Goldman Sachs: Προβλέψεις για ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου λόγω διακοπής του Nord Stream- Αγωνία για τα αποθέματα στην Ευρώπη ενόψει χειμώνα

 Goldman Sachs: Προβλέψεις για ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου λόγω διακοπής του Nord Stream- Αγωνία για τα αποθέματα στην Ευρώπη ενόψει χειμώνα

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ενδέχεται να προσεγγίσουν τα υψηλά που καθορίστηκαν τον Αύγουστο, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο βασικός αγωγός της προς την Ευρώπη δεν θα συνεχίσει να λειτουργεί (λόγω βλάβης…) όπως είχε προγραμματιστεί, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

Η είδηση ​​πιθανότατα «θα αναζωπυρώσει την αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με την ικανότητα της περιοχής να διαχειρίζεται την αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα» και πρόκειται να οδηγήσει σε ένα «σημαντικό ράλι από τη Δευτέρα, μιμούμενο πιθανώς τα υψηλά του Αυγούστου», δήλωσαν αναλυτές στο Bloomberg, όπως ο Damien Courvalin, επικεφαλής της έρευνας ενέργειας.

Η ρωσική Gazprom PJSC δήλωσε την Παρασκευή ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα ανοίξει ξανά το Σάββατο όπως είχε προγραμματιστεί, αυξάνοντας τους κινδύνους διακοπής ρεύματος και κατ΄ επέκταση σοβαρής ύφεσης στην Ευρώπη. Ο αγωγός επρόκειτο να επανεκκινήσει μετά από τρεις ημέρες συντήρησης.

Η Ευρώπη έχει δημιουργήσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για την προοπτική μιας ρωσικής διακοπής και έχει ένα απόθεμα ασφαλείας για τουλάχιστον ένα μέρος του χειμώνα. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί μόλις μειωθούν τα αποθέματα, ειδικά πιο κοντά στο τέλος της περιόδου θέρμανσης ή εάν η ήπειρος πληγεί από ισχυρό κρύο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν πρόσφατα και σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση που έχει καταγραφεί, μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει επιτύχει τον στόχο πλήρωσης αποθηκευτικού χώρου δύο μήνες πριν από τον στόχο.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας δήλωσε το Σάββατο ότι τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν φτάσει το 84,5%. Η Ολλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτύχει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 80% από την επόμενη εβδομάδα.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο, το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχώρησε 12% στα 214,6 ευρώ την μεγαβατώρα την Παρασκευή πριν από την ανακοίνωση της Gazprom, παραμένει ακόμη, ωστόσο, περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερο από το συνηθισμένο για αυτήν την εποχή.

Παρά ένα πιθανό βραχυπρόθεσμο σοκ, οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου μπορούν να σταθεροποιηθούν σε τιμές ελαφρώς πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, εάν οι υψηλές τιμές οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με την Goldman.

«Ακόμη και σε ένα σενάριο όπου το Nord Stream παραμένει στο μηδέν, εκτιμούμε ότι οι αγορές φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ευρώπης μπορούν να ισορροπήσουν με τις τιμές Bal Summer TTF σε εύρος 215-230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανάλογα με το πόσο αντισταθμίζονται οι χαμηλότερες ροές Nord Stream από χαμηλότερες γερμανικές επανεξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφεραν οι αναλυτές.

Σε περίπτωση που πέσει η ελαστικότητα ζήτησης, η Goldman εκτιμά ότι «οι τιμές TTF ισοζυγίου του καλοκαιριού έως 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα απαιτούνται για την πλήρη αποθήκευση στο 90% σε ένα σενάριο Nord Stream μηδενικής ροής».

Σχετικά Άρθρα