Λαοθάλασσα υποδέχτηκε τον Κάρολο στο Μπάκιγχαμ – Ανακηρύχθηκε Βασιλιάς Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

 Λαοθάλασσα υποδέχτηκε τον Κάρολο στο Μπάκιγχαμ – Ανακηρύχθηκε Βασιλιάς Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

Με εμφανή τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο βασιλιάς Κάρολος Γ μετέβη σήμερα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Κοινοπολιτείας.

Χιλιάδες Βρετανών και τουριστών χειροκρότησαν τον νέο βασιλιά κατά την είσοδό του στο παλάτι την ίδια στιγμή που το φέρετρο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε το ιστορικό τελευταίο ταξίδι του από το Μπαλμοράλ στο Εδιμβούργο και μετά στο Αβαείο του Ουέστμινστερ για την κηδεία της.

Ο Κάρολος συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα της Κοινοπολιτείας Πατρίσια Σκότλαντ στην Αίθουσα του 1844 στις 2 μμ (τοπική ώρα). Στη συνέχεια, δέχθηκε τον Κοσμήτορα του Ουίνδσορ.

Οι καλεσμένοι περιλάμβαναν τον Υπουργό Εξωτερικών James Cleverly και τους Ύπατους Αρμοστές για την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Καναδά, Γρενάδα, Νέα Ζηλανδία, Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, Αγία Λουκία και Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες, και τον Επίτιμο Πρόξενο του Τουβαλού όπως επίσης τον Επίτιμο Πρόξενο Επίτροπο για την Αυστραλία.

Την επόμενη εβδομάδα, ο βασιλιάς και η σύζυγός του Καμίλα θα ξεκινήσουν μια περιοδεία εν όψει της κηδείας της μητέρας του, όπως προστάζει το πρωτόκολλο.

Βασιλιάς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ ανακηρύχθηκε σήμερα και επισήμως μονάρχης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, σε τελετές που έγιναν σε αυτές τις δύο χώρες για να γιορταστεί η ανάρρησή του στον θρόνο.

Στην Καμπέρα, ο γενικός κυβερνήτης Ντέιβιντ Χάρλεϊ ανακοίνωσε ότι «ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος είναι ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, με τη χάρη του Θεού, βασιλιάς της Αυστραλίας».

Σε μια παρόμοια τελετή στο Ουέλινγκτον, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν χαιρέτισε τον Κάρολο, τονίζοντας ότι εκείνος «δείχνει σταθερά τη στοργή του για τη Νέα Ζηλανδία και το βαθύτατο ενδιαφέρον του για το έθνος μας».

Οι δύο τελετές ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία. Οι δύο πρώην βρετανικές αποικίες είναι ανεξάρτητες εδώ και δεκαετίες αλλά ο μονάρχης παραμένει αρχηγός του κράτους.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, που θα αναχωρήσει αυτήν την εβδομάδα για το Λονδίνο, ώστε να παραστεί στην κηδεία της Ελισάβετ, ανακοίνωσε ότι η 22α Σεπτεμβρίου θα είναι αργία στη χώρα προς τιμή της εκλιπούσης βασίλισσας.

Σχετικά Άρθρα