Σκέρτσος: Η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο για την ενεργειακή κρίση -Θα συνεχιστεί η πολιτική των ενισχύσεων

 Σκέρτσος: Η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο για την ενεργειακή κρίση -Θα συνεχιστεί η πολιτική των ενισχύσεων

Με παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, θα αντιμετωπιστεί την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Άκης Σκέρτσος τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα έχει κινηθεί εγκαίρως πριν από ένα χρόνο, και έχει επεξεργαστεί με τεχνοκρατικό τρόπο λύσεις που εξετάζονται τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ζούμε σε μια ιστορικά πρωτοφανή συγκυρία», είπε ο Άκης Σκέρτσος

Ο υπουργός τόνισε ότι «ζούμε μία ιστορικά πρωτοφανή συγκυρία με την ενεργειακή κρίση και την αναστάτωση στις αγορές» ωστόσο «δεν πρέπει να υπάρχει πανικός». Τα χρήματα υπάρχουν και θα βρεθούν, πρόσθεσε, ενώ θα συνεχιστεί η πολιτική των ενισχύσεων.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα χρήματα για τη στήριξη, κατά ένα μικρό μέρος, προέρχονται από τον προϋπολογισμό, τα 3/4 αυτών προέρχονται από τα υπερέσοδα που έχουν προκύψει λόγο των υψηλών τιμών, είπε.

Παρεμβάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων είπε πως δεν ελήθφησαν αποφάσεις και συζητήθηκαν παρεμβάσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το σύστημα κινείται στα όριά του γι’ αυτό θα πρέπει και εμείς στο σπίτι μας να κάνουμε εξοικονόμηση ρεύματος 10-15%.

Το Δημόσιο έχει κάνει ήδη την αρχή, έτσι εξασφαλίζουμε τη διαρκή τροφοδοσία της χώρας και θα έχουμε μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος, είπε ο κ. Σκέρτσος και προσέθεσε ότι δίνονται ενισχύσεις στους δήμους, αλλά χρειάζονται να οργανώσουν τις υπηρεσίες τους με ένα πιο φιλικό ενεργειακά τρόπο.

«Η σύσκεψη έγινε για να υπάρξει μια αξιολόγηση της κατάστασης. Μιλάμε για ένα πολύ δυναμικό φαινόμενο, το οποίο μέρα με τη μέρα αλλάζει σε βασικά δεδομένα, κυρίως ως προς την πορεία των τιμών. Μιλάμε για μια εξωγενή κρίση που επηρεάζει σε εξωφρενικό βαθμό τα τιμολόγια της ενέργειας και της θέρμανσης», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Άκης Σκέρτσος.

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο και μάλιστα το ελληνικό σχέδιο, αυτός ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει για την παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, ανακοινώθηκε προχθές ότι υιοθετείται από τη Γερμανία. Σήμερα συζητείται στις Βρυξέλλες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις τέσσερις προτάσεις που θα συζητηθούν, οι δύο είναι ελληνικές».

”Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα”

«Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα, φυσικά δεν μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο αυτών των τεράστιων αυξήσεων και για αυτό πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στη δομή της αγοράς. Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας δεν ήταν προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτοφανή κρίση, που ακουμπά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια».

Κατανάλωση ενέργειας

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η «ποινή» για όποιον δεν κάνει οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας θα έρθει από την ίδια την πραγματικότητα, «δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν κόστη που έχουν προκύψει από μια αλόγιστη κατανάλωση. Είναι καθαρά ζήτημα οικονομικού προγραμματισμού».

Fuel Pass 3 και επίδομα θέρμανσης

«Για το Fuel Pass 3, αυτό που παρακολουθούμε είναι την πορεία των τιμών στην αγορά καυσίμων κίνησης. Εκεί υπάρχει μια αποκλιμάκωση τιμών, δεν έχουμε τα υψηλά επίπεδα που είχαμε την περασμένη περίοδο. Συνεπώς, αξιολογούμε το εάν θα χρειαστεί αυτή η ενίσχυση. Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και προφανώς θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργεί ο φετινός χειμώνας», δήλωσε.

Για τον εκλογικό νόμο

«Οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να υποστηρίζουν τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων. Αυτό το έχουμε ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πειραματισμούς, για ασταθείς κυβερνήσεις και σχέδια που μπορεί να οδηγήσουν σε μια μη ομαλή κατάσταση τη χώρα. Επομένως, χρειαζόμαστε εκλογικούς νόμους που θα διασφαλίζουν αυτή τη σταθερότητα», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος.

«Η σταθερότητα είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς του πρωθυπουργού. Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία είναι συνεπής, αξιόπιστη, είναι σταθερή. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι κυβερνήσεις που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν λόγω της πολυγλωσσίας ή της ασυνεννοησίας, τέτοιες κρίσεις».

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Με αφορμή την χθεσινή πρεμιέρα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αλλά και τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, ο Άκης Σκέρτσος δήλωσε: «Όλοι ως κοινωνία απαιτούμε να έχουμε ένα ασφαλές και δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το αίτημα των φοιτητών και των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, αυτό είναι το αίτημα όλης της κοινωνίας. Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρχει το λεγόμενο άσυλο ανομίας μέσα στα πανεπιστήμια». Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι και η αντιπολίτευση θα πρέπει να στηρίξει αυτή τη νέα πρωτοβουλία.

«Ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργηθεί τεχνητή ένταση αλλά να υπάρξει καλύτερη και πιο ήρεμη ακαδημαϊκή ζωή. Να μπορούν οι φοιτητές να πηγαίνουν με αίσθημα ασφάλειας στα πανεπιστήμια», τόνισε.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Για τις διαρκείς και κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Ο σχεδιασμός μας είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας, η διεθνοποίηση των εθνικών ζητημάτων ώστε να γίνει κατανοητό ποιες είναι οι απειλές που αντιμετωπίζουμε και ταυτόχρονα η διαρκής προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Σχετικά Άρθρα