Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Όχι σε εκλογές και εκλογικό νόμο – Αυστηρή κριτική σε Ανδρουλάκη – Επιμένει στο απόρρητο για παρακολουθήσεις

 Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Όχι σε εκλογές και εκλογικό νόμο – Αυστηρή κριτική σε Ανδρουλάκη – Επιμένει στο απόρρητο για παρακολουθήσεις

Την πολιτική σταθερότητα, με εξάντληση της τετραετίας, μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αλλά χωρίς αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τρίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Απαντώντας στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να κατέβει ο πήχης της αυτοδυναμίας, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά: «Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες δεν αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η απλή αναλογική υποκρύπτει δύο επικίνδυνα σενάρια, ακόμη κι αν η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Στο πρώτο, όπως ανέφερε, η κάλπη της απλής αναλογικής ενδεχομένως να οδηγήσει σε «πολιτική τερατογένεση» με κυβέρνηση συνασπισμού Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και με την ανοχή του κ. Κουτσούμπα.

Αναφορικά με το δεύτερο σενάριο, σημείωσε πως η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική «αποτελεί αποσταθεροποιητική ενέργεια, γιατί θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε εν μέσω δύσκολης συγκυρίας, με επιθετικό γείτονα και βαρύ χειμώνα να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως «η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, μετά την απόρριψη των σεναρίων για πρόωρες εκλογές και αλλαγή εκλογικού νόμου, διέψευσε και τα σενάρια ανασχηματισμού. «Τρία όχι. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή εκλογικού νόμου όχι ανασχηματισμός. Έχω πει πολλές φορές ότι, όταν απέχουμε κάποιους μήνες πριν τις εκλογές, οι αλλαγές καλύπτουν επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνολικά του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώκει τον διάλογο με την γείτονα, αλλά δεν θα σταματήσει να διεθνοποιεί σε όλα τα επίπεδα την τουρκική προκλητικότητα.

«Τα ελληνικά νησιά δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Το αντίθετο ισχύει. Η Τουρκία απειλεί τα νησιά» είπε, ενώ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Τουρκίας – Ελλάδας με την Τουρκία επιτιθέμενη εις βάρος της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Κι αν αυτό συνέβαινε η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση που θα ήταν απολύτως καταλυτική. Εκτιμώ ότι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Τουρκία. Γνωρίζει την επάρκεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και τον βαθμό ετοιμότητας τους».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός έκλεισε τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, δηλώνοντας: «Δεν είμαι κωλοτούμπας». Πέταξε, δε, το «μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ, για το ενδεχόμενο να συμφωνήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια τέτοια αλλαγή, ώστε να μην γίνουν εκλογές με απλή αναλογική.

Ειδικότερα, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και τις προθέσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει δεχτεί εισηγήσεις για την αλλαγή του, αλλά ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι κωλοτούμπας». «Θα πορευτούμε με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο,. επειδή χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας.

«Η μόνη περίπτωση ν’ αλλάξει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, «είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμφωνήσουμε από κοινού ν’ αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο, για ν’ αποφύγουμε την αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής». 

Για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Απαντώντας σε ερώτηση για την επισύνδεση Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ασφαλώς και δεν είναι σωστό να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος. Εξήγησε, ωστόσο, ότι η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη, αλλά είπε ότι θα περίμενε περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Απαντώντας, δε, στο αν αυτή η υπόθεση «τορπιλίζει» μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, σχολίασε ότι η υπόθεση της επισύνδεσης ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να εφαρμόσει μια πολιτική ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία είχε ήδη αποφασίσει.

Σημείωσε μάλιστα ότι, από την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επεδίωξε δύο φορές να τον συναντήσει, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Για την σημασία της “πρώτης κάλπης”

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη σημασία της πρώτης κάλπης, λέγοντας ότι θα είναι «πολιτική τερατογένεση» εάν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το πρώτο κόμμα -από Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ζήτησε, μάλιστα, ουσιαστικά, η πρώτη κάλπη να στείλει μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία. Χαρακτήρισε «καταστροφική» την απλή αναλογική και συμπλήρωσε πως η εκτίμησή του ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά.

