Ραγδαίες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Διακόπηκε η λειτουργία του

 Ραγδαίες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Διακόπηκε η λειτουργία του

Ανησυχητικές εξελίξεις από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή. Όπως ανακοίνωσε η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις διακόπηκε η λειτουργία του. Το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.

Η εξέλιξη αυτή πάντως έρχεται λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε στον Ουκρανό ομόλογό του την έντονη ανησυχία του. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τις εξελίξεις και «την κατάσταση που παραμένει πολύ ανησυχητική» και «εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δουλειά που κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν ρώτησε επίσης τον Ζελένσκι ποιες είναι οι εξελίξεις επί του πεδίου και ζήτησε να μάθει ποιες είναι οι ανάγκες της Ουκρανίας τις οποίες θα μπορούσε να καλύψει η Γαλλία. Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,8 δισεκ. δολαρίων, για το Κίεβο. Μακρόν και Ζελένσκι είχαν ήδη συζητήσει την κατάσταση στη Ζαπορίζια την περασμένη Δευτέρα.

Την Παρασκευή ο ΙΑΕΑ ανέφερε ότι υπάρχει μπλακ-άουτ στο Ενερχοντάρ, την πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός και ότι η κατάσταση αυτή «υπονομεύει τη λειτουργία του».

«Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, ζητώντας «να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί» στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα