτημα ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση άλλων 5 στελεχών – Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

 Υποκλοπές/Εξελίξεις: Επίσημο αίτημα ΣΥΡΙΖΑ  στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση άλλων 5 στελεχών – Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

Δεν περνά ημέρα χωρίς αποκαλύψεις πάνω στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Η απόπειρα υποβάθμισης της απαξίας των θεσμών και της Δημοκρατίας δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστο με τους πολίτες μετά και την παρακολούθηση Τσίπρα μέσω Σπίρτζη να πείθονται πλέον και πλειοψηφικά για την υποχρέωση παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένα μόνο ερώτημα μένει να απαντηθεί από τα εργαστήρια στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες στάλθηκε το τηλέφωνο του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Σπίρτζη και δεν είναι άλλο από το χρονικό βάθος της παρακολούθησής του με το λογισμικό Predator.

Του Σωτήρη Μπολάκη

  • Σε ότι αφορά τις νέες εξελίξεις σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα στην ΑΔΑΕ ζητά να πληροφορηθεί αν υπήρξε επισύνδεση στα τηλέφωνα άλλων πέντε στελεχών του, πλην του Χρήστου Σπίρτζη.

Η προσβολή του κινητού τηλεφώνου Σπίρτζη συμπίπτει με τη χρονική συγκυρία ο αρμόδιος τομεάρχης και τακτικός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα ασχολούνταν με τις αρχικές αποκαλύψεις γύρω από τις μεθόδους της ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις της υπηρεσίας.

Ήταν η περίοδος που ο Αλέξης Τσίπρας κατέθετε και σχετική ερώτηση στον Πρωθυπουργού για την υπηρεσία που είχε πάρει υπο την στενή του εποπτεία. Η σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση για τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα από τη στιγμή που όλα επαναλαμβάνονται για τρίτη φορά καθώς είχε προηγηθεί ο Θανάσης Κουκάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Έτσι θεωρείται πλέον δεδομένο για τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Τσίπρα ότι το «αρπακτικό» δεν είναι άσχετο ούτε και αποκομμένο από το σύνολο των παρακολουθήσεων «νόμιμων» και παράνομων.

Πρόκειται όμως για έμμεση παρακολούθηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα γεγονός που δεν μπορεί να προσπερνά κανείς ελαφρά τη καρδία. Ιδιαίτερα όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που καλείται να προστατεύσει το πολίτευμα από αυτά τα φαινόμενα τότε το θέμα αποκτά διαστάσεις πολιτειακής κρίσης την οποία από το ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύουν να παραγκωνισθεί από την επικαιρότητα.

Χιονοστιβάδα

Ο κ. Μητσοτάκης και στην ομιλία του ΔΕΘ προσπέρασε το ζήτημα οχυρωμένος πίσω από τη γνωστή γραμμή άμυνας του περί υπηρεσιακής αστοχίας.

Η βεβαιότητα για αθρόες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων γίνεται πλέον πραγματικότητα και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με νευραλγικά πόστα στο κόμμα και δίπλα στον πρόεδρο έχουν μπει σε διαδικασία εξονυχιστικού ελέγχου των κινητών τους τηλεφώνων είτε στο εσωτερικό είτε σε εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό.

  • Η κορυφή του παγετώνα ήταν η υπόθεση Ανδρουλάκη, όμως τώρα έχει αρχίσει μια πραγματική χιονοστιβάδα.

«Μια παρακρατική ομάδα που λειτουργεί γνωρίζοντας τις δράσεις της ΕΥΠ και μαζί οργάνωσαν αυτό το σχέδιο» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να περιγράψει όσα συμβαίνουν μεταξύ Κατεχάκη-Μαξίμου και της εταιρείας που έφερε το «αρπακτικό» στην Ελλάδα.