Για τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το βήμα της ΔΕθ

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα που εξήγγειλε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, θα εξειδικευθούν αύριο. «Εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να δίνει κίνητρα στους πολίτες, για να εξοικονομούν ενέργεια. Θέλουμε και να χαμηλώσουμε την κατανάλωση, όχι μόνο τις τιμές. Κάθε νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη, ασχέτως κατανάλωσης» υπογράμμισε, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. «Υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί ψέμα» ξεκαθάρισε.

Για το φυσικό αέριο, είπε ότι θα υπάρξει διπλή παρέμβαση, εκεί όπου οι τιμές είναι δέκα φορές πάνω, ενώ θα υπάρχει και γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. «Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις» είπε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκε πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με τον ΦΠΑ ανά κιλοβατώρα είναι 24,76, στη Μαδρίτη 31,93. Οσο μικρότερες οι τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μικρότερη και η στήριξη η κρατική. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίζει τους πάντες, γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά. Η ανάπτυξη μας εξέπληξε όλους, στηρίζεται στις εξαγωγές. Εχει υπάρξει μεταστροφή του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Η οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα και παράγει νέες θέσεις εργασίας. Στον τουρισμό θα ξεπεράσουμε τα 18 δισ. εσόδων, υπέρβαση που δεν ήρθε τυχαία» σχολίασε περαιτέρω.

Για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις

Σχολιάζοντας το κρεσέντο προκλήσεων από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα ενισχύεται και θωρακίζεται αμυντικά, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να μείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. «Δεν είπα εγώ Ερντογάν γιοκ» ανέφερε, ενώ τόνισε ότι ήταν ο Τούρκος πρόεδρος που «ανατίναξε» τις γέφυρες επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Για την Τουρκία, επανέλαβε πως ο ελληνικός λαός αποφασίζει ποιος είναι πρωθυπουργός της χώρας και όχι ο Ερντογάν.

Απαντώντας και σε νέα ερώτηση για την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, τυπικά, η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις της Συμμαχίας και προμηθεύεται όπλα από τη Ρωσία, υιοθετώντας νεοεπεκτατική και νεοαυτοκρατορική ρητορική, ξένη με τις αξίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Δύσης. «Το ΝΑΤΟ σε όλη την ιστορία του έχει επιλέξει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, που τον έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές» εξήγησε.

Για τον χρόνο των εκλογών

Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει τον εκλογικό κύκλο, εγκαλώντας για ανευθυνότητα την αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, έχει βαλθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Σχολίασε, δε, ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη χώρα στα χέρια υπηρεσιακής κυβέρνησης εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων, αλλά και του δύσκολου χειμώνα για την κοινωνία.

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας – Σκληρή κριτική σε Ανδρουλάκη-Βενιζέλο

Θέλω να γνωρίζουν ότι Έλληνες ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Τσίπρα με στήριξη ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Φανταστείτε το. Απηχεί τη βούληση του ελληνικού λαού. Η πρώτη κάλπη έχει σημαντικά χαρακτηριστικά. Μαθηματικά υπάρχει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Συμπολίτες μας από το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση, οι ψηφοφόροι του κ. Ανδρουλάκη είναι πιο μπροστά από τον ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε νέα ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

«Νιώθω ότι βλέπω ένα deja vu της δεκαετίας του ’80. Η αναζήτηση φαντασμάτων δεν ταιριάζει σε νέο πολιτικό» είπε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

«Σέβομαι τον κ. Βενιζέλο, αλλά δεν συμφωνώ πάντα μαζί του. Η ερμηνεία που έδωσε για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτικών δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ο κ. Βενιζέλος κρεμάστηκε στα μανταλάκια από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σκευωρία Novartis» απάντησε σε άλλη ερώτηση.

Για την δημόσια υγεία

«Το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων είναι μεγάλο ζήτημα. Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα κίνητρα. Δεν είναι οι πολίτες της περιφέρειας πολίτες β’ κατηγορίας. Η πανδημία ανέδειξε διακρίσεις στην ποιότητα της περίθαλψης» αναγνώρισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μίλησε για τις διαφορετικές επιδόσεις των νοσοκομείων, λέγοντας: «Μας προβληματίζει πολύ. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε η διαφύλαξη της ποιότητας να έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Ο εξορθολογισμός του χάρτη πρέπει να προχωρήσει. Υπάρχουν δομές σε κοντινή απόσταση που δεν υπάρχει ζήτηση. Δεν θα κλείσει καμία δομή, αλλά θα πρέπει να γίνει αναδιάταξη δυνάμεων».

