Αποκάλυψη Bloomberg για Ρωσία: Η απόρρητη μελέτη που δείχνει τις πραγματικές επιπτώσεις των κυρώσεων

 Αποκάλυψη Bloomberg για Ρωσία: Η απόρρητη μελέτη που δείχνει τις πραγματικές επιπτώσεις  των κυρώσεων

Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει μια μακρύτερη και βαθύτερη ύφεση καθώς ο αντίκτυπος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαπλώνεται, μειονεκτώντας σε τομείς στους οποίους η χώρα βασιζόταν επί χρόνια για να τροφοδοτήσει την οικονομία της, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που ετοιμάστηκε για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το έγγραφο, το αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς αξιωματούχων και ειδικών που προσπαθούν να αξιολογήσουν τον πραγματικό αντίκτυπο της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας λόγω της εισβολής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, παρουσιάζει μια πολύ πιο άσχημη εικόνα από ό,τι συνηθίζουν να παρουσιάζουν οι αξιωματούχοι στις αισιόδοξες δημόσιες ανακοινώσεις τους.

Το Bloomberg είδε ένα αντίγραφο της έκθεσης, που συντάχθηκε για μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων στις 30 Αυγούστου. Άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά της.

Δύο από τα τρία σενάρια της έκθεσης δείχνουν ότι η συρρίκνωση της οικονομίας επιταχύνεται το επόμενο έτος, με την οικονομία να επιστρέφει στο προπολεμικό επίπεδο μόνο στο τέλος της δεκαετίας ή αργότερα. Το «αδρανειακό» σενάριο βλέπει την οικονομία να φτάνει στο χειρότερο σημείο το επόμενο έτος, στο 8,3% κάτω από το επίπεδο του 2021, ενώ το σενάριο «στρες» βάζει το χαμηλό το 2024, στο 11,9% σε σχέση με το περσινό επίπεδο.

Η Ρωσία βλέπει τις κυρώσεις να πλήττουν την ανάπτυξή της

Το εσωτερικό έγγραφο αναφέρει ότι μπορεί να πάρει χρόνια η ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας. Ακολουθεί πίνακας με αλλαγή στο ΑΕΠ υπό το σενάριο «στρες», το «αδρανειακό» σενάριο και υπό το σενάριο «στόχος».

ΡΩΣΙΑ

Όλα τα σενάρια βλέπουν την πίεση των κυρώσεων να εντείνεται, με περισσότερες χώρες να είναι πιθανό να ενταχθούν σε αυτές. Η απότομη στροφή της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί επίσης να πλήξει την ικανότητα του Κρεμλίνου να προμηθεύει τη δική του αγορά, αναφέρει η έκθεση.

Πέρα από τους ίδιους τους περιορισμούς, που καλύπτουν περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών και των εξαγωγών, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα ένα «μπλόκο» που «έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις μορφές μεταφορών», αποκόπτοντας περαιτέρω την οικονομία της χώρας. Οι τεχνολογικοί και οικονομικοί περιορισμοί αυξάνουν την πίεση. Η έκθεση υπολογίζει ότι έως και 200.000 ειδικοί πληροφορικής ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη χώρα έως το 2025, η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για τη διεύρυνση του brain drain.

Δημόσια, οι αξιωματούχοι λένε ότι το πλήγμα από τις κυρώσεις ήταν λιγότερο από ό,τι φοβόταν, με τη συρρίκνωση της οικονομίας να είναι πιθανώς μικρότερη από 3% φέτος και ακόμη μικρότερη το 2023. Εξωτερικοί οικονομολόγοι έχουν επίσης προσαρμόσει τις προοπτικές για φέτος, αναιρώντας τις αρχικές προβλέψεις για βαθιά ύφεση καθώς η οικονομία διατηρήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο.

Το έγγραφο ζητά μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και την περαιτέρω μείωση των επιπτώσεων των περιορισμών, προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα το 2024 και να αναπτυχθεί σταθερά μετά από αυτό. Ωστόσο, τα βήματα περιλαμβάνουν πολλά από τα ίδια μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων που η κυβέρνηση έχει διαφημίσει την τελευταία δεκαετία, όταν η ανάπτυξη παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στάσιμη ακόμη και χωρίς κυρώσεις.

Πάντα σύμφωνα με την έκθεση κατά τη διάρκεια του επόμενου ή δύο ετών, υπάρχει η προειδοποίηση για «μειωμένους όγκους παραγωγής σε μια σειρά τομέων με εξαγωγικό προσανατολισμό», από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μέχρι τα μέταλλα, τα χημικά και τα προϊόντα ξύλου. Ενώ κάποια ανάκαμψη είναι πιθανή αργότερα, «αυτοί οι τομείς θα πάψουν να είναι οι μοχλοί της οικονομίας».

Μάλιστα μια πλήρης μείωση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα μπορούσε να κοστίσει έως και 400 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,6 δισεκατομμύρια δολάριαετησίως σε χαμένα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την έκθεση. Δεν θα είναι δυνατή η πλήρης αντιστάθμιση των χαμένων πωλήσεων με νέες εξαγωγικές αγορές ακόμη και μεσοπρόθεσμα.

Οι παραγωγοί μετάλλων, επίσης, χάνουν 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τους περιορισμούς, αναφέρει η έκθεση.

Εάν η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε ύφεση, προειδοποιεί η έκθεση, η Ρωσία θα μπορούσε να δει τις εξαγωγές να μειώνονται περαιτέρω καθώς γίνεται ο «προμηθευτής ταλάντευσης» στις παγκόσμιες αγορές, με τη ζήτηση για τα προϊόντα της να εξαφανίζεται πρώτη. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση του ρουβλίου και αύξηση του πληθωρισμού.

Από την πλευρά των εισαγωγών, «ο κύριος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος είναι η αναστολή της παραγωγής λόγω έλλειψης εισαγόμενων πρώτων υλών και εξαρτημάτων». Μακροπρόθεσμα, η αδυναμία επισκευής εισαγόμενου εξοπλισμού θα μπορούσε να περιορίσει μόνιμα την ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση.

Ανά τομέα, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς το εύρος των κυρώσεων που επλήγησαν:

Γεωργία: Το 99% της παραγωγής πουλερικών και το 30% της παραγωγής βοοειδών γαλακτοπαραγωγής εξαρτάται από τις εισαγωγές. Οι σπόροι για βασικά είδη όπως τα ζαχαρότευτλα και οι πατάτες εισάγονται επίσης ως επί το πλείστον, όπως και οι ιχθυοτροφές και τα αμινοξέα.

Αεροπορία: Το 95% του όγκου των επιβατών μεταφέρεται με αεροπλάνα ξένων εταιρειών και η έλλειψη πρόσβασης σε εισαγόμενα ανταλλακτικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση του στόλου καθώς αποσύρονται.

Κατασκευή μηχανών: Μόνο το 30% των εργαλειομηχανών είναι ρωσικής κατασκευής και η τοπική βιομηχανία δεν έχει την ικανότητα να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Φαρμακευτικά προϊόντα: Περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής βασίζεται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Μεταφορές: Οι περιορισμοί της ΕΕ έχουν τριπλασιάσει το κόστος των οδικών αποστολών.

Επικοινωνίες και πληροφορική: Οι περιορισμοί στις κάρτες SIM θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη Ρωσία έως το 2025, ενώ ο τομέας των τηλεπικοινωνιών της θα μπορούσε να μείνει πέντε χρόνια πίσω από τους παγκόσμιους ηγέτες το 2022.

Σχετικά Άρθρα