Σολτς και Μακρόν προωθούν έκτακτο ευρωπαϊκό φόρο- Μέτρα στήριξης και των παρόχων ενέργειας

 Σολτς και Μακρόν προωθούν έκτακτο ευρωπαϊκό φόρο- Μέτρα στήριξης και των παρόχων ενέργειας

Η Φινλανδία και η Ελβετία παρείχαν δισεκατομμύρια οικονομική στήριξη σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας την Τρίτη, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό σε μια βαθύτερη κρίση που πυροδοτήθηκε από την κίνηση της Ρωσίας να κλείσει έναν μεγάλο αγωγό φυσικού αερίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum (FORTUM.HE) δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης γέφυρας με την κρατική επενδυτική εταιρεία Solidium αξίας 2,35 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,34 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κάλυψη των αναγκών της σε εξασφαλίσεις.

Παρόμοια σχέδια επεξεργάζονται και άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν χρεοκοπίες παρόχων, όπως πράττει η Γερμανική κυβέρνηση που ενέκρινε νέο πακέτο βοήθειας στην Uniper.

Mακρόν: Υπέρ του ευρωπαϊκού έκτακτου (ενεργειακού) φόρου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού συνεισφοράς» για τις ενεργειακές εταιρείες, ο οποίος θα εφαρμόζεται εξίσου σε όλη την ένωση, μετά από βιντεοκλήση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς

Στη Γαλλία η συζήτηση για τη θέσπιση φόρου στα έκτακτα κέρδη είναι έντονη και ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού συνεισφοράς […] που θα ζητείται από τους φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας» στην ένωση. Στη συνέχεια, εάν «επιστρέφονταν στα κράτη για τη χρηματοδότηση των εθνικών μέτρων», θα επέτρεπε, σύμφωνα με τον ίδιο, να «αποφευχθούν οι στρεβλώσεις μεταξύ των Ευρωπαίων», σε αντίθεση με τους εθνικούς φόρους που λαμβάνονται μεμονωμένα από κάθε χώρα.

Στο θέμα που αφορά τον έλεγχο των τιμών της ενέργειας, ο πρόεδρος προανήγγειλε την υποστήριξή του σε ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε επίπεδο Ένωσης: την κοινή αγορά φυσικού αερίου από τα 27 κράτη μέλη και την πιθανή θέσπιση ανώτατου ορίου από την Επιτροπή για την τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζεται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαία η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, ώστε οι τιμές να είναι «σύμφωνες με το κόστος παραγωγής», προκειμένου, ιδίως, να αποσυνδεθούν οι τιμές της ενέργειας από αυτές του φυσικού αερίου, οι οποίες, λόγω του ισχύοντος κανόνα, καθορίζουν την τιμή ανά MWh για όλες τις μορφές ενέργειας στην αγορά.

Στην κορυφή του καταλόγου των προκλήσεων για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, βρίσκεται η ανάγκη αποφυγής των διακοπών ρεύματος. Ενώ ήταν «σχεδόν βέβαιες» στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με πηγές της EURACTIV, ο Μακρόν διαβεβαιώνει ότι για να αποφύγουμε μια πιθανή κρίση, «έχουμε προετοιμαστεί για το σενάριο ενός κρύου χειμώνα και μιας πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου».

Για να περάσει ο χειμώνας, ο Μακρόν ζήτησε μια μορφή ευθύνης από όλους για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας: ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την «ενεργό κινητοποίηση» τόσο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων όσο και των ιδιωτών. Προκειμένου να «εξοικονομήσουμε περίπου το 10% από αυτό που συνήθως καταναλώνουμε», ανέφερε ως παράδειγμα τη διατήρηση της θέρμανσης στους 19° περίπου αυτόν τον χειμώνα.

Εκτός από αυτή την «εθελοντική νηφαλιότητα», πρέπει να υπάρξει «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», και ειδικότερα «γαλλογερμανική αλληλεγγύη», καθώς «περισσότερες» παραδόσεις φυσικού αερίου θα γίνουν από τη Γαλλία προς τη Γερμανία αυτόν τον χειμώνα. Επίσης, η Γερμανία θα έχει δεσμευτεί να παραδίδει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία «σε περιπτώσεις αιχμής της κατανάλωσης», ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Βουλγαρία θα βοηθήσει με ενέργεια την Βόρεια Μακεδονία

Η Βουλγαρία υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία με πρόσθετες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για το χειμώνα, όπως συμφώνησαν οι δύο κυβερνήσεις τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου). Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Galab Donev και του Βορειομακεδόνα ομολόγου του Dimitar Kovachevski στη Σόφια.

Η Βουλγαρία μπορεί να εξάγει περίπου 200 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ημερησίως στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους. Πρόκειται για το 10% περίπου των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας προς τις γειτονικές χώρες, γεγονός που σταθεροποιεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Θα υπάρξει σύμβαση εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το αν οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από αυτές της ελεύθερης αγοράς.

«Θα ενωθούμε με τη Βουλγαρία για να βρούμε μια λύση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Σημείωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν είχε εμβόλια Covid πριν από δύο χρόνια και η Βουλγαρία βοήθησε, τώρα η χώρα δεν έχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις δυνατότητες της Βόρειας Μακεδονίας να αποθηκεύσει φυσικό αέριο στη βουλγαρική αποθήκη φυσικού αερίου «Chiren».

Βρετανία: Υπόσχεση Τρας να “παγώσει” τους λογαριασμούς ρεύματος

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας σχεδιάζει να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών στο τρέχον επίπεδο για φέτος και τον επόμενο χειμώνα, που πληρώνονται από δάνεια που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση σε προμηθευτές ενέργειας, ανέφερε την Τρίτη το BBC.
«Οι εταιρείες ενέργειας θα συνάπτουν δάνεια με εγγύηση της κυβέρνησης για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της τιμής χονδρικής στην αγορά και της σταθερής τιμής που χρεώνουν στους πελάτες», ανέφερε το BBC.
«Αυτά τα δάνεια θα αποπληρωθούν τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια μέσω επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς των πελατών».

Το σχέδιο θα μπορούσε να κοστίσει μεταξύ 100 και 130 δισεκατομμυρίων λιρών (116-151 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε.

Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης σε ένα πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις, αλλά πιθανώς να είναι πιο περίπλοκο, ανέφερε το BBC.

Η Τρας, που θα διοριστεί πρωθυπουργός από τη βασίλισσα Ελισάβετ την Τρίτη, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει άμεσα τους λογαριασμούς ενέργειας που αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη τον επόμενο μήνα και προκαλούν κρίση κόστους ζωής σε εκατομμύρια νοικοκυριά και απειλούν την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Πηγή: Euractiv, Reuters

Σχετικά Άρθρα