Υποκλοπές: Ανακοίνωση καταπέλτης από το ΕΚ μετά την ακρόαση των ελλήνων δημοσιογράφων

 Υποκλοπές: Ανακοίνωση καταπέλτης από το ΕΚ μετά την ακρόαση των ελλήνων δημοσιογράφων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μια ανακοίνωση – κόλαφο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής PEGA, με την ακρόαση των ελλήνων δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Σταύρου Μαλιχούδη και Ελίζας Τριανταφύλλου ζητά από την ελληνική κυβέρνηση τον έλεγχο των εταιρειών κατασκοπευτικού λογισμικού και ταχύτερη πρόοδο στη διερεύνηση των υποθέσεων παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, «οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, ενώ τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του θέματος για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης».

Επίσης, τονίζεται ότι «οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται μεγαλύτερη διαφάνεια, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να διερευνήσει γρήγορα τις εν λόγω υποθέσεις και την παρότρυναν να σημειώσει ταχύτερη πρόοδο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Η εξεταστική επιτροπή του ΕΚ για τα κατασκοπευτικά λογισμικά άκουσε Έλληνες δημοσιογράφους να περιγράφουν τη στοχοποίηση και τις έρευνές τους, και συζήτησε με Έλληνες αξιωματούχους.

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού επιτήρησης πραγματοποίησε δημόσια ακρόαση για την Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΚΡΟΑΣΗ

Οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τον αντίκτυπο των παρακολουθήσεων στις ευρωπαϊκές αξίες
Στο πρώτο μέρος της ακρόασης, οι ευρωβουλευτές άκουσαν μαρτυρίες από Έλληνες δημοσιογράφους οι οποίοι είτε έχουν στοχοποιηθεί με κατασκοπευτικό λογισμικό, είτε έχουν διερευνήσει υποθέσεις παρακολούθησης.

Ο Θανάσης Κουκάκης και ο Σταύρος Μαλιχούδης υποστήριξαν ότι το δημοσιογραφικό τους έργο οδήγησε στη στοχοποίησή τους. Ο κ. Κουκάκης σημείωσε ότι η παρακολούθησή του δεν θα είχε τεθεί στο σωστό πλαίσιο χωρίς την εξεταστική επιτροπή του ΕΚ και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στα τηλέφωνα των ευρωβουλευτών, γεγονός που αποκάλυψε ότι το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη (Σοσιαλιστές, Ελλάδα) είχε τεθεί επίσης στο στόχαστρο. Ο κ. Μαλιχούδης σημείωσε ότι κατά την περίοδο της παρακολούθησής του είχε ξεκινήσει συνομιλίες για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων για προσφυγικά θέματα, με αποτέλεσμα να έχουν αποκαλυφθεί ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με δημοσιογράφους σε άλλες χώρες.

Η Ελίζα Τριανταφύλλου μίλησε για το ερευνητικό της έργο σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα. Η κα. Τριανταφύλλου διαπίστωσε ότι οι επίσημες έρευνες για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής φαίνεται να προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ οι έρευνες για διαρροές στα μέσα ενημέρωσης πολύ ταχύτερα. Υποστήριξε ότι απαιτούνται αξιόπιστες έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας παροχής κατασκοπευτικού λογισμικού Intellexa.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, επισημαίνοντας τον κίνδυνο καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, ενώ τόνισαν τις αρνητικές συνέπειες του θέματος για τη δημοκρατία, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης. Ρώτησαν επίσης αν η Ελλάδα κινείται προς μια αυταρχική κατεύθυνση, με τους προσκεκλημένους ομιλητές να επισημαίνουν ότι τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι βιώνουν αρνητικό κλίμα όταν ασκούν κριτική κατά της κυβέρνησης. Οι ευρωβουλευτές έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα των αδειών εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.

Απαιτούνται ταχύτερες εθνικές έρευνες, λένε οι ευρωβουλευτές

Στο δεύτερο μέρος, οι ευρωβουλευτές συνομίλησαν με Έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι τόνισαν τους σοβαρούς περιορισμούς που τους επιβάλλει ο νόμος όσον αφορά τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών, και ότι δεν πρέπει να επηρεάσουν τις εν εξελίξει έρευνες και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης μέσω δημόσιων παρατηρήσεων σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Ο Αθανάσιος Στάβερης  (Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) περιέγραψε την εθνική στρατηγική ασφάλειας και το χρονοδιάγραμματης κυβέρνησης, καθώς και τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (για παράδειγμα την οδηγία NIS2) στο εθνικό δίκαιο.

