Υποκλοπές/Νέες ανατροπές: Η ΕΥΠ πίσω και από την 3η παρακολούθηση πολιτικού; – Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

 Υποκλοπές/Νέες ανατροπές: Η ΕΥΠ πίσω και από την 3η παρακολούθηση πολιτικού; – Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Το αναμενόμενο πόρισμα της ΑΔΑΕ για την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου τού Χρήστου Σπίρτζη θα δείξει εάν θα «τριτώσει» η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση όσοι προσβάλλονται ή επιχειρείται να προσβληθούν με το κακόβουλο λογισμικό predator (Ανδρουλάκης, Κουκάκης), να παρακολουθούνται και από την ΕΥΠ με την επίκληση άγνωστων λόγων «εθνικής ασφαλείας». Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον έλεγχο που πραγματοποιούσε εντόπισε κάποια ύποπτα μηνύματα, για τα οποία ενημέρωσε ειδικούς επιστήμονες ασφαλείας τηλεπικοινωνιών που συνεργάζονται με διεθνή εξειδικευμένα εργαστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη από τη Δευτέρα ο κ. Σπίρτζης είχε υποβάλλει αίτημα στην ΑΔΑΕ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Μάλιστα, δεν είναι ο μόνος από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα.

Μία ημέρα μετά το αίτημα, ενημερώθηκε πως δύο από τα μηνύματα που θεωρήθηκαν ύποπτα, αποτελούσαν δούρειο ίππο για τη μόλυνση του κινητού του με το Predator. Το ένα μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στις δηλώσεις του έξω από τον Άρειο Πάγο, είναι ακριβώς το ίδιο που είχε σταλεί και στον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη. Ως εκ τούτου, την Τετάρτη υπέβαλε συμπληρωματικό αίτημα στην ΑΔΑΕ με τα νέα δεδομένα. Ακολoύθησε η σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς και χθες υπεβλήθη στον Άρειο Πάγο.

Η μηνυτήρια αναφορά και η άμεση υποβολή αιτήματος από τον κ. Τσίπρα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έβαλαν εκ νέου φωτιά στο πολιτικό σκηνικό μία μέρα πριν από την παρουσία Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση των υποκλοπών λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι μέσα από την μόλυνση του κινητού του κ. Σπίρτζη, άκουγαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά τόσο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που συνομιλούσε μαζί του για τα θέματα της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ, όσο και πλειάδα τομεαρχών και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις για παρακολούθηση νέων στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

  • Η παγίδευση του κινητού του κ. Σπίρτζη έγινε αμέσως μετά την έκδοση δύο ανακοινώσεων για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις με εντολή Μητσοτάκη, μετά από δύο σχετικά πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ της ΕφΣυν, καθώς και την υποβολή επίκαιρης ερώτησης στον Πρωθυπουργό.

Η άκρα μυστικότητα με την οποία η Κουμουνδούρου φρόντισε να καλύψει την είδηση, μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης, είναι ενδεικτική των λεπτών χειρισμών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ωστόσο η «καταδρομική» στον Άρειο Πάγο δεν ήταν προπέτασμα καπνού, όπως θέλει να το περάσει το Μέγαρο Μαξίμου, αφήνοντας υπόνοιες για μεθοδευμένη κίνηση προκειμένου να συμπέσει χρονικά με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, πρώτον, ακόμα και μεθοδευμένη κίνηση να ήταν, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Οικονόμου οφείλουν να απαντήσουν για την ουσία, που είναι ακόμα μία παρακολούθηση πολιτικού αντιπάλου και όχι να προσπαθούν να μετατοπίσουν τη συζήτηση στο timing.

Πέραν τούτου ωστόσο, της υποβολής της μήνυσης (μεταξύ άλλων και για εγκληματική οργάνωση) κατά παντός υπευθύνου, είχαν προηγηθεί μία σειρά από θεσμικές κινήσεις της Κουμουνδούρου υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στην άμεση σύγκληση εκ νέου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, μετά και τις νέες εξελίξεις. Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, εκτιμούσε πως ο κ. Μητσοτάκης θα αποφύγει την σύγκληση, παραπέμποντας τα πάντα στην Εξεταστική, δεδομένου ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – που είναι η καθ ύλην και κατά το Σύνταγμα αρμόδια – η ΝΔ φαίνεται να έχει χάσει την πλειοψηφία, λόγω της ευθείας αμφισβήτησης των κυβερνητικών χειρισμών από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.

