Βασιλιάς Κάρολος: Η στιγμή που έγινε έξαλλος στην ανακήρυξή του (vid)

 Βασιλιάς Κάρολος: Η στιγμή που έγινε έξαλλος στην ανακήρυξή του (vid)

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είναι και επίσημα ο νέος μονάρχης της Βρετανίας, καθώς ολοκληρώθηκε σήμερα (10.9.2022) η ανακήρυξή του σε μια τελετή κατάλληλη για έναν βασιλιά αλλά με το πένθος για τη βασίλισσα Ελισάβετ να παραμένει νωπό και έντονο.

Στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ υπέγραψε τη διακήρυξη ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του μονάρχη της Βρετανίας, με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την βασιλική σύζυγο, Καμίλα, να υπογράφουν επίσης ως μάρτυρες.

Η ανακοίνωση της ανακήρυξής του διαβάστηκε από το μπαλκόνι του ανακτόρου Σεντ Τζέιμς, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών. Αμέσως μετά ακούστηκε ο εθνικός ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του Καρόλου.

Παράλληλα, η ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ ανακηρύχθηκε ως επίσημη αργία για όλη τη Βρετανία, στην πρώτη κίνηση του Καρόλου ως βασιλιάς.

«Συνειδητοποιώ τα καθήκοντα και τις βαριές ευθύνες»

Ο νέος βασιλιάς δήλωσε ότι «συνειδητοποιεί βαθύτατα» τα «καθήκοντα και τις βαριές ευθύνες» που συνδέονται με το νέο αξίωμά του, κατά την ορκωμοσία του ενώπιον του Συμβουλίου.

«Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη όσον αφορά τη διάρκεια και την αφοσίωσή της (…) Έχω βαθύτατη συνείδηση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς, των καθηκόντων και της βαριάς ευθύνης που μου μεταβιβάστηκαν», είπε ο 73χρονος βασιλιάς.

«Προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού για την εκτέλεση αυτού του καθήκοντος που ανατέθηκε σε εμένα και για το οποίο τώρα θα αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου», πρόσθεσε.

Οι περίπου 200 επίσημοι προσκεκλημένοι φώναξαν «Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά» προτού να ξεκινήσει η υπογραφή των εγγράφων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν η βασιλική σύζυγος Καμίλα, ο νέος διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, θρησκευτικοί ηγέτες, η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πολλοί πρώην πρωθυπουργοί, όπως ο Γκόρντον Μπράουν, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μπόρις Τζόνσον και η Τερέζα Μέι.

Οι σημαίες που κυμάτιζαν μεσίστιες από την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους για τη βασίλισσα, θα υψωθούν και πάλι στον ιστό τους, για μικρό χρονικό διάστημα, προς τιμή του νέου βασιλιά.

Η διακήρυξη της αναγόρευσης του Καρόλου θα διαβαστεί μέχρι αύριο δημοσίως σε όλες τις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου –στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και στο Κάρντιφ της Ουαλίας– καθώς και σε άλλες πόλεις.

Η στιγμή που έγινε έξαλλος

Καθώς πήγε να υπογράψει την ιστορική Διακήρυξη, ο Βασιλιάς έκανε μανιωδώς νόημα σε έναν βοηθό του να μετακινήσει ένα κουτί με μελάνι από το γραφείο του, το οποίο οι θεατές περιέγραψαν ως «πολύ μικρό» για το τεράστιο έγγραφο και τα χαρτιά που έπρεπε να υπογράψει.

Παρά τη βαρύτητα της στιγμής, οι θεατές δεν μπορούσαν παρά να βρουν διασκεδαστική τη φαινομενική δυσκολία που είχε ο βασιλιάς με το στυλό.

Ο Κάρολος ζήτησε από έναν κοντινό βοηθό να βγάλει το κουτί από το τραπέζι για να υπογράψει το δεύτερο μέρος του μεγάλου εγγράφου.

Το σετ γραφής που χρησιμοποίησε για να υπογράψει το ιστορικό έγγραφο ήταν δώρο από τους γιους του, πρίγκιπες Χάρι και Γουίλιαμ.

Βαγγέλης Μαρινάκης