Ο Πάνος Αλεξανδρής (Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης) εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο της επιτροπής και τόνισε τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή, την οικογενειακή ζωή και την προστασία των δεδομένων που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία. Τόνισε επίσης τον ρόλο της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ιδιωτικής ζωής. Τέλος, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος μίλησε για τον εποπτικό ρόλο της Αρχής και τους νομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει όσον αφορά τις εισαγγελικές διώξεις.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι οι πολίτες της ΕΕ χρειάζονται μεγαλύτερη διαφάνεια, σημείωσαν ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να διερευνήσει γρήγορα τις εν λόγω υποθέσεις και την παρότρυναν να σημειώσει ταχύτερη πρόοδο. Έθεσαν ερωτήματα σχετικά με αναφορές για φακέλους της ΕΥΠ που έχουν καταστραφεί παράνομα και τόνισαν τις ευθύνες των αρχών προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο του γενικού κανονισμού της ΕΕ για την προστασία δεδομένων (GDPR). Ρώτησαν επίσης κατά πόσο το ισχύον νομικό πλαίσιο της ΕΕ είναι κατάλληλο για τη διερεύνηση τέτοιων ζητημάτων ψηφιακών επικοινωνιών και έθιξαν τις επιπτώσεις των γεγονότων στην Ελλάδα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Και στην Ολομέλεια το σκάνδαλο υποκλοπών

Την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει «για τις παράνομες υποκλοπές και τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών» στην Ελλάδα μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ παράλληλα έγινε «απόπειρα παγίδευσης του με το Predator».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ «παρά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υιοθέτησε το αίτημα των Σοσιαλιστών για εισαγωγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του εν λόγω θέματος.

Στη συζήτηση θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις τόσο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Οργή ευρωβουλευτών

Αρκετοί ευρωβουλευτές που πήραν τον λόγο στην εξεταστική PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει το σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα μας, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, κατήγγειλαν τις υποκλοπές, την «ομερτά», την συσκότιση των ερευνών, την παραβίαση του κράτους δικαίου, τον αυταρχισμό, τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό είναι ότι ευρωβουλεύτρια δήλωσε σοκαρισμένη από τη στάση των Ελλήνων αξιωματούχων που πήραν τον λόγο στην επιτροπή.

«Δεν ξέρω αν είναι τόσο διαφανής η συζήτηση σήμερα όσο θα θέλαμε. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είναι πολύ βαριά τα ερωτηματικά. Πρόκειται για διαφθορά, για ελευθερία της χώρας, για εκλογές και για δημοκρατία» τόνισε η Róża Thun Und Hohenstein του Renew Europe.

«Όταν ερευνούμε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για σκάνδαλα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων, η απάντηση που μας προβάλλουν οι κυβερνήσεις είναι εθνική ασφάλεια. Έχουμε πολλά ερωτηματικά όταν τα θύματα είναι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας εσκεμμένα χρησιμοποιείται για αλλότριους σκοπούς και για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την εθνική ασφάλεια. Είναι βάσιμες αυτές οι υποψίες» σημείωσε από την πλευρά του ο Jordi Sole από την Ομάδα των Πρασίνων.

«Έχω σοκαριστεί λίγο γιατί στις τελευταίες τοποθετήσεις χάσαμε λίγο τους τύπους. Μέχρι και το σκάνδαλο αμφισβητήθηκε, αν είναι σκάνδαλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι σκάνδαλο να παρακολουθούνται με λογισμικά όπως το Pegasus οι πολίτες. Για αυτό και δημιουργήσαμε αυτήν την εξεταστική επιτροπή. Είναι σκάνδαλο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα – και στην Ευρώπη – με παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, βουλευτών, αντιφρονούντων. Έχουμε κανόνες. Όλοι οι ευρωβουλευτές έχουμε πλήρη ευρωβουλευτική ασυλία. Δεν μπορεί να παρακολουθηθεί ή να διωχθεί ευρωβουλευτής χωρίς να ζητηθεί από το ευρωκοινοβούλιο η άρση της ασυλίας» σημείωσε η Diana Riba i Giner από την Ομάδα των Πρασίνων.

