Υποκλοπές/Εξεταστική: Όσα έγιναν την πρώτη μέρα – Απόρρητο με ασφυκτικές συνθήκες ελέγχου – Συγκάλυψη και συσκότιση καταγγέλλει η αντιπολίτευση

 Υποκλοπές/Εξεταστική: Όσα έγιναν την πρώτη μέρα – Απόρρητο με ασφυκτικές συνθήκες ελέγχου – Συγκάλυψη και συσκότιση καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Υψηλοί τόνοι και αντιπαραθέσεις στην εξεταστική για τις υποκλοπές. Η πλειοψηφία από την πρώτη ημέρα των εργασιών επέβαλε, όπως αναμενόταν, ασφυκτικές συνθήκες ελέγχου των εργασιών της επιτροπής με απόρρητες συνεδριάσεις, ενώ πρακτικά δεν θα διανέμονται ούτε στα μέλη της εξεταστικής.

Ουσιαστικά η ΝΔ συνεχίζοντας την τακτική στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε να ακολουθήσει την πρακτική του “απορρήτου” και στην εξεταστική επιτροπή και μάλιστα με πιο αυστηρές διαδικασίες.

Επίσης η ΝΔ απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ για διακομματικό προεδρείο. Αποφάσισε έτσι πραξικοματικά να εκλέξει μονοκομματικό προεδρείο, με πρόεδρο τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, αντιπρόεδρο την Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου και γραμματέα τον Στάθη Κωνσταντινίδη.

Άπαντες έλαβαν τους 16 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να πρότεινε διακομματικό προεδρείο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ.Μπιαγκή αντιπρόεδρο και γραμματέα την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου, θέση την οποία στήριξε και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα η κίνηση αυτή φέρεται να προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της Ν.Δ που μίλησαν για «κοινό ψηφοδέλτιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Εγκάλεσαν μάλιστα τα δύο κόμματα και «παρελκυστική τακτική» λέγοντας ότι δεν μπορεί στην επιτροπή να αποφασίζει η μειοψηφία. Επιχείρημα άλλωστε που είχε η Ν.Δ και στην εξεταστική για την Λίστα Πέτσα.

Για τα ζητήματα αυτά φέρεται να υπήρξε έντονη πολιτική κόντρα ανάμεσα στον Δημήτρη Μαρκόπουλο από την Ν.Δ και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ πολιτικό ζήτημα έθεσαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Βούτσης σχετικά με την επιλογή της κυβέρνησης.

Ακόμη πιο σημαντικό όμως ήταν το γεγονός ότι η Ν.Δ φέρεται να έθεσε εξαρχής θέμα πλήρους απορρήτου για τις διαδικασίες της εξεταστικής. Δηλαδή να μην υπάρχει καμία πληροφόρηση σχετικά με τις συζητήσεις που θα γίνονται και τα όσα θα κατατίθενται από τους μάρτυρες που θα εξεταστούν. Για το ζήτημα αυτό είχε άλλωστε από χθες προϊδεάσει ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει άρση των απορρήτων για θέματα που αφορούν την δράση της ΕΥΠ. Ενδεικτική ειναι και η απόφαση που έλαβε η πλειοψηφία της επιτροπής σύμφωνα με την οποία τα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν θα διανέμονται… ούτε στους βουλευτές – μέλη της. Τα μέλη της επιτροπής θα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά μόνον σε ειδική αίθουσα στην οποία θα κρατούνται.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε αποδεκτό το να μην μεταδίδεται δημόσια από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση. Παρόλα αυτά ζητήθηκε να εκδίδονται πρακτικά από τα οποία θα απαλείφονται τυχόν αναφορές σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Με την θέση αυτή φέρεται να συντάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Μάλιστα το ΚΚΕ ζήτησε οι αποφάσεις για το ποια σημεία των πρακτικών θα αποκρύπτονται να μην αποφασίζεται από το προεδρείο αλλά από την ίδια την επιτροπή.

Σκληρή δήλωση Τζανακόπουλου

Μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε:

“Δυστυχώς οι διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν ξεκίνησαν καλά, δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς. Οι αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολιτικομματικό προεδρείο, αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μην διανέμονται καν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και τις βουλεύτριες μέλη της εξεταστικής επιτροπής, αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης.

Έρχονται σε συνέχεια των αδιανόητων χθεσινών της κ. Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοηθήσει στη διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης με δεκαετή φυλάκιση.

Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως, αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι τη σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη.

Σχετικά Άρθρα