Τουρκική φρεγάτα, για πρώτη φορά μετά 10 χρόνια, στην Χάϊφα- Επιταχύνεται η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

 Τουρκική φρεγάτα, για πρώτη φορά μετά 10 χρόνια, στην Χάϊφα- Επιταχύνεται η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας

Μια τουρκική φρεγάτα του ναυτικού φαίνεται ελλιμενισμένη στο λιμάνι της Χάιφα, στη Χάιφα, Ισραήλ, 4 Σεπτεμβρίου 2022. REUTERS/Amir Cohen

Τουρκικό πολεμικό πλοίο ελλιμενίστηκε στο Ισραήλ για την πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ βελτιώνονται μετά από σφοδρή διαμάχη για την παλαιστινιακή υπόθεση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η φρεγάτα Kemalreis ελλιμενίστηκε στη Χάιφα το Σάββατο στο πλαίσιο ελιγμών του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η Άγκυρα είχε υποβάλει προκαταρκτικό αίτημα για αποβίβαση του πληρώματος στην ακτή.
Αξιωματούχος του λιμανιού της Χάιφα είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που τουρκικό πολεμικό πλοίο επισκέφθηκε τουλάχιστον από το 2010, όταν οι διμερείς δεσμοί διαλύθηκαν από την εισβολή του Ισραήλ σε φιλοπαλαιστινιακή συνοδεία βοήθειας που προσπάθησε να παραβιάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Δέκα Τούρκοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς πεζοναύτες σε εκείνο το περιστατικό.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη φιλοξενία από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μελών της Χαμάς, ενός παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που απαγορεύεται ως τρομοκρατική ομάδα στη Δύση.
Ωστόσο, οι χώρες έχουν προχωρήσει για να βελτιώσουν τη σχέση τους τους τελευταίους μήνες, με την ενέργεια να αναδεικνύεται ως βασικός τομέας για πιθανή συνεργασία. Σύντομα αναμένεται να διορίσουν νέους πρεσβευτές.

Σχετικά Άρθρα