«Ξέρετε γιατί σας έχουμε καλέσει αλλά μας λέτε ότι δεν μπορείτε να δώσετε καμιά πληροφορία. Λυπάμαι πολύ αλλά θα έπρεπε ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να ήταν η διαφάνεια, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου. Να αποδείξει ότι δεν υπάρχει παραβίαση του κράτους δικαίου και ότι υπάρχει αυτή η προστασία στον κάθε πολίτη» υπογράμμισε η Saskia Bricmont από τους Πράσινους.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Ο Θανάσης Κουκάκης στην αρχική του τοποθέτηση κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, θύμισε αρχικά τα τρία κύρια θέματα που δημοσίευσε στους Financial Times και ενόχλησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη:

 τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε οι Έλληνες εισαγγελείς να μην μπορούν να προχωρήσουν απευθείας σε ποινική δίωξη τραπεζίτη για απάτη, αν δεν υπάρχει απόφαση της τράπεζάς του για μήνυση (στις δικές σας χώρες υποθέτω ο εισαγγελέας κάνει απευθείας δίωξη, στην Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να γίνει)

– νομοθετική αλλαγή-πανευρωπαϊκή πατέντα, με όλο το εγκληματικό προϊόν που είχε δεσμευτεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και τους εισαγγελείς, να μπορεί να επιστρέφεται σε αυτούς που τέλεσαν παράνομες πράξεις αν δεν προχωρήσει η διαδικασία εντός 18 μηνών (στη Γερμανία ο εισαγγελέας όχι απλώς δεσμεύει αλλά δημεύει, στην Ελλάδα το εγκληματικό προϊόν αποδεσμεύεται και επιστρέφεται)

– στοπ στην δυνατότητα των εισαγγελέων να ασκήσουν δίωξη για κακουργηματική φοροδιαφυγή, φόρου άνω των 150.000 ευρώ, εκτός αν η ελληνική φορολογική διοίκηση έχει τελεσίδικα βεβαιώσει την παράβαση

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε στέλνοντας το 2020 επιστολές διαμαρτυρίας στους Financial Times, που ωστόσο στήριξαν τους δημοσιογράφους τους.

Ακολούθως, καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να με θέσει υπό παρακολούθηση με συμβατική τεχνολογία, την 1η Ιουνίου. Το κινητό μου συμπεριφερόταν περίεργα, η μπαταρία τελείωνε γρήγορα, στις κλήσεις απαντούσαν χωρίς να ακούσω κουδούνισμα, μου έκανε εντύπωση. Σε δύο service του iphone μου δεν βρέθηκε τεχνικό πρόβλημα και αναζήτησα να δω αν είμαι υπό παρακολούθηση.

Τον Ιούλιο του 2020 φίλος μου με ενημέρωσε ότι βρίσκομαι υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ και τον Αύγουστο του 2020 μου το επιβεβαίωσε παρουσιάζοντάς μου απομαγνητοφώνηση συνομιλίας μου. Αμέσως έκανα καταγγελία στην ΑΔΑΕ, στις 12/8. Όπως μάθαμε εκ των υστέρων από έρευνα των Reporters United, την ίδια ημέρα η ΕΥΠ διέκοψε την παρακολούθησή μου.

Η διορία που είχε η ΑΔΑΕ για να απαντήσει στην καταγγελία μου «έτρεχε» και η κυβέρνηση το Μάρτιο του 2021 τροποποίησε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μετά από 27 χρόνια, για να απαγορεύσει την ενημέρωση όσων έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Για το θέμα αυτό έχω προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ευελπιστώ ότι σύντομα θα δικαιωθώ.

Τρεις μήνες μετά, στις 12 Ιουνίου 2021, έλαβα ένα sms που με ρωτούσε αν γνωρίζω αυτό το θέμα, παραθέτοντας ένα link με οικονομική είδηση. Διαπίστωσα ότι ήταν τραπεζικό θέμα και μάλιστα απάντησα «όχι».

Όπως αποδείχθηκε, το κινητό μου επιμολύνθηκε από το Predator για τρεις μήνες, μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, όπως μου επιβεβαίωσε με αναλυτική τεχνική έκθεση το Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο, τα στελέχη του οποίου έχουν μιλήσει ήδη στην Επιτροπή σας.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι διαθέτει το Predator. Αν δεν ήταν η Επιτροπή σας να ελέγξει το αν παρακολουθούνται ευρωβουλευτές, αν δεν είχε βρεθεί το link που έλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης, εγώ θα ήμουν μια τυχαία υπόθεση, «παρακολούθηση μεταξύ ιδιωτών» όπως υποστήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ύπαρξη αυτής της Επιτροπής ανέδειξε την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, έτσι διαπιστώθηκε ότι δεν ήμουν η μοναδική περίπτωση. «Τώρα που οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, θα βρεθούν και άλλες», κατέληξε ο κ. Κουκάκης.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΙΧΟΥΔΗΣ

Ο Σταύρος Μαλιχούδης στην αρχική του τοποθέτηση κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε αρχικά στο ότι εργάζεται στο ανεξάρτητο ερευνητικό μέσο Solomon και συνεργάζεται με τους Reporters United, καλύπτοντας αρχικά το προσφυγικό, καθώς και για ξένα μέσα.

