Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι στις 12 Σεπτεμβρίου – Τι θα συζητήσουν

 Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι στις 12 Σεπτεμβρίου – Τι θα συζητήσουν

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ταξιδέψει στη Γαλλία και το Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Εμάνουελ Μακρόν. Στο τραπέζι όλα τα ανοικτά ζητήματα της ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις.

Μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ταξιδέψει για τη Γαλλία όπου θα έχει συνάντηση με τον Εμάνουελ Μακρόν. Ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα (12/9), θα βρεθεί στο Παρίσι όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα τον υποδεχθεί σε μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση. Οι δυο ηγέτες το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δειπνήσουν, συζητώντας όλα τα ανοικτά ζητήματα της ΕΕ αλλά και των σχέσεων των δυο χωρών.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για να καταπολεμήσει την ενεργειακή κρίση, Μακρόν και Μητσοτάκης αναμένεται να έχουν συνάντηση στην οποία θα θέσουν επί τάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Πέρα από τους κοινούς προβληματισμούς και την ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντός της ΕΕ, οι ηγέτες Γαλλίας και Ελλάδας αναμένεται να συζητήσουν και για τις σχέσεις των δυο χωρών.

Παρίσι και Αθήνα έχουν υπογράψει σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό τομέα, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα με την έλευση των Rafale και των φρεγατών Belh@rra. Παράλληλα, ο Εμάνουελ Μακρόν δημόσια έχει καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα και έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στον αναθεωρητισμό και την προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Σε μια εποχή, λοιπόν, που οι προκλήσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και στα ελληνοτουρκικά, έχουν κορυφωθεί, η συνάντηση των δυο ηγετών κρίνεται ως εξαιρετικής σημασίας και τα αποτελέσματά της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θεόκριτος Αργυριάδης