Άρχισε το τελευταίο ταξίδι της Ελισάβετ – Ο δημόσιος αποχαιρετισμός και η κηδεία – Ποιους δέχτηκε στο Μπάκιγχαμ ο Κάρολος Γ΄

 Άρχισε το τελευταίο ταξίδι της Ελισάβετ – Ο δημόσιος αποχαιρετισμός και η κηδεία – Ποιους δέχτηκε στο Μπάκιγχαμ ο Κάρολος Γ΄

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Πριν από αυτό, η σορός της Βασίλισσας θα παραμείνει στο Westminster Hall για τέσσερις ημέρες, για να μπορέσει το κοινό να αποτίσει τα σέβη του, δήλωσε η βασιλική οικογένεια.

Το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταβεί την Κυριακή από το κάστρο Μπαλμόραλ, όπου πέθανε, στο Εδιμβούργο, πριν πετάξει για το Λονδίνο για την κρατική κηδεία. Καθ’ οδόν προς το Εδιμβούργο, η πομπή θα περάσει από το Αμπερντίν το πρωί της Κυριακής, όπου χιλιάδες αναμένεται να προσέλθουν και να υποβάλουν τα σέβη τους.

  • Η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς πραγματοποίησαν τελετές ανακήρυξης για να αναγνωρίσουν τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ ως νέο αρχηγό του κράτους τους. Οι τελετές ανακήρυξης είναι ένα συνταγματικό και τελετουργικό γεγονός.

Οι ηγέτες αυτών των χωρών απέτισαν φόρο τιμής στη Βασίλισσα καθώς αναγνώρισαν τον διάδοχό της. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζακίντα Άρντερν δήλωσε ότι η χώρα είναι «γεμάτη θλίψη για τον θάνατό της, αλλά και ευγνωμοσύνη για τη ζωή που έζησε».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι η βασίλισσα «θαυμάστηκε για την αφοσίωσή της στο καθήκον, για τη δέσμευσή της στον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, στον λαό της Κοινοπολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, και πράγματι στον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα δήλωσε ότι μετά το θάνατο της βασίλισσας θα ζητήσει δημοψήφισμα για τη μετατροπή της χώρας σε δημοκρατία εντός τριών ετών. Η χώρα θα διατηρήσει προς το παρόν τον Βρετανό μονάρχη, αλλά ο πρωθυπουργός Gaston Browne δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα είναι «το τελικό βήμα για να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος της ανεξαρτησίας, για να διασφαλιστεί ότι είμαστε πραγματικά ένα κυρίαρχο έθνος».

  • Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ πραγματοποίησε τις πρώτες ακροάσεις του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ το απόγευμα του Σαββάτου, με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας, μέλη του υπουργικού της συμβουλίου και ηγέτες της αντιπολίτευσης, καθώς και τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι

Η Τρας θα συνοδεύσει τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ στην περιοδεία του στη Βρετανία. Η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνοδεύσει τον βασιλιά Κάρολο σε βασιλική περιοδεία στα τέσσερα έθνη της Βρετανίας για να ηγηθεί των ημερών εθνικού πένθους για τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Σχετικά Άρθρα