Μαζεύτηκαν πολλά  

Στη χθεσινή μάλιστα δημοσκόπηση της Εφημερίδας των Συντακτών το 51% των ερωτηθέντων ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον κ. Μητσοτάκη για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Το κλίμα όμως πλέον επιβαρύνεται σε υπέρμετρο βαθμό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • Γιατί όπως σημειώνουν από την αντιπολίτευση σκάνδαλο είναι και οι παρακολουθήσεις, σκάνδαλο είναι και η υπόθεση Λιγνάδη, αλλά κυρίως σκάνδαλα είναι και τα ζητήματα ενέργειας με τη βίαιη απολιγνητοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή του πάρτι των απευθείας αναθέσεων δισεκατομμυρίων και πόσο μάλλον των μυστικών κονδυλίων των Υπουργείων.

Κι η αλήθεια είναι μαζεύτηκαν ήδη πολλά τα οποία θα κληθεί να «ψάξει» η Βουλή το επόμενο διάστημα όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείο επαφής

Πάνω λοιπόν στο επίδικο της διερεύνησης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων διαμορφώνονται και οι συνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα δεν φαίνεται να τρέφουν αυταπάτες ειδικά για το αποτέλεσμα της έρευνας είτε της εξεταστικής είτε της δικαιοσύνης καθώς έχουν βαθιά πεποίθηση ότι το άπλετο φως έχει στην πράξη μετατραπεί άπλετο σκοτάδι από την κυβερνητική πλειοψηφία και τους κρατικούς μηχανισμούς.

  • Το μπαλάκι το έχει ήδη ρίξει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων, ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα λογοδοτήσει ως πρωθυπουργός τώρα και αμέσως μετά η χώρα θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του δεν επεκτάθηκε καθόλου στα ζητήματα θωράκισης των θεσμών και λογοδοσίας της ΕΥΠ γεγονός που δείχνει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική παρέμβαση είτε προς την κατεύθυνση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είτε ενίσχυση της θωράκισης των θεσμών, κάτι που ερμηνεύεται ως επιτομή της συνεχιζόμενης προσπάθειας να μην προχωρήσει η έρευνα αλλά και ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να αποσύρει την αμαρτωλή διάταξη Πικραμένου για την απαγόρευση ενημέρωσης του παρακολουθούμενου από την ΑΔΑΕ.

  • Είναι δυο αντιδιαμετρικά αφηγήματα που όπως όλα δείχνουν ότι θα πλησιάζει η ώρα που θα αναμετρηθούν στην πράξη από τις επιλογές του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Όπως άλλωστε δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος αρνούμενος κατηγορηματικά τη συγκρότηση μετώπου με το ΣΥΡΙΖΑ ιδίως στο πεδίο των δημοκρατικών θεσμών όπως είπε, ο χρόνος που θα γίνει αυτό αναπόφευκτα είναι η ημέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές γιατί όπως είπε αναφερόμενος στα διαφαινόμενα μέτωπα που συγκροτούνται συγκυριακά πέριξ της εξεταστικής των παρακολουθήσεων «ο πολίτης πρέπει να ξέρει».

Ανοίγει ο διάδρομος

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το σκάνδαλο της παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων χτυπά στην καρδιά του Μεγάρου Μαξίμου. Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις θα διαδραματίσει όπως όλα δείχνουν το ζήτημα της ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί το ισχνό προεκλογικού τύπου καλάθι του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει πλέον κανένα ότι μπορεί να φτάσει τη ΝΔ και πολύ μακριά..

Γι’ αυτό εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας ευθέως και χωρίς περιστροφές εξέφρασε ανοιχτά την εκτίμησή του ότι οι εκλογές δεν αποκλείεται να προηγηθούν ακόμη και της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού το Νοέμβριο – Δεκέμβριο διαβλέποντας την αδυναμία του πρωθυπουργού όχι μόνο να στηρίξει τις εξαγγελίες του αλλά και την πλήρη πολιτική του αποδυνάμωσή του να βγάλει πέρα ένα χειμώνα με ακρίβεια, πληθωρισμό και ενεργειακό κόστος που θα έχουν πάνω τη σφραγίδα του.

Σχετικά Άρθρα