Επιστολή 40 μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών στην Κομισιόν – Ζητούν έκτακτα μέτρα ενόψει “χειμώνα ζωής και θανάτου”- Κίνδυνος για λουκέτα- Ποιοί Έλληνες υπογράφουν

 Επιστολή 40 μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών στην Κομισιόν – Ζητούν έκτακτα μέτρα ενόψει “χειμώνα ζωής και θανάτου”- Κίνδυνος για λουκέτα- Ποιοί Έλληνες υπογράφουν

Σήμα κινδύνου από 40 βιομηχάνους στην Κομισιόν, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν άμεσα μέτρα ώστε να έχουμε ακόμη περισσότερα λουκέτα. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν Μυτιληναίος, Λώλος (Βιοχάλκο) και Κοντολέων (ΕΒΙΚΕΝ) κάνουν λόγο για έναν χειμώνα ζωής και θανάτου, ενώ υποστηρίζουν ότι πολλές μονάδες κλείνουν και κάποιες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στην επιστολή αναφέρονται τουλάχιστον 12 παραδείγματα ευρωπαϊκών βιομηχανιών που έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε οριστικό ή προσωρινό κλείσιμο μονάδων.

Οι επιχειρήσεις, η επίτευξη των στόχων πράσινης ενέργειας της Ε.Ε. αναφέρουν απαιτούν ανταγωνιστικό και αναπτυσσόμενο τομέα μετάλλων ώστε να είναι εξασφαλισμένα τα πρόσθετα υλικά που απαιτούνται για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Βασικά μέταλλα, μέταλλα για μπαταρίες και άλλα είναι απαραίτητα σε μεγαλύτερες ποσότητες για την ανάπτυξη των υποδομών δικτύων της Ε.Ε., για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τις ανεμογεννήτριες και τους ηλεκτρολύτες υδρογόνου…» αναφέρουν.

Χωρίς άμεσα μέτρα, το 2023 θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα λουκέτα υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών μετάλλων. Στην επιστολή τονίζεται ότι η υποκατάσταση ευρωπαϊκών βιομηχανιών από μονάδες σε άλλες περιοχές του κόσμου, που ρυπαίνουν περισσότερο, απειλεί και τους παγκόσμιους στόχους εκπομπών.

Παράλληλα, προτείνουν μέτρα για την μείωση της τιμής του ρεύματος, αλλαγή στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορούν να επιδοτηθούν με πρόσθετα κεφάλαια (πέραν του πλαφόν των 50 εκατ. ευρώ), ουσιαστική στήριξη των διμερών συμβάσεων πράσινης ενέργειας (PPAs).

Επίσης προτείνουν μέτρα για συγκράτηση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αλλά και τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου έκτακτης ανάγκης που θα απορροφά τους κραδασμούς από το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα