Αιφνιδιασμός για Ρωσία: Στέλνει ενισχύσεις στο Χάρκοβο – Κινδυνεύει να χάσει δύο σημαντικές πόλεις (vid)

 Αιφνιδιασμός για Ρωσία: Στέλνει ενισχύσεις στο Χάρκοβο – Κινδυνεύει να χάσει δύο σημαντικές πόλεις  (vid)

Επειγόντως ενισχύσεις στις δυνάμεις της στο Χάρκοβο στέλνει η Ρωσία πασχίζοντας να ανακόψει την προέλαση των δυνάμεων της Ουκρανίας, που λίγο απέχουν από την κατάληψη δύο σημαντικών πόλεων της περιοχής.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έφθασαν μέχρι τα δυτικά περίχωρα του Κουπιάνσκ και προχωρούν νότια προς το Ίζιουμ αφού προήλασαν από την αρχή της εβδομάδας σε βάθος άνω των 50 χιλιομέτρων σε κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Η αστραπιαία αυτή προέλαση προλειαίνει το έδαφος για μια μεγάλη σύγκρουση στις δύο περιοχές, που θεωρούνται στρατηγικά σημαντικές και από τις δύο πλευρές. Η Ρωσία χρησιμοποιεί επί του παρόντος το Κουπιάνσκ ως σιδηροδρομικό κόμβο για να ανεφοδιάσει τις δυνάμεις της και το Ίζιουμ ως εφαλτήριο για επιθέσεις προς τα νότια στην περιοχή του Ντονέντσκ. Βίντεο που τράβηξε Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής δείχνει ρωσικά ελικόπτερα να φτάνουν στην περιοχή και τουλάχιστον ένα να ξεφορτώνει ένα τεθωρακισμένο όχημα.

Ο ίδιος ανέφερε αργότερα ότι το Κουπιάσνκ δέχεται σφοδρά πυρά από το πυροβολικό των ουκρανικών δυνάμεων και ότι υπέστη σοβαρές ζημιές μια γέφυρα στον ποταμό Οσκίλ. «Οι εφεδρείες μας φθάνουν στη γραμμή του μετώπου. Η άμυνα στο Κουπιάνσκ συνεχίζεται», είπε.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε χθες ο στρατός «απελευθέρωσε και ανέκτησε τον έλεγχο άνω των 30 κοινοτήτων στην περιοχή του Χαρκόβου»

«Επί του παρόντος, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απελευθερώσει και θέσει υπό τον έλεγχό τους περισσότερες από 30 κοινότητες στην περιφέρεια του Χαρκόβου», κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, συμπλήρωσε.

Ουκρανία: Πεσμένο το ηθικό των δυνάμεων κατοχής

Η Ουκρανία λέει ότι ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν τις μάχες λόγω των «σημαντικών απωλειών» που έχουν υποστεί οι δυνάμεις κατοχής.

Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είπε χθες Παρασκευή ότι τουλάχιστον 15 Ρώσοι στρατιώτες λιποτάκτησαν, πετώντας τις στρατιωτικές στολές τους και φορώντας πολιτικά ρούχα σε μια προσπάθεια να χαθούν τα ίχνη τους και να καταφέρουν να επιστρέψουν στα ρωσικά εδάφη χωρίς να τους πάρουν είδηση.

Την περασμένη εβδομάδα ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσε τις πιο φιλόδοξες χερσαίες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου σε κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν κάποιες επιτυχίες στις επιθέσεις του κατά των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με στόχο την απομόνωση των ρωσικών δυνάμεων δυτικά του ποταμού Δνείπερου.

Όθων Παπαδάκης