Για το ταμείο ανάκαμψης

«Μου κάνει εντύπωση η κριτική ότι στηρίζουμε μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Υπάρχουν πολλοί πόροι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε συνδυασμό και με το ΕΣΠΑ. Ως προς τους πόρους, η στήριξη είναι πρωτοφανής. Οι πόροι διατίθενται στο σύνολο της οικονομίας. Υπάρχουν πολλές δράσεις, από τις οποίες επωφελούνται οι μικροί».

Για τον γάμο ομοφυλοφίλων και τις γυναικοκτονίες

«Για πρώτη φορά, η χώρα έχει εθνική στρατηγική για την ισότητα. Απλώνεται σε πολλά διαφορετικά πεδία. Καταργήθηκε η απαγόρευση αιμοδοσίας σε ομοφυλόφιλους. Καταργήσαμε τις θεραπείες μεταστροφής. Για πρώτη φορά, άτομα που ανοιχτά προσδιορίστηκαν ως ομοφυλόφιλα, συμμετέχουν στην κυβέρνηση» παρατήρησε.

«Είναι σημαντικό ότι γίνεται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Υπάρχει νομική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης. Για τον πολιτικό γάμο, θα έλεγα “κάθε πράγμα στον καιρό του”» είπε, ενώ συνέχισε για τις γυναικοκτονίες. «Αποδέχομαι τον όρο γυναικοκτονία. Κάποτε τα λέγαμε εγκλήματα πάθους και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί. Πρέπει να αποκτήσουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, που δεν πρέπει να πάρει ιδιαίτερη νομική κατοχύρωση. Έχουμε επαρκές νομικό πλαίσιο. Η γυναικοκτονία είναι πιο επαχθής από μία δολοφονία παιδιού; Όχι».

Για τα προγράμματα στέγης

«Σε κάθε περίπτωση, η υπέρβαση στόχων του προϋπολογισμού, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο άνετα. Το πρόγραμμα για τη στέγη θα αναλυθεί από τους υπουργούς. Κινείται σε πολλούς και διαφορετικούς άξονες. Οι νέοι θα παίρνουν δάνεια σε εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Θα υπάρξει και αύξηση του ορίου στην Golden Visa» υπογράμμισε.

«Οι φοιτητικές εστίες μας απασχολούν εντόνως. Δεν υπάρχει μόνο η λύση της επιδότησης ενοικίων. Τα πανεπιστήμια έχουν τους χώρους και μπορούν να χτίσουν εστίες. Εχει πολύ μεγάλη αξία και η κοινωνική αντιπαροχή. Υπάρχουν αδιάθετα κτήρια πάρα πολλά» τόνισε.

Για το απόρρητο

«Διαφωνώ με τις απόψεις περί απορρήτου. Πρέπει να διαφυλάττεται» τόνισε, αλλά ξεκαθάρισε: «Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί σ’ αυτήν την περίπτωση. Υπήρξε σφάλμα. Αλλά, από το σφάλμα μέχρι να καλλιεργείται ότι η πολιτική ζωή στρέφεται γύρω από τις υποκλοπές, υπάρχει απόσταση».

Για τον Βελόπουλο

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για μετεκλογική συνεργασία με την Ελληνική Λύση, είπε μεν ότι δεν είναι κοντά με τον κ. Βελόπουλο, ωστόσο δεν απέκλεισε αυτό το σενάριο.

Συγκεκριμένα είπε: «Δεν είμαστε κοντά στον κ. Βελόπουλο. Καθόλου κοντά» απάντησε σε σχετική ερώτηση, με αφορμή τα σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες. «Γι’ αυτό θέλουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη» εξήγησε. «Αυτό δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση, θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Ίσως αναγκαστούμε να διερευνήσουμε συνεργασίες μετά τη δεύτερη κάλπη. Εξηγώ όμως ποιο είναι το επίδικο. Θέλουμε μία δεύτερη εντολή προόδου. Μας ξέρει ο κόσμος».

