Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι ημερομηνίες που “δείχνουν” την επιδείνωση της υγείας της – Τα 2 ονόματα για την διαδοχή

 Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι ημερομηνίες που “δείχνουν” την επιδείνωση της υγείας της – Τα 2 ονόματα για την διαδοχή

Η υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ επιδεινώθηκε τις τελευταίες ώρες αλλά η ανησυχία έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ.

Άλλωστε, η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχθηκε – εμφανώς εξουθενωμένη, αδυνατισμένη και με μπαστούνι – στο κάστρο του Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, τη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό, Λιζ Τρας ενώ τους τελευταίους μήνες πολλές φορές, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει αλλάξει ή ακυρώσει επισκέψεις της λόγω σύστασης από τους γιατρούς. 

Παρακάτω ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα με τις κρίσιμες ημερομηνίες που παρατηρήθηκε επιδείνωση στην υγεία της, αυτό το καλοκαίρι:

– 21 Ιουλίου: Η βασίλισσα ταξίδεψε στο Μπαλμόραλ για την έναρξη των παραδοσιακών καλοκαιρινών διακοπών της.

– 28 Ιουλίου: Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας εκπροσώπησε τη βασίλισσα στην τελετή έναρξης των Αγώνων της Κοινοπολιτείας, διαβάζοντας ένα μήνυμα από τη βασίλισσα.

– 8 Αυγούστου: Το παραδοσιακό καλωσόρισμα της βασίλισσας στο Μπαλμόραλ  από μια τιμητική φρουρά φέρεται να έγινε ιδιωτικά μέσα στο Κάστρο και σύμφωνα με πηγή, όπως μεταδίδει ο Guardian, «Αυτή είναι μια αλλαγή στις εκδηλώσεις για την άνεση της Αυτού Μεγαλειότητας».

 3 Σεπτεμβρίου: Η βασίλισσα έχασε τη συγκέντρωση Braemar, τη δημοφιλή εκδήλωση των Αγώνων των Χάιλαντ, με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας να αναλαμβάνει να την εκπροσωπήσει.

– 6 Σεπτεμβρίου: Η βασίλισσα δέχτηκε τον Μπόρις Τζόνσον στο Μπαλμόραλ ώστε η Λιζ Τρας να σχηματίσει κυβέρνηση και να γίνει πρωθυπουργός. Το ιστορικό είναι πως για πρώτη φορά η 96χρονη μονάρχης εκτέλεσε το καθήκον αυτό στο καταφύγιό της και όχι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

– 7 Σεπτεμβρίου: Οι βασιλικοί γιατροί συμβούλευσαν τη βασίλισσα να ξεκουραστεί.

– 8 Σεπτεμβρίου: Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοινώνουν ότι η βασίλισσα βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη στο Μπαλμόραλ, με τους βασιλικούς γιατρούς να λένε ότι ανησυχούν για την υγεία της. Μέλη της βασιλικής οικογένειας, μεταξύ των οποίων ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Δούκας του Κέιμπριτζ, η Βασιλική Πριγκίπισσα και ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ σπεύδουν να βρεθούν στο πλευρό της.

Το θρίλερ με τον διάδοχο της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η οποία έγινε η πρώτη Βρετανίδα μονάρχης που βασίλευσε επί εβδομήντα χρόνια, δεν παραιτήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον θρόνο υπέρ του πρωτότοκου γιου της, πρίγκιπα Καρόλου, εν μέσω ανησυχιών για την υγεία της.

Υπήρχαν εικασίες τους τελευταίους μήνες ότι η 96χρονη θα μπορούσε σύντομα να αποχωρήσει από τη θέση της. Προηγουμένως, ένα μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο πηγή υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «ευαίσθητος» σχεδιασμός για τη στέψη του πρίγκιπα Καρόλου. «Διαμορφώνουν μια στρατιωτική εκδήλωση που θα χρειαστεί έγκριση από το Παλάτι όταν θα πλησιάζει η ώρα», πρόσθεσε.

Η Ντανιέλα Έλσερ, μια βασιλική εμπειρογνώμονας, ζήτησε επίσης από τη βασίλισσα να κάνει μια «αδιανόητη» κίνηση και να παραιτηθεί για να αφήσει τον πρίγκιπα Κάρολο να πάρει τον θρόνο, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να συνταξιοδοτηθεί» καθώς «δεν μπορεί πλέον να κάνει για βιολογικούς λόγους» τη δουλειά της.

Η ειδικός συνέχισε λέγοντας: «Μια ομαλή, γεμάτη χαρά στέψη για τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, με πρωταγωνίστρια τη μητέρα του να παρακολουθεί με περήφανο βλέμμα στις διαδικασίες, θα ήταν κάτι πολύ μακριά από μια στέψη ”μολυσμένη” από τη θλίψη του θανάτου της».

Τώρα, υπάρχουν προτάσεις ότι ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος είναι ο κληρονόμος με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να παραιτηθεί για να επιτρέψει στον πρίγκιπα Ουίλιαμ να γίνει βασιλιάς, επειδή γενικά τείνει να απολαμβάνει καλύτερα ποσοστά αποδοχής από το κοινό.

Ο πρίγκιπας Κάρολος αντιμετώπισε διαμάχες σχετικά με το διαζύγιό του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τη σχέση του κατά τη διάρκεια του γάμου τους με τη νυν σύζυγό τους Καμίλα, τη δούκισσα της Κορνουάλης.

Ωστόσο, η βασίλισσα, σε μια ομιλία-ορόσημο για την 70η επέτειο της βασιλείας της, είπε ότι θέλει η Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, να γίνει γνωστή ως «Βασίλισσα Σύζυγος» όταν ο πρίγκιπας Κάρολος γίνει βασιλιάς, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος γιος της θα είναι ένας καλός βασιλιάς.

Η συγγραφέας Τίνα Μπράουν είχε δηλώσει προηγουμένως στο podcast «Sway» των New York Times ότι ο «απελπισμένος» Κάρολος δεν θα «εξέταζε να παραιτηθεί» για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ στην επόμενη βασιλεία. Στις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες σχετικά με το αν ο Κάρολος θα παραιτούταν δυνητικά και θα έδινε τον θρόνο στον Ουίλιαμ όταν ερχόταν η επόμενη βασιλεία, η συγγραφέας γελάει με την προοπτική.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ήταν ως τώρα ηγεμονική και ο προφανής διάδοχός της είναι ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος, πρίγκιπας της Ουαλίας. Στη σειρά μετά από αυτόν είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δούκας του Κέιμπριτζ, ο μεγαλύτερος γιος του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Σχετικά Άρθρα