Η στιγμή που ο Μακρόν μαθαίνει από τον Ζελένσκι για τη ρωσική εισβολή (vid)

 Η στιγμή που ο Μακρόν μαθαίνει από τον Ζελένσκι για τη ρωσική εισβολή (vid)

Ντοκιμαντέρ για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από το γαλλικό κανάλι France 2, δείχνει τη στιγμή που ο γάλλος πρόεδρος ενημερώνεται από τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας πρόεδρος, η Ευρώπη και ο πόλεμος» (Un president, l’Europe et la guerre), κυκλοφόρησε λίγο πριν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Μακρόν εξασφάλισε για άλλη μια φορά την προεδρία της χώρας.

Στο στιγμιότυπο, αποτυπώνεται η συνομιλία που είχε ο Μακρόν με τον Ζελένσκι το πρωινό της εισβολής. Ο Μακρόν ρωτάει με δυσπιστία τον ουκρανό ομόλογό του: «Θες να μου πεις ότι έχουν στείλει δυνάμεις παντού; Ακόμα και στο Κίεβο;», με τον Ζελένσκι να του απαντάει καταφατικά.

«Είναι παντού. Από το Κίεβο μέχρι την Οδησσό. Έρχονται και από την Λευκορωσία. Γίνονται μάχες σε όλα τα ουκρανικά εδάφη», λέει ο Ζελένσκι. «Είναι αδιανόητο. Δεν είναι το ίδιο με το 2014, είναι πολύ χειρότερα», συνεχίζει ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στην ξαφνική και παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Έντρομος ο Γάλλος πρόεδρος, όπως φαίνεται στο βίντεο ακούει αυτά που του λέει ο Ουκρανός πρόεδρος χωρίς να ξέρει πως να αντιδράσει. «Είναι ξεκάθαρο. Αυτό είναι πόλεμος. Ολοκληρωτικός πόλεμος», συνεχίζει ο Ζελένσκι.

Οι μόνες λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του Γάλλου προέδρου είναι «Ναι…Εντάξει». Στο καταγεγραμμένο στιγμιότυπο ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μείνει «άφωνος».

Ο Ζελένσκι καταλήγει να ζητάει από τον Γάλλο ομόλογό του να μιλήσει άμεσα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία. «Πες του να σταματήσει! Εσένα θα σε ακούσει», καταλήγει το βίντεο.

Σχετικά Άρθρα