Επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης – Τα κίνητρα που εξετάζονται για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος

 Επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης – Τα κίνητρα που εξετάζονται για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος

Μείωση των επιδοτήσεων στο ρεύμα και την επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον χειμώνα του 2023.

Επιστροφή στο πετρέλαιο με κίνητρα για τη θέρμανση των νοικοκυριών, αλλά και περιορισμό των επιδοτήσεων στο ρεύμα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τον χειμώνα και για το 2023.

Πλέον εξετάζονται κίνητρα ώστε να πάρουν ξανά μπροστά οι καυστήρες πετρελαίου σε πολυκατοικίες και σπίτια, ενώ το χειμώνα δεν θα συμφέρει η θέρμανση με κλιματιστικά, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι επιδοτήσεις και να υπάρξει όριο στην κατανάλωση.

Όπως φαίνεται στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει και για τα περίπου 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που τον περασμένο χειμώνα χρησιμοποίησαν τα κλιματιστικά για να ζεσταθούν. Εκτιμάται ότι 9/10 από αυτά τα νοικοκυριά διαθέτουν λέβητες πετρελαίου και θα δοδθούν κίνητρα για φθηνότερο πετρέλαιο σε αυτά τα νοικοκυριά.

Η υποκατάσταση της χρήσης κλιματιστικών από λέβητες πετρελαίου θα συνοδεύεται από κίνητρα μέσω των οποίων το πετρέλαιο θα είναι αισθητά φθηνότερο σε σχέση με την τιμή αγοράς.

Αυτά τα μέτρα θα συνδυαστούν με αντικίνητρα, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στο «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων, καθώς ο προϋπολογισμός δεν αντέχει για τόσο μακρύ διάστημα να επιδοτεί σε τόσο υψηλά επίπεδα. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, για το 2023 θα πρέπει:

  1. Να υποκαταστήσουμε το αέριο που έχει πολύ υψηλές τιμές με άλλα καύσιμα.
  2. Να εξοικονομήσουμε ενέργεια.
  3. Να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όλα δείχνουν ότι αναμένεται να μπει όριο στην επιδότηση για την κατανάλωση ρεύματος, δεδομένου ότι πλέον δεν συμφέρει τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ρεύμα για θέρμανση. Οπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σήμερα το αέριο κοστίζει σαν να ήταν το πετρέλαιο στα 500 ευρώ το βαρέλι ή η βενζίνη στα 6-7 ευρώ το λίτρο.

Οπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, για το 2023 «θα καταρτίσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, θα βάλουμε κάποιες υποθέσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προχωρήσουμε σε αυτό το καθεστώς της ακραίας αβεβαιότητας βήμα βήμα».

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει στο 1,65 ευρώ το λίτρο, ανέφερε μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής.

Ο πρόεδρος μίλησε για την πορεία της τιμής των καυσίμων στην Αττική και για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι: «το υπουργείο έχει δεσμευθεί πως, όντως, θα προχωρήσει σε πιο γενναίες επιδοτήσεις. Αναμένουμε να δούμε, καθώς μία επιδότηση δεν αρκεί, το είδαμε αυτό και με τα Fuel Pass.»

Επιπλέον ανέφερε ότι η τιμή εκκίνησης της πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περίπου στα 1,65 ευρώ το λίτρο.

Για την πορεία των τιμών, ο πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή η τιμή στα υγρά καύσιμα είναι για την αμόλυβδη η τιμή είναι ελαφρά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο κίνησης ελαφρά πάνω από το 1,90 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα υπάρχει η προοπτική η τιμή στα υγρά καύσιμα να μειωθεί, δηλαδή από την Δευτέρα τα πρατήρια καυσίμων με τις νέες παραλαβές, θα «ρίξουν» τις τιμές λόγω της επιβολής πλαφόν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των πρατηριούχων, χαρακτηριστικά: «Βιώνουμε την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 30 ετών. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις. Προβλέπουμε από στατιστικά που έρχονται τόσο από τον ΓΕΣΕΒΕ όσο και από τα επιμελητήρια, ότι το 30% των επιχειρήσεων είτε μικρών είτε μεγάλων δεν αντέχουν το κόστος».

Σχετικά Άρθρα