Το δίλημμα είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας

«Αν όχι εμείς, ποιοι; Κανείς άλλος δεν έχει εκφραστεί για πρόταση διακυβέρνησης. Δεν είναι αλαζονικό. Το δίλημμα Μητσοτάκης – Τσίπρας είναι δίλημμα που καταλαβαίνει κανείς. Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» υπογράμμισε, βάζοντας ξεκάθαρα το δίλημμα.

Για την Θεσσαλονίκη και το μετρό

«Για τη Θεσσαλονίκη του 2030 σας δείχνω το φυλλάδιο που έχουμε» απάντησε. «Παρουσιάζονται όλα τα έργα υποδομής που ετοιμάζονται. Καλύπτουν ένα κενό υποδομών και την καθιστούν πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια. Κάνει μία εξαιρετική τουριστική χρονιά. Θα γίνει μία πόλη καινοτομίας, ήδη γίνεται. Είναι και αυτόφωτος εκπαιδευτικός πόλος».

«Πρωτεύουσα των Βαλκανίων θέλουμε να γίνει. Δεν πιστεύει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ για το μετρό. Ζωγράφισαν μουσαμάδες. Ο προηγούμενος προγραμματισμός ήταν αδιέξοδος. Η απόσταση των αρχαίων έγινε με απόλυτο σεβασμό και θα αποτελέσει υπόδειγμα παγκόσμιο. Κάποιοι στην πόλη δεν θέλουν τον σταθμό του Βενιζέλου, μας καθυστερούν» τόνισε. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «αυτό που ήταν ανέκδοτο, θα γίνει πραγματικότητα».

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

«Έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος. Τα περιστατικά βίας μονοπωλούν τις εκπομπές και δίνεται εικόνα, που δεν είναι πραγματική. Πολλά άβατα έχουν ξεριζωθεί, δεν υπάρχει άβατο των Εξαρχείων» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προχωράμε με δυσκολίες για την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Δεν θα ανεχθούμε άλλες εντάσεις και ανομία. Τα φαινόμενα βίας πρέπει να εξαληφθούν, κανείς δεν διαφωνεί. Είμαστε αντιμετώποι με νέες μορφές βίας, όπως η εφηβική» σημείωσε επίσης.

«Για την πανεπιστημιακή αστυνομία το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί. Δεν χρειάζονται, παρά σε λίγα πανεπιστήμια. Δεν είναι κατασταλτικός μηχανισμός. Να εμπεδωθεί ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι χώρος για να πλακωνόμαστε. Να μην χτιστούν νέες διαχωριστικές γραμμές πάνω στο ζήτημα. Ολοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» επέμεινε ακόμη.

Για την κριτική των ξένων μέσων ενημέρωσης

«Δεν έχει αλλάξει η εικόνα της χώρας. Η δουλειά του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία. Το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου δεν έχει σχέση με εκθέσεις αριστερόστροφων ΜΚΟ. Και η γνώμη είναι καλοδεχούμενη και η κριτική, αλλά δεν είναι αποδεκτή η διαστρέβλωση των στοιχείων» είπε και έφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Στήθηκε φάμπρικα επικοινωνιακή με το περιστατικό με τους 38 μετανάστες» (σ.σ. στον Έβρο).

«Αμφισβητείται σοβαρά ότι υπήρξε νεκρός. Μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Δεν είδα να ανασκευάζουν. Καμία αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαπιστευτηρίων αυτής της κυβέρνησης. Εκτός Ελλάδας βρίσκονται δυνάμεις απέναντι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» υπογράμμισε.

Για το Predator και την παρακολούθηση Σπίρτζη

«Εχω απαντήσει εξαντλητικά, αλλά θα επανέλθω. Η τεκμηρίωση για Ανδρουλάκη ορίζεται από τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως. Το Predator δεν είναι το μοναδικό παράνομο λογισμικό. Δεν χρησιμοποιείται από τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει εύκολη γραμμή άμυνας. Ομολόγοί μου έχουν πέσει θύματα παρακολούθησεων. H τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα» σημείωσε.

Βαγγέλης Μαρινάκης