Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Επίκληση της πολιτικής σταθερότητας εν μέσω σεναρίων για επαναφορά του νόμου “Παυλόπουλου”

 Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Επίκληση της πολιτικής σταθερότητας εν μέσω σεναρίων για επαναφορά του νόμου “Παυλόπουλου”

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο, αλλά και στη συνέντευξη τύπου την Κυριακή θα κινηθεί μεταξύ απολογισμού, εξαγγελιών και… ανάγκης πολιτικής σταθερότητας.

Αναμένεται να τονίσει πως η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά τα τρία τελευταία χρόνια και θα αναφερθεί ειδικότερα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την κοινωνική προστασία, τη μείωση της ανεργίας παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, που εκλήθη να διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί και θα κλειδώσουν μέσα στην εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας λόγω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

  • Στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μέτρα όπως νέα επιταγή κατά της ακρίβειας, το Fuel pass 3, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Ο κ. Μητσοτάκης σίγουρα θα ανακοινώσει τη νέα αύξηση κατώτατου μισθού (από πότε όμως, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί) καθώς και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, πέρα από όσα μέτρα στήριξης που θα αποφασιστούν τις ερχόμενες ημέρες.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πάρει επιτέλους ουσιαστικά μέτρα για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ίσως η κυβέρνηση μπορέσει να διαθέσει κάποιους πόρους παραπάνω για μέτρα στήριξης.

Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα εστιάσει επίσης στους νέους και το ζήτημα της στέγης. Βασική λογική του σχεδίου της κυβέρνησης για φθηνότερη στέγη, το οποίο εκκρεμεί και προφανώς θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, είναι η αύξηση της προσφοράς στέγης και όχι μόνο τα επιδόματα.

Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ για τους νέους έως 25 ετών.

Τέλος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα, για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές κρίσεις, που όπως θα τονίσει είναι εξωγενείς και παγκόσμιες. Και θα διαμηνύσει ότι τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των κρίσεων μπορεί να τα εγγυηθεί ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Αναμένεται μάλιστα να προειδοποιήσει ότι η κρίση δε θα τελειώσει αυτό το χειμώνα, εκτιμώντας ότι έρχεται μία περίοδος μεγάλων αναταραχών διεθνώς.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να επισημάνει ότι και η χώρα μας θα περάσει μία περίοδο αβεβαιότητας λόγω της απλής αναλογικής, που συνεπάγεται ότι όποτε και εάν στηθούν κάλπες θα είναι διπλές. Για αυτό ο πρωθυπουργός θα προβάλει την ανάγκη αυτοδύναμης και ενισχυμένης κυβέρνησης της ΝΔ για σταθερότητα στη χώρα στα επόμενα δύσκολα χρόνια.

Ήδη κυκλοφορούν ευρέως στο γαλάζιο στρατόπεδο σενάρια επαναφοράς του “νόμου Παυλόπουλου”. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χθες έκανε διφορούμενες αναφορές στο εκλογικό σύστημα, παίζοντας το “χαρτί” της πολιτικής σταθερότητας.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως αισιοδοξούν ότι παρόλο που το διεθνές περιβάλλον αναμένεται να είναι δύσκολο το χειμώνα, και σε πάρα πολλές χώρες αναμένεται μεγάλη ύφεση, η ελληνική οικονομία έχει θωρακιστεί. Εκτιμούν επομένως ότι στην Ελλάδα δεν αναμένεται ύφεση όπως σε άλλες χώρες, αλλά ίσως επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μέτρα ώστε να διατεθούν ξανά προς ενοικίαση διαμερίσματα που σήμερα είναι κλειστά, αλλά και επανεξέταστη του πλαισίου για το Αirbnb. Μακροπρόθεσμα θα προχωρήσει και η οικοδόμηση εστιών, αυτό όμως προφανώς δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα άμεσα.

Σχετικά Άρθρα