Ιανός: Η δικέφαλη χελώνα με την διπλή προσωπικότητα έγινε 25 χρονών (vid)

 Ιανός: Η δικέφαλη χελώνα με την διπλή προσωπικότητα έγινε 25 χρονών (vid)

Τα 25 της χρόνια έκλεισε η δικέφαλη χελώνα «Ιανός» – γεγονός που την κάνει τη γηραιότερη δικέφαλη χελώνα στον κόσμο. Στην καθημερινότητά της, η χελώνα τρώει μόνο πρασινάδες και, καθημερινά, απολαμβάνει το μασάζ που της προσφέρουν οι άνθρωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης.

Ο «Ιανός» που προέρχεται από την Ελλάδα, θεωρείται η γηραιότερη χελώνα του είδους της στον κόσμο. Έχει δύο καρδιές, δύο ζευγάρια πνεύμονες και δύο ξεχωριστές προσωπικότητες. Το αυγό της εκκολάφτηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης το 1997 και πήρε το όνομά της από τον διπρόσωπο Ρωμαίο θεών των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Το σπανιότατο ερπετό δεν θα μπορούσε για πολύ να επιβιώσει στην άγρια φύση, καθώς η ιδιαιτερότητά του δεν τού επιτρέπει να τραβήξει τα κεφάλια του στο καβούκι ώστε να βρει καταφύγιο από τα αρπακτικά.

https://twitter.com/Reuters/status/1566199366695718912

Η Αντζέλικα Μπουργκουάν και η ομάδα της στο ελβετικό μουσείο φροντίζουν να καλύπτουν κάθε της ανάγκη. Η «Ιανός» τρέφεται αποκλειστικά με βιολογικές σαλάτες ενώ καθημερινά απολαμβάνει το μασάζ που τής κάνουν, καθώς και τα μπάνια με πράσινο τσάι και χαμομήλι. Ασκείται κάνοντας καθημερινά τις βόλτες της, ενίοτε υπό τους ήχους μουσικής, ενώ κάνει και skateboard- με ένα σανιδάκι που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτήν. «Νομίζω ότι ο λόγος που είναι ακόμα εδώ σήμερα είναι η φροντίδα και η αφοσίωσή μας», αναφέρει η Μπουργκουάν στο Reuters.

Ο Ιανός χρήζει απαιτητικής φροντίδας ενώ βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση για την περίπτωση που αναποδογυρίσει, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Το 2020 υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση πέτρας από την ουροδόχο κύστη του. Τα κεφάλια του χρειάζονται τακτική θεραπεία με βαζελίνη καθώς μπορεί να πονάνε όταν τρίβονται μεταξύ τους.

Εκτός από διπλά όργανα, ο «Ιανός» έχει και διπλή προσωπικότητα – γεγονός που τού δημιουργεί και διαφορετικές διαθέσεις οι οποίες μπορεί και να τον οδηγήσουν σε σύγκρουση. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην ξέρει προς ποια κατεύθυνση να περπατήσει. Όπως επισημαίνει η Μπουργκουάν, «Το δεξί κεφάλι είναι πιο περίεργο, πιο ξύπνιο, έχει πολύ πιο δυνατή προσωπικότητα. Το αριστερό κεφάλι είναι πιο παθητικό και του αρέσει να τρώει».

Σχετικά Άρθρα