Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν συνιστά αιφνιδιασμό αν ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίσει αλλαγή εκλογικού νόμου

 Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν συνιστά αιφνιδιασμό αν ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίσει αλλαγή εκλογικού νόμου

Αναμφίβολα η συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει δυο βασικές παραδοχές εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία για τη ΝΔ ούτε όμως και σύμμαχοι ακόμη και για το δεύτερο γύρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά θα βλέπει τον κ. Μητσοτάκη να ανοίγει το λάκκο που θα πέσει ο ίδιος μέσα.

Όταν ο υπουργός εσωτερικών παραδέχεται ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει τότε αναμφίβολα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για την κυβέρνηση.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το κλίμα είναι εμφανές ότι αναστράφηκε πλήρως πολύ πριν τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ όλοι βρίσκονταν σε προεκλογικούς ρυθμούς εντός και εκτός της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης πάγωσε κάθε προεκλογική δραστηριότητα, σταμάτησε να ρίχνει τα πυροτεχνήματα με την ανακοίνωση υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και έσπευσε με ένα κατηγορηματικό τρόπο να κλείσει κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές μιλώντας για το πολιτικό κόστος που θα σηκώσει ο ίδιος για να βγάλει τη χώρα από τον δυσκολότερο χειμώνα, δηλαδή κάλπες την ερχόμενη άνοιξη.

Μετά την αποκάλυψη του Watergate του κ. Μητσοτάκη με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ για λόγους που αρνείται να αποκαλύψει ο Πρωθυπουργός διερράγη οριστικά η σχέση πίστης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Είχε τελειώσει όμως οριστικά και η πιθανότητα συνεργασίας και με το ίδιο το κόμμα.

Κατά σύστημα αντιθεσμικός

Στην Κουμουνδούρου δεν θα αιφνιδιαστούν από μια ακόμη εξέλιξη που θα αποτελέσει φυσικά την πρωτοφανή στα χρονικά απόπειρα ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης να αλλάξει για δεύτερη φορά τον δικό της εκλογικό νόμο με το πρόσχημα της σταθερότητας και της θεσμικότητας αλλά να φτάνει στη συνείδηση των πολιτών να αναμετρηθεί με την πασίδηλη μικροπολιτική σκοπιμότητα της ψηφοθηρίας.

Και δεν θα αιφνιδιαστούν γιατί πολύ απλά όπως σημειώνουν ο κ. Μητσοτάκης με το άρμα του επιτελικού κράτους και το πρόσχημα και την προκάλυψη της αριστείας ο κ. Μητσοτάκης έχει γράψει πολλά ένσημα θεσμικών εκτροπών και καταρράκωσης των θεσμών και του Κράτους Δικαίου με αποκορύφωμα τις παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων και εσχάτως με την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης για την εξυπηρέτηση των πολιτικών του σκοπιμοτήτων, όπως συνέβη με το δέλεαρ της προαγωγής σε θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου των δικαστικών που θα στελεχώσουν τα ειδικά δικαστήρια που στήθηκαν σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του.

Πρωτιά

Στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι θα έχουν την πρωτιά στις κάλπες από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Όσο όμως το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην γραμμή Ανδρουλάκη να μη συνεργάζεται με Μητσοτάκη και Τσίπρα και να στοχεύει στην Τρίτη διερευνητική εντολή για να γίνει ο ρυθμιστής της επόμενης ημέρας τότε αναμφίβολα η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο εκλογών με ενισχυμένο bonus.

  • Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν τότε πως θα πάρουν εκείνοι την αυτοδυναμία και ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σκάψει ουσιαστικά το δικό του λάκκο και όχι του αντίπαλού του.

Γιατί πολύ απλά ο κ. Μητσοτάκης με τη συζήτηση που έχει ανοίξει όσο αποπροσανατολιστική κι αν αυτή είναι από τα βασικά προβλήματα της χώρας που είναι η οικονομία και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που χτυπά στην καρδιά της Δημοκρατίας, οδεύει στις κάλπες όποτε κι αν αποφασίσει να κάνει έχοντας ομολογήσει την ήττα του και την απομόνωσή του στον πολιτικό πεδίο.

Μοναδική εφεδρεία του μέχρι αυτή την ώρα είναι ο Βελόπουλος όπως διαβλέπουν και τα πρώτα κλεισίματα του ματιού έχουν αρχίσει από τον κ. Μητσοτάκη ήδη από τη συζήτηση της ολομέλειας για τις παρακολουθήσεις όταν σε μια αποστροφή του λόγου του δήλωνε από το βήμα και γραφόταν στα πρακτικά της συνεδρίασης ότι συμφωνούσε με τον πρόεδρο της ελληνικής λύσης.

Ανακάτεμα

Ήδη όπως προκύπτει και από τα ρεπορτάζ και τις κυβερνητικές διαρροές ο κ. Μητσοτάκης γίνεται αποδέκτης προτάσεων για τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στο δικό του εκλογικό νόμο ακόμη και για επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου με το μπόνους των 50 εδρών.

Ωστόσο αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης πατήσει το κουμπί και φέρει μια πρόταση στην ολομέλεια τότε αναμφίβολα θα προκαλέσει μια ακόμη πολιτική σύγκρουση που θα διευκολύνει όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις τα κόμματα να τοποθετηθούν απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις.

Ίσως δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης να επιδιώκει ένα νέο ανακάτεμα της τράπουλας προκαλώντας αναζητώντας προεκλογικές συγκλίσεις εντός της Βουλής. 

Σχετικά Άρθρα