Ενδεχόμενη απόρριψη του αιτήματος λογίζεται εκ των προτέρων από την Κουμουνδούρου ως μία ακόμη απόδειξη απόλυτης ενοχής του κ. Μητσοτάκη, που προστίθεται δίπλα σε αυτές της αντισυνταγματικής επίκλησης του απορρήτου και των πρωτοφανών μεθοδεύσεων στην Εξεταστική για να αποκλειστούν όλοι οι κρίσιμοι μάρτυρες που ζητήθηκε να καταθέσουν από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Νέος διεθνής διασυρμός

Οι νέες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα απασχολούν και πάλι τον διεθνή Τύπο. Αυτή τη φορά το πρακτορείο Reuters φιλοξενεί στις σελίδες του εκτενές ρεπορτάζ με όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου του Χρ. Σπίρτζη.

Το πρακτορείο αναφέρει την κυβερνητική αντίδραση που απέρριψε την καταγγελία Σπίρτζη ως «φτηνό θέαμα» επειδή «αποφάσισε να κάνει την καταγγελία την ίδια μέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκη μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη».

Αναφορά κάνει και η ισραηλινή haaretz που σημειώνει πως το σκάνδαλο με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού στην Ελλάδα μεγαλώνει καθώς ένας πρώην υπουργός έγινε το τρίτο πρόσωπο που φέρεται να στοχοποιήθηκε με το ισραηλινό spyware, Predator. 

Η απάντηση της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πετάξει για άλλη μια φορά την μπάλα στην εξέδρα υποστηρίζοντας πως «κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα που ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ο κ. Σπίρτζης ανακάλυψε και αποφάσισε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό».

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε μάλιστα πως «το πρόβλημα των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων έχει παρουσιαστεί εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οφείλουμε συνολικά να βρούμε αποτελεσματικά αντίμετρα απέναντι σε αυτή την απειλή. Ο κ. Σπίρτζης καλώς έπραξε που κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και όποιος έχει αντίστοιχες υποψίες το ίδιο χρειάζεται να πράξει».

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του λειτουργούν με γνώμονα την επικοινωνία και το φτηνό θέαμα» ισχυρίστηκε ο κ. Οικονόμου και επανέλαβε πως «η κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει όλες τις θεσμικές διαδικασίες για τη διερεύνηση των ζητημάτων αυτών σε βάθος χρόνου και έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική πολιτεία δεν προμηθεύτηκε και καμιά κρατική αρχή δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί τέτοια λογισμικά. Αντιθέτως έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο και των συνολικότερων ενεργειών από την ΕΕ για την αντιμετώπιση κακόβουλων λογισμικών, τα οποία λειτουργούν σε σειρά χωρών, παραβιάζοντας την αρχή του απορρήτου των επικοινωνιών».

Ουσιαστικά, φαίνεται να δίνει αρνητική απάντηση (εμμέσως πλην σαφώς) στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κ. Ηλιόπουλος, απαρίθμησε μία σειρά από «διαβολικές συμπτώσεις», επιστρέφοντάς του τον χαρακτηρισμό:

  • Διαβολική σύμπτωση είναι η αποστολή στον κ. Σπίρτζη του ίδιου SMS με το λογισμικό Predator που είχαν λάβει ο κ. Κουκάκης και ο κ. Ανδρουλάκης.
  • Διαβολική σύμπτωση είναι ότι τα άλλα δύο θύματα του κακόβουλου λογισμικού παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Άραγε ισχύει το ίδιο και για τον κ. Σπίρτζη; Εάν είχαν καταργήσει την τροπολογία που μπλοκάρει την ΑΔΑΕ θα το ξέραμε ήδη.
  • Διαβολική σύμπτωση είναι ότι ο κ. Σπίρτζης έλαβε το SMS με το κακόβουλο λογισμικό, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ το Νοέμβριο και μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον κ. Μητσοτάκη για το θέμα.

«Με λίγα λόγια, κ. Οικονόμου, αυτός που ενδιαφερόταν να ακούει τις συνομιλίες του κ. Σπίρτζη με τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του, ήταν η ΕΥΠ, ο πολιτικός της προϊστάμενος κ. Μητσοτάκης και το παρακράτος που έχει στήσει» κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Σχετικά Άρθρα