Θύμισε ότι το Νοέμβριο του 2021 αποκαλύφθηκαν από δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ εσωτερικά μηνύματα της ΕΥΠ που του έγινε σαφές ότι αναφέρονταν και τον ίδιο

Όπως σημείωσε, ενώ ο νόμιμος ρόλος της ΕΥΠ είναι να αντιμετωπίζει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και να συμμετέχει στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, στην περίπτωσή του το ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών «είναι καθαρά δημοσιογραφικό» για το ρεπορτάζ, τις πληροφορίες, τις πηγές, τις δημοσιεύσεις, τα ΜΜΕ όπου αυτές θα γίνουν. Μάλιστα, ζητούσαν πληροφορίες για 12χρονο από τη Συρία, με τις υπηρεσίες στην Αθήνα να ζητούν στοιχεία από αυτές στην Κω, καθώς και για εργαζόμενο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα από εμένα ζητάει και θέτει υπό παρακολούθηση εργαζόμενο του ΟΗΕ, δηλαδή του επίσημου εταίρου της κυβέρνησης στο προσφυγικό, όπως τόνισε.

Ο κ. Μαλιχούδης στη συνέχεια «κάρφωσε» τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που απαντώντας σε δύο επιστολές του Γαλλικού Πρακτορείου (επίσης εργοδότη του δημοσιογράφου) διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρχε παρακολούθηση, όχι μόνο του Μαλιχούδη αλλά γενικά δημοσιογράφων, ενώ «αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν απαράδεκτο». Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράφει και στέλνει αυτή την επιστολή ενώ ήδη έχει προηγηθεί η παρακολούθηση Κουκάκη, όπως υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι έχει ο ίδιος καταθέσει μηνυτήρια αναφορά με όλα τα σχετικά στοιχεία και αν δεν δικαιωθεί στα ελληνικά δικαστήρια θα προσφύγει και αυτός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η παρακολούθησή μου, συνέχισε, δεν αφορά αποκλειστικά εμένα, καθώς συμμετείχα εκτός των Reporters United και σε άλλες πανευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες. Ιδίως όμως με τους Reporters United, εκείνη την περίοδο δημιουργούσαμε δίκτυο δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Μέσα από εμένα συγκέντρωναν πληροφορίες για δεκάδες συναδέλφους, κυριολεκτικά.

«Είναι πολύ προβληματικό να έχεις τεθεί υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες της χώρας στην οποία ζεις, όπου πήγες σχολείο και τώρα εργάζεσαι, και να έρχεται με πολύ “μυστήριο” τρόπο μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο με την οποία να αίρεται το δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης στην Ευρώπη, να ενημερώνεται ότι κάποτε, για κάποιο λόγο, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση»…

Στη συνέχεια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος είπε ότι «η παρακολούθησή μου και η αποκάλυψή της είχε τεράστιες επιπτώσεις στη δουλειά μου. Το πρώτο, έχεις εκθέσει τις πηγές σου, ανθρώπους ίσως πιο ευάλωτους από εσένα, αξιωματούχους που μίλησαν εμπιστευτικά για ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, ανθρώπους χωρίς χαρτιά ή με την αίτηση ασύλου τους να εκκρεμεί … θα το πω όπως το σκέφτομαι: η ΕΥΠ είναι μια υπηρεσία που δεν λογοδοτεί πουθενά και τα στελέχη της γνωρίζουν ότι δεν θα λογοδοτήσουν πουθενά. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αν η υπόθεσή μας φτάσει στο δικαστήριο θα αρκεί τα στελέχη να επικαλεστούς λόγους εθνικής ασφάλειας και η κουβέντα θα τελειώσει εκεί». Μάλιστα, προσέθεσε στη συνέχεια ότι όταν απευθύνθηκε στην ανεξάρτητη Αρχή, σε κάποιες περιπτώσεις η απάντηση ήταν «δεν θέλουμε να σας απαντήσουμε εγγράφως».

Σχετικά Άρθρα