Άγνοια από την κυβέρνηση για την “εξαφάνιση” των αρχείων της παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Οικονόμου: Δε γνωρίζω για καταστροφή ή μη

 Άγνοια από την κυβέρνηση για την “εξαφάνιση” των αρχείων της παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Οικονόμου: Δε γνωρίζω για καταστροφή ή μη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς πώς συνδυάζεται το “όλα στο φως” με την καταστροφή των στοιχείων της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, την επίκληση του απορρήτου και την επιλογή μαρτύρων από την πλειοψηφία χωρίς κανένα διάλογο, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απάντησε:

  • “Η υπόθεση Ανδρουλάκη είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και των θεσμικών οργάνων της Βουλής. Στόχος είναι να βγάλουμε συμπεράσματα, να μη μείνει καμία σκιά και να προκύψουν προτάσεις για να διορθώσουμε τις διαχρονικές παθογένειες. Δε γνωρίζω για καταστροφή ή μη. Γνωρίζουν αυτοί που είναι αρμόδιοι από το νόμο και εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ”.

Την ίδια στιγμή, ούτε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμος, απάντησε επί της ουσίας για την καταστροφή ή μη του φακέλου της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, καταθέτοντας στην Επιτροπή PEGA, που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο, η οποία βεβαίως έχει ως αντικείμενο τη “μόλυνση” κινητών από το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Εξέλιξη με ερωτηματικά: Η ΕΥΠ δήλωσε στην ΑΔΑΕ πως κατέστρεψε τα αρχεία των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη, Κουκάκη- Είχαν, όμως, κρατήσει το υλικό για Πιτσιόρλα και Σαγιά!

“Προσωπικά εγώ ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Εγώ αρνούμαι κάτι τέτοιο. Προφανώς δεν έχω τη δικαιοδοσία να μιλήσω στον Τύπο και διαμαρτύρομαι για το γεγονός ότι οι πληροφορίες αυτές ακούστηκαν μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι τεχνικές μας μπορούν να ελέγχουν τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας επισύνδεσης. Ακόμη και το Citizens Lab μπορεί να επιβεβαιώσει πως ένα κινητό έχει μολυνθεί μεν, αλλά όχι από ποιον. Ο δικός μας έλεγχος λοιπόν περιορίζεται στους παρόχους και δεν έχουμε δικαιοδοσία περαιτέρω ελέγχου”, ανέφερε ο κ. Ράμος.

Δήλωσε επίσης:

  • Ποτέ δεν είπα πως τα αρχεία των παρακολουθήσεων χάθηκαν ή δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Δεν είπα κάτι τέτοιο γιατί δεν μου επιτρέπεται να τοποθετηθώ για την ΕΥΠ. Ο έλεγχός μας συνεχίζεται, και μέχρι να ολοκληρωθεί δεν μπορώ να προβώ σε ανακοινώσεις και σε λεπτομέρειες. Ελέγχουμε την ΕΥΠ και άλλους φορείς και όταν τελειώσει η έρευνα θα ενημερώσουμε τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουκάκη, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Τα ευρήματα θα γίνουν αντικείμενο της επιτροπής του ελληνικού κοινοβουλίου. Επαναλαμβάνω πως μέχρι το τέλος της έρευνας, δεν ανακοινώνονται απόρρητες πληροφορίες.”

Εν τω μεταξύ στο briefing, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η επιτροπή της Ευρωβουλής διερευνά το θέμα του Predator και όχι τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, επαναλαμβάνοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί ή χρησιμοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο κακόβουλα λογισμικά για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε επίσης άγνοια για δημοσίευμα που φέρει αξιωματικό της ΕΛΑΣ με αρμοδιότητα τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, να έχει υπογράψει το έγγραφο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και μετά την αποκάλυψη της νόμιμης επισύνδεσης να έχει αποχωρήσει από την Υπηρεσία.

  • “Με ρωτάτε πράγματα που δε θα μπορούσα να γνωρίζω εξαιτίας του τρόπου που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ και των αντίστοιχων μυστικών υπηρεσιών σε όλα τα κράτη του κόσμου. Αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν, γνωρίζουν”, δήλωσε.

Ερωτηθείς δε εκ νέου γιατί δεν καταθέτει ο κ.Μητσοτάκης στην εξεταστική για τις υποκλοπές ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ο κ. Οικονόμου είπε: “Ο πρωθυπουργός μίλησε με απόλυτη σαφήνεια και στη δήλωση του μετά την αποκάλυψη της νόμιμης επισύνδεσης, αλλά και στη Βουλή για το θέμα” και πρόσθεσε:

“Εκείνο που αναδεικνύεται με την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ αγκαλιά με τον Ανδρουλάκη είναι ότι προσεγγίζουν το ζήτημα με όρους θεάματος και δημιουργίας εντυπώσεων και όχι αποσαφήνισης της κατάστασης και συμβολής σε προτάσεις που θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών”.

Παναγιώτης Δρίβας